fbq
tvMikko Alatalo täyttää 70 v. – tätä et tiennyt päivänsankarista
Mikko Alatalo täyttää 70 v. – tätä et tiennyt päivänsankarista

Suomalaisten tunteiden tulkki, ex-kansanedustaja ja lauluntekijä Mikko Alatalo, täyttää 70 vuotta, ja sitä juhlistetaan vappuaattona suorassa yli kahden tunnin lähetyksessä. Alatalon uraa käydään TV2:ssa läpi toimittaja Jussi-Pekka Rantasen kanssa katselemalla arkistojen aarteita Mikon esiintymisistä ja keskustelemalla
Alatalon uraan ja elämään liittyvien ihmisten kanssa. Vieraiksi ohjelmaan saapuvat mm. Anna Hanski, Tommi Liuhala, Maarit Hurmerinta, Mika Sundqvist, Jammi Humalamäki ja Joel Hallikainen. Keskusteluun liittyy mukaan myös musiikkitoimittaja Pekka Laine. Ja soitetaanpa studiossa livenäkin Mikon kappaleita kitaran ja haitarin säestyksellä.

Aloitti Juicen kaverina

Mikko Alatalo on verrannut elämäänsä hiihtoon: se on ollut nousua ja syvää laskua ja taas nousua. 

Alatalon ura alkoi 70-luvulla niin sanotun Manserockin perustajana Juice Leskisen rinnalla. Jo edesmennyt leffaguru Peter von Bagh totesi aikoinaan, että Maalaispoika oon -levylle oli sosiaalista tilausta, kun maaltamuutto oli suurta. 

Pari vuotta myöhemmin julkaistun Hasardi-levyn taustalla soittanut progressiivisen rockin soittajien muodostama Tabula Rasa lisäsi Alatalon arvostusta: kriitikot arvioivat Alatalon olevan yksi maamme parhaista rocklaulajista. Samaan aikaan Alatalo oli myös nuorisolehtien listaamien suosituimpien poplaulajien kärjessä.

Mikko Alatalon musiikista muistetaan parhaiten isoimmat hitit ja neljä Syksyn sävel -voittoa. Musiikkiura sisältää myös vakavampaa tuotantoa, kuten 11 virran maa -levyn, joka aloitti Siirtomaa-Suomen lauluja -trilogian. 

Alatalon yhteistyö Harri Rinteen kanssa on ollut pitkäaikainen ja tuottoisa: korona-aikanakin on syntynyt uusia lauluja. Alatalon Rinteen kanssa tekemiä kappaleita on paljon kuten hitit Ihmisen ikävä toisen luo ja Viivy vielä hetki. 80-luvulla Alatalo alkoi tehdä lastenmusiikkia, ja Känkkäränkkä onkin koko kansan tuttu.

Mikko Alatalo tuli suomalaisille tv-katsojille tutuksi jo aikana, kun osa television ohjelmista oli vielä mustavalkoisia.

Ekstreme-urheilukin on tuttua

Alatalo on myös toimittaja. Hän aloitti Yleisradion uutistoimittajana ja jatkoi tämän jälkeen Ajankohtaisen Kakkosen toimittajana. Myöhemmin Alatalo oli myös Iltatähti-ohjelman sekä Tammerkosken sillalla -yhteislauluohjelman juontaja ja esilaulaja.
Monipuolisuutta Alatalon uraan on tuonut myös se, että hän oli neljänä kautena kansanedustaja.

Alatalo on tullut tunnetuksi myös ekstreme-urheilijana ja hiihdonopettajana. Harrastuksiin on kuulunut alppihiihtoa, kajakkimelontaa Suomen suurimmissa koskissa ja vuorivaelluksia.

Lähde: Ylen ohjelmatiedotus.

Mikko Alatalo muistelee pitkää toimittajanuraansa Katsossa 19/21! 
Tv-ohjelma Mikko Alatalo – suomalainen reissupoika 70 v. TV2:ssa vappuaattona pe 30.4. klo 20.00.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
21.04.2021 16:08 | Teksti: Atte Alhainen I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa