fbq
tvTunteet kuumenivat studiossa! Tästä Esko Valtaojan ja Renaz Ebrahimin n-sanahässäkässä on kyse
Tunteet kuumenivat studiossa! Tästä Esko Valtaojan ja Renaz Ebrahimin n-sanahässäkässä on kyse

Toimittaja Renaz Ebrahimi ja professori emeritus Esko Valtaoja keskustelivat ohjelmassa aiheesta "Voiko hyvien asioiden ajaminen lisätä pahaa". Varsin filosofisesta alkuasetelmasta syntyi kunnon rähäkkä ja paljon pahaa mieltä.

Astronomian kansantajuistajana tunnettu Esko puhui laveasti poliittisen korrektiuden teemasta. Eskon oli ilmeisesti tarkoitus sanoa, että yksittäisiä sanoja tai lausuntoja käsitellään joskus liian kontekstivapaasti ja siitä voi seurata jopa tahallista väärinymmärtämistä. Hänen mielestään sensuuri voi myös kääntyä itseään vastaan.

Tähän teemaan liittyen keskustelussa vilahti esimerkiksi syksyllä käyty keskustelu Afrikan tähti -pelin edustamasta maailmankuvasta.

Eskon tarkoitus oli mitä ilmeisimmin keskustella rakentavasti siitä, minkälaista kielenkäyttöä ja ajatusmaailmaa kultakin yksilöltä voidaan odottaa ottaen kyseisen henkilön tausta huomioon. Tiedemiehen ajattelussa kansanedustajilta esimerkiksi ei voi hyväksyä katukielisiä ja alatyylisiä puheita, mutta tavallisen ihmisen kohdalla tilanne voi olla toinen.

- Sen sijaan että kytätään meidän yksittäisiä sanoja... esimerkiksi tämä pahamainen n-sana. Se on aivan eri juttu, jos sitä käyttää tuolla joku kansanedustaja [viitaten Teuvo Hakkaraiseen] joka puhuu - anteeksi vaan - hyppivistä neekeriukoista, koska kansanedustajia saa aina siteerata.

Esko jatkoi:

- Kun jos Peppi Pitkätossulla onkin sitten neekerikuningas-isä täytyy katsoa sitä, mitä tarkoitetaan sanoilla, eikä pelkästään sitä sanaa itseään.

Eskon ajatukset saivat keskustelukumppanin tulistumaan. Toimittaja Renaz Ebrahimilla on etninen perhetausta. 

- Tämä on ihan superjärkyttävää, että mä olen tällaisessa tilassa, missä valkoinen ihminen niin kuin ruskean ihmisen vieressä kaksi kertaa käyttää tota n-sanaa niin kuin ihan tahalleen - tämä on musta ensinnäkin todella epämukava, todella epäsensitiivinen, todella turvaton tila tällä hetkellä, joten on tosi ikävää, että olen tässä tilassa ja joudun tähän keskusteluun tällä tavalla.

Renaz jatkoi:

- Mutta tämä on just se ongelman ydin, vähätellään jatkuvasti niitä ihmisiä, joita satutetaan ja joita sorretaan ja sen takia me ei päästä näissä keskustelussa koskaan eteenpäin - koska sinulla [Eskolla] on epämukava olla - sä et haluu ottaa vastuuta ja sä et halua muokata tapojasi tehdä asioita, koska etuoikeutettuna ihmisenä, sä oot saanut todennäköisesti koko elämäsi vaan tehdä asioita ilman, että joudut vastuuseen niistä toisin kun minä esimerkiksi, joka olen pienestä pitäen oppinut elämään maailmassa, jossa joudun jatkuvasti miettii, mitä saan tehdä, mitä saan sanoa, mitä sanoja voin käyttää  ja mitä sanoja musta käytetään. 

Silminnähden sydämistynyt toimittaja jatkoi puhetta vielä hetken. Esko Valtaoja piti pokerinaaman, vaikka ei tarvinnut olla kehonkielen asiantuntija huomatakseen, että studiokeskustelun tunnelma oli muuttunut asiallisen rauhallisesta suorastaan kuristavaksi. 

- Jos mä esimerkiksi löisin sua nyt ja sä sanot mua sattuu, niin enhän mä voi sanoa, että ei toi voi sattua, Renaz havainnollisti.

Esko yritti paikata tilannetta mainitsemalla, että hän jos kuka ei ainakaan ajattele esimerkiksi n-sanan olevan sinänsä ok.

- Mä oon pienen ikäni koittanut tehdä sitä parempaa maailmaa, mitä sinäkin oot tavoittelemassa. Mulla ei oo lainkaan epämukava olo. Tärkeintä eivät ole sanat vaan se miten niitä käytetään ja mikä on siellä motiivi taustalla.

Jälkeenpäin Marja Sannikka pahoitteli Instagram-tilillään tapahtunutta.

- Olin siitä heti ohjelman jälkeen ja olen edelleen todella surullinen. Olen pahoitellut tilannetta suoraan hänelle monta kertaa ja pahoittelen edelleen, koska koen tietenkin vastuuta siitä, että näin tapahtui. Se ei missään nimessä ollut tarkoitus, pyrkimys oli tismalleen päinvastaiseen. Toivoin ja odotin rakentavaa, toisia kuuntelevaa ja kunnioittavaa keskustelua, ja pidin toivettani perusteltuna, koska luotin vieraideni haluun käydä aitoa ja rakentavaa keskustelua.

Vaikka ymmärsin mitä Esko yritti ohjelmassa havainnollistaa, en silti olisi halunnut kuulla n-sanaa studiossa, en koko ohjelmassa, enkä ylipäätään missään. Olin siitä ällistynyt. Todennäköisesti osin tämän ällistyksen takia olin pitkään itse ohjelmassa hiljaa, mietin mikä olisi paras tapa puuttua asiaan, kun näin, että vieraani on todella järkyttynyt. Harkintani jälkeen tulin siihen tulokseen, että on tärkeää kuulla Renazia, antaa ääni tässä asiassa hänelle. En halunnut ottaa häneltä tilaa, tai tuoda pöytään omaa tulkintaani asiasta, vaan kuulla häntä.

Ohjelman jälkeen tilannetta käytiin läpi sekä Renazin, Eskon ja minun kesken, että Renazin, tuottajan ja minun kesken. Olemme tarjonneet mahdollisuutta käydä tilannetta edelleen läpi. Itse olen tarjonnut Renazille myös tulitukeani palautteen kanssa, ja se tarjous on edelleen voimassa, hän kirjoittaa.

 

(Korjattu kello 16.42: ohjelman alkuperäinen esityspäivä oli perjantai 19.11.)

Artikkeliin liittyvät aiheet:
22.11.2021 13:23 | Teksti: Pauli Poutanen I Kuvat Yle, Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa