fbq
tvExit-sarjan luoja yllättää perinteisellä brittidekkarilla
Exit-sarjan luoja yllättää perinteisellä brittidekkarilla

Pearl Nolan (Kerry Godliman) on entinen poliisi, joka hylkäsi aikanaan lainvalvojan uransa tultuaan raskaaksi väärälle miehelle ja jäätyään yksinhuoltajaksi. Nyt Pearl pyörittää suosittua kalaravintolaa Kentin pohjoisrannikolla sijaitsevassa kotikaupungissaan Whitstablessa. Osteri- ja hummeriannosten pyörittelyn ohella Pearl johtaa ravintolasta käsin toimivaa etsivätoimistoa. Apua Pearl saa pojaltaan Charlielta, luottotarjoilija Rubylta sekä nuorekkaalta äidiltään Dollylta, joka johtaa keittiötä Pearlin hoitaessa salapoliisin velvollisuuksiaan.

Avausjaksossa Pearl joutuu selvittämään hyvän kalastajaystävänsä outoa kuolemaa. Poliisi pitää tapausta onnettomuutena, mutta Pearlin mielestä kyseessä on henkirikos. Oman lusikkansa murhasoppaan työntää myös Lontoosta lähetetty uusi tutkinnanjohtaja Mike McGuire (Howard Charles), joka ei haluaisi olla missään tekemisissä kyseisen tuppukylän kanssa.

Saippusarjoista dekkareihin

Rantakaupungin mysteerit on peruslaadukas brittidekkari, jonka pohjalta löytyy jälleen yksi ilmiömäisen suosittu kirjasarja. Itsekin Whitstablessa yli 20 vuotta asunut Julie Wassmer julkaisi ensimmäisen Whitstable Pearl -dekkarinsa 2015. Tämän jälkeen sarja on jatkunut seitsemällä romaanilla, joista viimeisin ilmestyi tänä vuonna.

Ennen siirtymistään kokopäiväiseksi jännityskirjailjaksi Wassmer työskenteli pitkään arvostettuna tv-käsikirjoittajana. Wassmerin työstämiin sarjoihin kuuluvat muun muassa pelastusdraama Lontoo liekeissä, perhe- ja parisuhdedraama Family Affairs sekä saippuaklassikko EastEnders, johon Wassmer käsikirjoitti liki 40 jaksoa yli kymmenen vuoden aikana.

Howard Charles on rikostutkija Mike McGuire

Tuttu ympäristö

Vaikka kuusiosainen sarja pohjaa Wassmerin alkuperäistarinoihin, löytyi jaksojen lopullinen sovittaja Britannian ulkopuolelta. Sarjan kehittäjänä ja pääkäsikirjoittajana toimiva Øystein Karlsen tunnetaan hittisarjoista Lilyhammer ja Exit, jonka kuvaus Oslon finanssipiirien sikailusta herätti paljon kohua. Karlsenin piti alun perin myös ohjata neljä jaksoa, mutta koronasulku esti matkustamisen paikan päälle. Norjalainen joutui myös lopulta käsikirjoittamaan sarjan ilman vierailua oikeassa Whitstablessa.

– Olen varmaan ainoa ihminen, joka on kolunnut sen kaikki kadut päästä päähän Google Earthin avulla, Karlsen nauraa Varietyn haastattelussa.

Karlsen uskoo kuitenkin tuntevansa kyseisen ympäristön, koska on varttunut samanlaisessa kalastajakylässä Norjan rannikolla.

– Opin kalastamaan ja sukeltamaan simpukoita suunnilleen yhtä aikaa kun opin kävelemään. Tiedän tismalleen, miltä tuntuu asua tuollaisessa paikassa. Tunnen sen hajut ja ihmiset.

Lauantaina 18. syyskuuta alkaen Yle TV1 klo 19.40 ja Yle Areena 30. kesäkuuta 2022 saakka.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
17.09.2021 12:07 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa