fbq
tvMikko Silvennoinen Katsolle: Blind Channel on edustanut upeasti!
Mikko Silvennoinen Katsolle: Blind Channel on edustanut upeasti!

– Blind Channelista ollaan oltu kiinnostuneempia kuin keskivertoedustajista. Lehdistötilaisuuksissa ja avajaisjuhlan turkoosilla matolla näkyy viisujen tietynlainen raakuus: osa artisteista saa erityisen paljon huomiota, osan lehdistötilaisuuksiin tulee vain pari toimittajaa. Blind Channel on saanut paljon huomiota, Ylelle Euroviisut selostava Mikko Silvennoinen kertoo Rotterdamista.

– Kundit ovat superahkeria, eivätkä he ole tietääkseni kieltäytyneet yhdestäkään haastattelusta tämän kevään aikana. Blind Channelin jäsenet ovat kohteliaita ja ammattitaitoisia. Heidän erityispiirteensä on, että he jaksavat olla mukavia kaikille koko ajan. Se on hienoa, ja se kantaa show-maailmassa. Se, että on mukava tuotannon väelle, maskeeraajille, juoksupojille ja -tytöille, tarkoittaa sitä, että heitä on helppo suositella tuleviin juttuihin, Mikko kehuu.

– Blind Channel ei olisi voinut tehdä enempää töitä, eikä tähän olisi voinut panostaa enempää. Voimme olla ylpeitä.

 

Heidän erityispiirteensä on, että he jaksavat olla mukavia kaikille koko ajan.

 

Korona iski viisuihinkin

Rotterdamin Euroviisuja ovat leimanneet tiukat koronatoimet. Tänä vuonna viisuhuuma ei ole päässyt levittäytymään kaupungin kaduille.

– Olisihan se ollut mukavaa käydä juhlissa ja katsomassa artisteja vetämässä kappaleitaan. Euroviisut on maailman suurin musiikkifestivaali, joka näkyy maailmalle ulospäin vain kolmena tv-lähetyksenä. Normaalisti viisukaupunki on täynnä tapahtumia kahden viikon ajan. Niitä tapahtumia ei ole nyt ollut. Se on harmi artistien, koreografien ja tanssijoiden kannalta, koska tämä on heille myös biisileiri, jolla tutustutaan maailman parhaisiin tekijöihin, Mikko kertoo.

Viisudelegaatioita testataan jatkuvasti, mutta koronatapauksiltakaan ei silti ole Rotterdamissa vältytty.

 – Onhan se toki inhottavaa käydä tökittävänä testeissä vähintään joka toinen päivä. Kukaan ei kuitenkaan valita. Kaikki ovat onnellisia, kun viisut voidaan ylipäätään järjestää. Se, ettei Islanti esiinny livenä ja Alankomaiden vuoden 2019 viisuvoittaja Duncan Laurance jäi kiinni koronaseulassa, kertoo siitä, että järjestelyt toimivat. Tähän mennessä yhtäkään tartuntaa ei ole jäljitetty Ahoy-areenalle, mikä tuo ainakin minulle turvallisuudentunnetta,  että sieltä en koronaa saa. Jos olen itse hölmö ja rikon sääntöjä, on sairastumiseen isompi riski, Mikko sanoo.

– Suomen delegaatio ei ole hölmöillyt. Olemme noudattaneet kaikkia sääntöjä, hän vakuuttaa. 

Blind Channel on valmis illan koitokseen.

Kaikkeen on varauduttu 

Kaikkien tilanteiden varalle on Rotterdamin viisuissa varasuunnitelma, ja pienimmätkin yksityiskohdat on mietitty tarkkaan etukäteen.

– Minullekin on varaselostaja siltä varalta, etten saa mennä areenalle. Artistit ovat ainoita, joille ei ole varaesiintyjiä. Näin on myös Duncan Laurencen kohdalla. Tuotannolla tosin on varmasti suunnitelma siitäkin, mikä väliesitys hänen tilalleen laitetaan. Korona ei pysty nujertamaan viisuja.

Mikon selostuskopista on suora näkymä Ahoy-areenan esiintymislavalle.

Mikon omaan viisukokemukseen korona on vaikuttanut sikäli, ettei hän ole pystynyt lähestymään ihmisiä Rotterdamissa tavalliseen tapaan.

– Yleensä otan artistien kanssa kuvia ja käyn takahuoneessa fiilistelemässä. Saan niistä hetkistä sisältöä selostuksiini. Nyt en ole halunnut tehdä sitä. Minusta tuntuu, etten mene takahuoneeseen nyt lainkaan, koska minun ei ole pakko. Yleensä käyn Suomen edustajan bäkkärillä toivottamassa tsempit, mutta nyt järjestän senkin varmaan tekstiviestillä. Mitä enemmän takahuoneessa on ihmisiä, sitä suurempi altistumisen mahdollisuus on. En haluaisi olla syyllinen siihen, että levittäisin jotain tietämättäni. Vaikka meidät kaikki on testattu, pysäytti Duncan Laurencen koronatartunta. Jopa meidän omassa kuplassamme on oltava varovainen, Mikko sanoo.

Mikko Silvennoinen viisujen selostajakopissa.

Viisuilu on täyttä työtä 

Normaalisti Euroviisuihin liitetään ajatus iloisista juhlista ja hilpeästä viisuhumusta. Euroviisuja tunnetusti rakastavalle Mikolle ne ovat kuitenkin aina täyttä työtä.

– En ole ehtinyt bilettää viisuissa normaalistikaan. Työni ihan tavallisenakin vuonna on sitä, että olen hotellihuoneessani ja kirjoitan todella paljon. Olen selostuskopissani ja harjoituksissa joka päivä. Muu delegaatio saattaa olla mukana vain toisessa semifinaaleista, mutta kommentaattorit ovat kaikissa lähetyksissä. Siksi meillä ei ole vapaapäiviä, Mikko selittää.

– Lähetyspäivinä kirjoitan hotellihuoneessani iltapäivään asti. Sitten lepäilen ja kirjoitan lisää. Tekstiä pitää tuottaa todella paljon, ja teen kaiken itse. Minulla ei ole taustatoimitusta tai tiimiä. Menen areenalle, ja siellä on harjoitukset kolmelta. Harjoittelen niissä spiikkejäni, ja suora lähetys on illalla. Lehdistötilaisuuden jälkeen menen takaisin hotelliin, Mikko kuvailee tyypillistä työpäiväänsä Euroviisuissa.

– Lähetysten välipäivinä kommentaattoreilla on aamupäivällä briiffi, jossa tuottajat käyvät läpi tulevan lähetyksen postikorttien sisällöt. Samalla he esittävät toiveet kohdista, joissa kommentaattorien toivotaan olevan hiljaa. Ajolista käydään yksityiskohtaisesti läpi. Sen jälkeen on kolmelta harjoitus, ja illalla vielä tuomariesitys. Välipäivät ovat itselleni pidempiä työpäiviä kuin lähetyspäivät, Mikko kertoo.

– Tämän rumban lisäksi en edes jaksaisi juhlia. 

Eurovision laulukilpailun finaali nähdään TV1:ssä ja Yle Areenassa lauantaina 22.5. klo 22.00.

22.05.2021 13:47 | Teksti: Antero Alhonen & Satu-Maria Niikko I Kuvat: Mikko Silvennoinen

Seuraa meitä somessa