fbq
tvTässä ovat UMK-finalistit 2022 – mukana muun muassa The Rasmus ja Tommi Läntinen
Tässä ovat UMK-finalistit 2022 – mukana muun muassa The Rasmus ja Tommi Läntinen

UMK22-kauden seitsemän finalistia julkistettiin keskiviikkona 12.1. Yksi heistä vie Uuden Musiikin Kilpailun voiton ja edustaa Suomea Torinon Euroviisuissa toukokuussa 2022.

Kisaan osallistuvat tänä vuonna Cyan Kicks, BESS, The Rasmus, Younghearted, Olivera, Tommi Läntinen ja Isaac Sene.

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja ja Suomen seuraava Euroviisuedustaja valitaan 26.2.2022 Turun Logomon UMK22-tapahtumassa. Finaalilähetys nähdään ja kuullaan suorana TV1:ssä, Yle Areenassa, Radio Suomessa ja Yle X3M:llä. 

Voittajabiisi selviää laskemalla yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet yhteen: katsojien äänten painoarvo on 75 % ja kansainvälisen raadin 25 %.

Artistien kilpailubiisit julkistetaan yksi päivässä alkaen 13.1.2022. Biisit ovat kuunneltavissa artistien omina biisipäivinä keskiyöstä lähtien Yle Areenassa ja Youtubessa sekä Spotifyssä ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa. 

UMK22-biisien julkaisupäivät:

to 13.1. Cyan Kicks – Hurricane
pe 14.1. BESS - Ram pam pam
ma 17.1. The Rasmus: Jezebel
ti 18.1. Younghearted - Sun numero
ke 19.1. Olivera - Thank God I’m an Atheist
to 20.1. Tommi Läntinen - Elämä kantaa mua
pe 21.1. Isaac Sene - Kuuma jäbä 

 

UMK 2022 -finalistit:

Cyan Kicks 

Tämän vuoden UMK:n rockeinta päätyä edustaa helsinkiläinen Cyan Kicks, jonka muodostavat Susanna Alexandra, Niila Perkkiö, Leevi Erkkilä ja Pietari Reijonen. Cyan Kicks perustettiin vuonna 2016, ja yhtye on tähän mennessä julkaissut kahden albumillisen verran musiikkia, jota on striimattu yli 10 miljoonaa kertaa. Yhtye kuvailee musiikkiaan omaleimaiseksi, eri tyylejä yhdisteleväksi moderniksi rockiksi. 

UMK-biisi Hurricane on hyvä tyyliesimerkki tästä. Sen säkeistöt ovat elektroniset, ja raskaampi osuus kitarasooloineen kuullaan kertosäkeessä. Kappaletta on ollut yhtyeen lisäksi kirjoittamassa ruotsalais-tanskalaisen Amaranthen laulaja Elize Ryd. Oman mausteensa biisiin toivat yhdysvaltalaiset muusikko-tuottaja Chris Walla sekä tuottaja-miksaaja Zakk Cervini

BESS 

Pop-artisti BESSin musiikin tunnusmerkkejä ovat tarttuvat sanoitukset ja tanssilliset rytmit. Vuonna 2019 julkaistua ja artistin nimeä kantavaa BESS-debyyttialbumia on striimattu yli 20 miljoonaa kertaa. Albumin isoimmaksi hitiksi ja suuren yleisön korvamadoksi nousi platinaa striimannut kappale Tempo.

BESS on harrastanut musiikkia pienestä pitäen ja etsinyt omaa musiikillista suuntaansa ensin klassisen musiikin, sitten Michael Jacksonin, hevin ja reggaen kautta. BESS on tehnyt yhteistyötä Nopsajalan kanssa ja ollut fiittaamassa muun muassa Mikael Gabrielin ja Raappanan kappaleissa. Hänen upeaa ääntään on kuultu myös suomalaisissa tosi-tv-ohjelmissa, kuten Love Islandissa, Bachelor Suomessa ja Temptation Islandissa

Helsinkiläinen pop-artisti yhdistelee musiikissaan elektronista poppia ja housea. BESS on rouheaääninen artisti, jonka musiikki on tekijänsä näköistä: räiskyvää ja rohkeaa. 

The Rasmus

- Onko sulla aikaa? Pitäisi tehdä maailman paras kappale ja voittaa Euroviisut. Näin The Rasmuksen Lauri Ylönen kirjoitti viestissään maailmanluokan tuottaja-muusikko Desmond Childille, joka on tehnyt musiikkia muun muassa Bon Joville, Alice Cooperille ja Kissille. Hän on myös tuottanut The Rasmuksen vuonna 2008 ilmestyneen Black Roses -albumin. Viisuihin ehdolla oleva kappale Jezebel syntyi lopulta muutamassa tunnissa Ylösen demon pohjalta, minkä jälkeen hän kertoi suunnitelmansa UMK:hon osallistumisesta muille jäsenille.

Lähes 30 vuotta pystyssä ollut The Rasmus on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä. Suurin hitti In the Shadows rikkoi kesällä 100 miljoonan kuuntelun rajan Spotifyssa. Kappaleen ilmestyessä vuonna 2003 se nousi myyntilistojen kärkeen ympäri maailmaa. The Rasmus on julkaissut lukuisia albumeja, voittanut kasapäin musiikkialan palkintoja ja keikkaillut jo vuosia maailmalla. 

Viisuihin lähtö oli osa bändin uutta tulemista, sillä yhtye sai juuri uuden kitaristin, Tiktakissa uransa aikoinaan aloittaneen Emppu Suhosen

- Itselleni oli aikamoinen shokki, kun jäbät pyysivät bändiin. Viikkoa myöhemmin kuulin UMK:sta. Vieläkö jotain?”, Emppu kertoo.  

Yhtyeen mukaan Jezebel on biisi vahvoille ja itsenäisille naisille, jotka kulkevat omia polkujaan. 

- Jezebel oli Raamatun tuhmeliini, joka teki asiat omalla tavallaan ja aiheutti kaaosta. Halusimme tuoda hänet moderniin maailmaan. Biisi on myös vähän humoristinen, mikä on Rasmukselle erikoista, Ylönen selittää.

Younghearted

Popyhtye Youngheartedin muodostavat lukioaikaiset kaverit, laulaja Reeta Huotarinen sekä kitaristit Atte Ranta ja Emil Korkiakoski. Vuonna 2015 perustettu Younghearted on julkaissut kaksi albumia. Ensimmäinen, vuonna 2016 ilmestynyt Nuorisydän ylitti platinarajan, ja toisesta albumista Vapaa seurasi Emma-ehdokkuus Vuoden yhtye -kategoriassa. Bändin tunnetuimmat kappaleet ovat Hetkeksi ja Vaikeeta.

Yhtyeen viimeisimmästä julkaisusta on kulunut yli kaksi vuotta, ja nyt oli aika palata takaisin. Euroviisuihin ehdolla oleva biisi Sun numero edustaakin yhtyeen mukaan uskaliaampaa Youngheartedia. Herkistä tulkinnoista tunnettu bändi on nyt pehmeästi rock ‘n’ roll. 

Sun numero kertoo rakkauden kipeistä puolista: kaipuusta, epätoivosta ja katumuksesta. Rakkaus on ikivihreä aihe, mutta Reeta Huotarinen halusi kääntää käsittelytapaa ja tarttua aiheeseen katuvan ihmisen näkökulmasta: kun ero kaduttaa, mutta entinen kumppani on löytänyt jo uuden rakkauden vierelleen. 

Olivera

Olivera on suurelle yleisölle vielä verrattain tuntematon, vaikka hänellä on miljoonia Spotify-kuunteluita ja kansainvälisesti vaikuttavia julkaisuja. Olivera tekee indiepoppia ja on julkaissut neljä omaa EP:tä. Yli 10 miljoonan kuuntelukerran No More on Oliveran isoin oma kappale, mutta hän kirjoittaa musiikkia myös muille artisteille. Heistä nimekkäin lienee maailman tunnetuimpiin DJ-tuottajiin lukeutuva Tiësto, jonka biisi Affliction on Oliveran käsialaa, ja jonka lauluosuuksista hän myös vastaa.

