fbq
tvViiltäjä-Jackin henkilöllisyyden selvittänyt Jari Louhelainen tekee salapoliisityötä mikroskoopilla
Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden selvittänyt Jari Louhelainen tekee salapoliisityötä mikroskoopilla

Britanniassa yli 20 vuotta asunut Jari Louhelainen, 57, on ammattikuntansa kysytyimpiä ihmisiä. Liverpoolin John Moores -yliopistossa opettava ja työskentelevä suomalainen ratkaisi 2014 maailman kuuluisimman sarjamurhaajamysteerin, kun Louhelainen selvitti dna-teknologian avulla Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden. Siitä lähtien Louhelaiselle on tulvinut yhteydenottoja ympäri maailmaa. Läpimurto herätti Britanniassa myös kritiikkiä.

– Tulosten ymmärtäminen vaatii sisälukutaitoa ja tieteen omaksumista. Jotkut ihmettelivät, kuinka 130 vuotta vanhasta vaatekappaleesta voi saada luotettavia tuloksia. Vielä kymmenen vuotta sitten se ei olisi ollutkaan mahdollista, mutta nyt voimme kerätä dna:ta 5000 vuotta vanhoista todisteista. Jotkut olivat puolestaan pettyneitä, ettei murhaaja ollutkaan kuninkaallinen, Louhelainen kertoo Katsolle puhelimitse.

Tyynyliinan arvoitus

Oli vain ajan kysymys, koska Louhelaista pyydettäisiin tutkimaan kuuluisia kotimaisia juttuja. Helluntaina 1960 Espoon Bodominjärvellä tapahtunut raaka kolmoismurha on kiistatta Suomen rikoshistorian tunnetuin murhamysteeri, jossa on ollut kymmeniä epäiltyjä. Murhat olivat esillä jo Louhelaisen Helsingin yliopistolla maaliskuussa 2019 pitämällä luennolla, joka herätti paikalla olleen Yle-tuottajan kiinnostuksen. Tämän seurauksena syntynyt neliosainen dokumenttisarja Murhan DNA seuraa, kuinka Louhelainen ja Bodominjärven tapausta jo vuosia tutkinut Kenneth Cederberg yrittävät selvittää tekijää dna-tutkimuksen avulla. 

Jari saa tutkittavakseen tahraisen kellon ja muita esineitä, jotka kuuluivat kestoepäilty Hans Assmannille. Tarkastelussa on myös mystinen ja kiistelty tyynyliina, jossa on tuntemattoman henkilön siemennestettä. Tähän liittyen Jari saa tutkittavakseen kahden muun kestoepäillyn pojilta saadut dna-näytteet

– Jouduimme suostuttelemaan KRP:ta, jotta saimme tyynyliinan dna-profiilin käyttöömme. Se oli kuitenkin oleellista, jotta pystyimme hyödyntämään epäiltyjen jälkeläisten antamia näytteitä. Viattomien rajaaminen epäiltyjen ulkopuolelle on tärkeintä. Sen huomasin jo Viiltäjä-Jackin kohdalla, johon liitettyjen epäiltyjen sukulaisia on paljon ja suurin osa heistä haluaa kipeästi tietää totuuden.

Kirja tulossa joulukuussa

Viime vuoden lopulla valmistunut Murhan DNA uusitaan nyt neljänä peräkkäisenä perjantaina TV1:llä. Sarjan kaikki jaksot löytyvät myös Yle Areenasta. Päätösjaksossa vihjataan, mikäli olisi seuraavan kauden aihe: Kyllikki Saaren murha. Myös tästä 1953 tapahtuneesta selvittämättömästä henkirikoksesta on säilynyt todisteita, joita ei ole vielä tutkittu nykyteknologian avulla.

– Jakso on suunnitteluasteella. Kaikki riippuu jälleen siitä, kuinka omistushaluisia KRP:ssa ollaan todisteiden eli esimerkiksi Saaren suohaudasta löytyneen sukan suhteen. Voi hyvin olla, että koko homma tyssää heti alkuunsa, Jari toteaa.

Louhelaiselta ilmestyy joulukuussa myös kirja Murha mikroskoopissa, jossa hän avaa kansantajuisesti käyttämiään tutkimusmenetelmiä.

– Siinä käydään läpi nykytekniikoita ja näitä vanhoja, ongelmallisia murhatapauksia. Käyn läpi melko provokatiivisesti, mitä virheitä niissä on tehty ja miten tapauksia voisi nyt selvittää. En halua kirjan olevan kuitenkaan opas täydellisen murhan suorittamiseen, Louhelainen nauraa.

Zodiac kiehtoo edelleen

Päivätyössään yliopistolla viihtyvälle Louhelaiselle sataa yhä pyyntöjä ympäri maailmaa. Jarin mukaan hänellä on parhaillaankin mikroskoobin alla pari tapausta. Tutkijan mukaan moni pyyntö kaatuu kuitenkin jo heti alussa lakiteknisiin ongelmiin.

On kuitenkin yksi tapaus, joka on kiinnostanut Louhelaista henkilökohtaisesti jo pitkään. Tämä olisi se Graalin malja, jonka ratkaisija hän haluaisi olla.

– Olisi upeaa ratkaista amerikkalaisen Zodiac-sarjamurhaajan henkilöllisyys. Minulla oli jopa siihen liittyviä kontakteja FBI:lla, jotka ovat sittemmin siirtyneet yksityiselle puolelle. Tapaus on kuitenkin yhä äärimmäisen kiehtova. Pidän myös paljon David Fincherin sen pohjalta tekemästä elokuvasta, Jari paljastaa.

Murhan DNA TV1:llä klo 18.30 perjantaisin 9. heinäkuuta alkaen. Kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

09.07.2021 12:47 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa