fbq
tvKari Ketosen ja Antti Luusuaniemen ystävyys näkyy Luottomiehen tekemisessä
Kari Ketosen ja Antti Luusuaniemen ystävyys näkyy Luottomiehen tekemisessä

Näyttelemisen ohella käsikirjoitatte itse kaikki jaksot. Mistä ideat tulevat?

Kari: Joskus tosielämästä mutta usein ne ovat täysin keksittyjä. Tuolloin ne ammennetaan suuresta tuntemattomasta.

Antti: Saan paljon ideoita omasta elämästä. Juuri nyt rakennamme taloa ja siihen liittyy paljon päänvaivaa, jota olisi mahtava hyödyntää seuraavalla kaudella. Tällä kaudella oleva tanssijakso syntyi puolestaan kokemuksista, kun olen käynyt hakemassa tytärtä tanssitunneilta. Ajattelin, että voiko joku epäillä pedofiiliksi perheenisää, joka harhailee pukuhuoneissa etsimässä jälkikasvuaan.

Mikä on hauskinta ja vaikeinta?

K: Idean käsikirjoittaminen toimivaksi, kymmenminuuttiseksi jaksoksi. Hauskinta on olla kuvauksissa, kun homma toimii, varsinkin improvisointi. Tällä kaudella nautin ohjaajana myös jälkituotannosta ja siellä vallitsevasta rauhasta.

A: Hauskinta oli olla tällä kaudella kuvauksissa, kun Kari ohjasi, joka oli muuten mun idea. Kari välillä sanoikin, että sähän olet täällä kuin lomalla! Hauskinta on myös, että Luottomies on meidän oma juttu. Vaikeinta on käsikirjoittaminen ja se, kun ideat pitää välillä avata rautalangalla muille, vaikka jutun hauskuus on itselle kristallinkirkasta.

Mikä toisessa ärsyttää ja mikä on parasta?

K: Lusu ärsyttää silloin, kun se pitää repiä asuntoautosta unisena kameran eteen ja selittää mitä tehdään. Parasta on sen perusteeton optimismi.

A: Karissa ärsyttää, että sillä on aina vähän käsijarru päällä. Onneksi olen oppinut luistattamaan sen kytkintä. Parasta on sen kunnianhimo ja huolellisuus, ettei purkkiin päädy skeidaa.

Kumpi on parempi keksimään ideoita?

K: Antti on hyvä keksimään ideoita, mutta se ei vaan aina tiedä, mitkä niistä on hyviä.

A: Mulla on hyviä ideoita, joilla haluan tehdä meistä itsenäisempiä. Haluaisin, että olisimme jonain päivänä yhtä riippumattomia kuin Solsidanin tekijät.

Kumman takia joudutaan ottamaan enemmän ottoja?

K: Antin! Tosin välillä se korvaa mokat hyvillä improvisoinneilla.

A: Karin, ehdottomasti! Varsinkin kun se ohjaa.

Mikä saa teidät nauramaan?

K: Omat vitsit. Me yritetään myös yllättää toisiamme, joskus jopa härnätään ja yritetään saada toinen repeämään.

A: Se, kun ollaan tosissaan, eikä edes yritetä olla hauskoja.

Mikä ei naurata tippaakaan?

K: Kahvinkeittimen suodatinpaperit, niistä ei irtoa huumoria sitten millään. Olen yrittänyt.

A: Itse en pidä ylettömästä tavaroiden hajottamisesta tai ruoalla sotkemisesta.

Mitkä ovat suurimmat rajoitteenne ja mitä tekisitte ilman rajoitteita?

K: Kuvauspäivät ja budjetti. Jos ne eivät meitä pidättelisi, niin suurin osa jaksoista tapahtuisi Etelä-Amerikassa sambakarnevaalien aikaan.

A: Meillä on maine koko perheen sarjana, joten ronskimpia juttuja ei voida toteuttaa. Mun ideoita on usein torpattu, kun niissä on kuulemma liikaa seksiä.

Luottomiehellä on faneja kymmenvuotiaista kahdeksankymppisiin. Mikä teidän huumorissa vetoaa kaikenikäisiin?

K: Luottomies ei ole tilannekomedia, jossa tiputellaan vitsejä koko ajan, vaan jaksot pohjaavat toimintaan. Sarja on universaali huumoriltaan. Jos ymmärrät, mikä on perhe, lapsi, puoliso, koti, kaveri, auto ja työpaikka, niin ymmärrät mistä sarjan hauskuus kumpuaa.

A: New Yorkissa kansainvälisten Emmy-palkintojen tilaisuudessa yksi tyyppi kehui, että Luottomies on kuin mykkäleffa repliikeillä. Ehkä meidän pitäisi kuvata yksi erikoisjakso mustavalkoisena ja mykkänä.

Oletteko harkinneet Luottomies-podcastin tekemistä?

A: Meillä oli idea Lusu & Ketonen -podcastista, jossa puhutaan pehmosia jonkun vieraan kanssa. Uskoimme oikeasti, että meidän karisma kantaa, ja me tehtiin jopa pilotti. Sitten testiyleisö kutsui sitä tylsäksi ja homma jäi siihen.

Mikä on molempien suosikkijakso kaikilta kolmelta kaudelta?

K: Rännimiehet kakkoskaudelta. Siinä kerronnan nopeus ja käänteiden runsaus sekä päälle kaatuvien katastrofien tempo saavuttivat sen hetkisen maksimin, josta olen ylpeä.

A: Myös kakkoskaudelta löytyvä Tyttöystävä, jossa vierailee Amira Khalifa. Siinä Tommin epäkypsyys ja lapsellisuus pääsevät kukoistamaan herkullisesti.

Luottomies-leffa tehdään – tavalla tai toisella!

Antti Luusuaniemi kertoo pitkän Luottomies-elokuvan olevan jo käsikirjoitettu, mutta projektille odotetaan Suomen elokuvasäätiön tukea.

”Meillä on jo käsikirjoitus valmiina, mutta SES ei halua tällä hetkellä tukea sitä. Saimme projektille käsikirjoitusapurahan 2019, mutta sen jälkeen muut hakemukset on hylätty. Niitä käsitelleen tuotantoneuvojan mukaan kukaan ei ole kiinnostunut Luottomies-elokuvasta. No, teetin Sanoma Median kautta gallupin, jossa kysyttiin, minkä sarjaan pohjaavan elokuvan haluaisit nähdä. Mukana oli useita nimikkeitä, joista Luottomies jyräsi ylivoimaisesti. Yli 50 prosenttia vastaajista sanoi menevänsä katsomaan elokuvan varmasti ja yli 75 prosenttia ehkä. Menin sitten käymään säätiöllä uudestaan tulosten kanssa, ja sama tuotantoneuvoja totesi, että eihän tämä kerro vielä mitään. Nyt odotamme, että tuotantoneuvojat vaihtuvat. Leffa tehdään varmasti, mutta jos se tehdään ilman säätiön tukea, niin käsikirjoitusta joudutaan downgreidaamaan.”

Luottomiehen kolmannen kauden uudet jaksot alkavat TV2:lla lauantaina 20. marraskuuta klo 21.30. Kaikki kolme kautta ovat heti katsottavissa Yle Areenassa.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
19.11.2021 09:54 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Pasi Murto

Seuraa meitä somessa