Pohdiskelijaksi itseään kutsuva artisti rakastaa tarinoita ja erilaisilla skenaarioilla leikittelyä, mitkä ovat myös viisuihin ehdolla olevan kappaleen keskiössä. Oliveralla on henkilökohtainen suhde UMK-biisiinsä, jonka teema on alitajuntaisesti kypsynyt hänen mielessään jo lapsena. Siinä ihmetellään kuolemaa ja ikuisen elämän mahdollisuutta – aiheina ei siis kaikkein kepeimpiä.

Tommi Läntinen

Yli 40 vuotta musiikkia tehnyt Tommi Läntinen on julkaissut useita albumeita eri kokoonpanoissa, tehnyt tuhansia keikkoja ja paljon yhteistöitä eri artistien kanssa. Läntinen aloitti soolouransa vuonna 1994. Hänen omia suurimpia soolohittejään ovat Via Dolorosa, Syvälle sydämeen sattuu ja Kevät ja minä.

Kesällä 2020 julkaistiin Läntisen viimeisin radiohitiksi noussut single Meidän murusia. Viimeisimmästä uutta musiikkia sisältävästä albumista on kulunut jo yli 10 vuotta. Hiljaiselon katkaisee helmikuussa julkaistava ja UMK-kappaleen nimeä kantava albumi Elämä kantaa mua

Haloo Helsinki! -yhtyeen jäsenet ovat kirjoittaneet Läntisen UMK-biisin. Sävellyksestä vastaavat Leo Hakanen ja Jere Marttila, sanoituksesta Elli Haloo. Biisi on samalla bändin ensimmäinen toiselle artistille kirjoittama kappale. Elämä kantaa mua on sekoitus vanhan ja uuden sukupolven rockia, jota Läntisen raspinen soundi täydentää. Läntisen UMK-biisi kertoo muutoksesta ja sen tekemiseen vaadittavasta rohkeudesta. Oli muutoksessa kyse sitten ihmissuhteesta, työstä tai mistä tahansa isosta päätöksestä. Kuitenkin siitä hetkestä, kun taaksepäin ei kannata enää mennä.

Uutta musiikkia pitkän tauon jälkeen julkaisevalle Läntiselle kappale tuntuu itselleenkin ajankohtaiselta. 

- Joskus vain on suljettava silmät ja hypättävä uskoen, että kaikki menee hyvin. Usein kaikki järjestyy, kun päästää irti menneestä ja antautuu tulevalle, Läntinen kertoo.  

Isaac Sene

Valovoimainen ja rajoja rikkova Isaac Sene tavoittelee paikkaa Italiassa järjestettäviin Euroviisuihin biisillään Kuuma jäbä. Senen Koko kansan ep julkaistiin vuonna 2020. Julkaisun striimatuimmassa Bébé-kappaleessa fiittaa Vesta ja Älä oo liian kiltissä Yeboyah

Senen musiikki on tyylillisesti huomattavan monipuolista, jossa on vivahteita ainakin soulista, rockista ja hip hopista. Senen lapsuudessa Pohjois-Savossa kuunneltiin musiikkia MozartistaBob Marleyhin ja trancesta suomiheviin, mistä myös Senen laaja tyylien käyttö juontanee juurensa. 

Viime vuonna artisti julkaisi pari uutta singleä, joista tunnetuin lienee Senelle omakohtainen biisi N-sana. Vaikka biisi on sanomaltaan painava, Senen tavoitteena on pikemminkin kuulijan viihdyttäminen ja arjesta irrottautuminen. Tällaiseksi hän kuvailee myös UMK-kappaletta Kuuma jäbä. - Biisiä kuunnellessa saa vähän punastua, mutta ei me haluta shokeeraamalla shokeerata.

Sene teki kappaleen yhdessä tuottajan Alvar Escartin, eli Yrjänän, kanssa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa