fbq
tvOdotettu The North Water – Hyytävä helvetti alkaa – Colin Farrell esittää brutaalia tappajaa
Odotettu The North Water – Hyytävä helvetti alkaa – Colin Farrell esittää brutaalia tappajaa

Brittiläisen BBC Twon tuottamaa viisiosaista minisarjaa The North Water – Hyytävä helvetti tähdittävät muun muassa Colin Farrell (The LobsterTrue Detective), Sam Spurell (Small Axe, Taken 3) ja Jack O’Connell (MurtumatonSkins – liekeissä). TV1:llä nähtävä suurtuotanto kertoo 1800-luvun lopulla arktiselle alueelle matkaavista valaanpyytäjistä ja heidän välisestään juonittelusta. 

Farrel esittää sarjassa sielultaan sysimustaa ja väkivaltaista merimiestä, joka suorastaan nauttii tappamisesta ja on taitava harppuunan käsittelijä. Hänen vastaparinaan nähtävä O’Connor on synkkien salaisuuksien riivaama rauhallinen ja älykäs lääkäri, joka karskien merimiesten yllätykseksi lähtee mukaan pyyntiretkelle. 

Laivalla alkaa suhmurointi. Kun Farrelin esittämä Henry Drax löytää lääkärin hallusta arvokkaan jalokiven, alkaa hän suunnitella tämän murhaamista. Kaiken kukkuraksi laivan omistaja on määrännyt kapteenin upottaman laivan vakuutusrahojen toivossa. 

Painostava ja väkivaltainen

Ensimmäisten jaksojen perusteella The North Water ei todellakaan ole mikään mikkihiiri merihädässä -tarina. Sarjan tunnelma on kaiken aikaa äärimmäisen painostava, synkkä ja väkivaltainen. Kaikki on kurjaa, likaista, ja karua. 

Kun Drax esimerkiksi nylkee hylkeen, seuraa kamera tarkasti jokaista veitsen viiltoa. Kenellekään ei jää epäselväksi, että pyyntihommat ovat raakoja. 

Laivalla selvitellään lisäksi nuoren pojan raakaa raiskausta ja murhaa. Tarinan edetessä ruumispusseja lentää laidan yli yksi jos toinenkin. Loppua kohti The North Water muuttuu hyytäväksi mies vastaan luonto -kamppailuksi, jota Empire-lehdessä osuvasti verrattiinkin kuuden vuoden takaiseen Oscar-elokuvaan The Revenant (2015). 

Kuvaukset hengenvaaralliset

The North Water perustuu Ian McGuiren Man Booker -ehdokkaana olleeseen samannimiseen romaaniin. Tv-sarjaa alettiin suunnitella jo kirjan ilmestysvuonna 2016.

Sarja kuvattiin äärimmäisissä olosuhteissa pääosin Huippuvuorten lähistöllä Pohjoisella jäämerellä. Sarjan näyttelijät kertovat National World -sivuston haastattelussa pelänneensä kuvauksissa välillä henkensä edestä. 

Joitain kohtauksia kuvattiin esimerkiksi jäälautoilla, jotka ennättivät haljeta ennen kohtausten saamista valmiiksi. O’Connell näki kertomansa mukaan oikean jääkarhun kiertelemässä heidän laivaansa.

Vaaroista huolimatta kuvausreissu oli näyttelijöille kerran elämässä -kokemus, jollaista tuskin tulee kaikille heistä vastaan toista kertaa.

The North Water – Hyytävä helvetti alkaa Yle TV1:llä lauantaina 20.11. klo 21.10.

Matti Tuomela I Kuvat: Yle