fbq
tvAmy Winehousen vanhempia syytettiin tyttärensä kuolemasta – perhe kertoo nyt kantansa ensimmäistä kertaa uutuusdokumentissa
Amy Winehousen vanhempia syytettiin tyttärensä kuolemasta – perhe kertoo nyt kantansa ensimmäistä kertaa uutuusdokumentissa

Amy Winehouse kuoli kotonaan Camdenissa Lontoossa yli kymmenen vuotta sitten alkoholimyrkytykseen vain 27-vuotiaana. Kuolema oli sokki koko maailmalle, mutta erityisesti hänen perheelleen. 

Amyn äiti Janis, isäpuoli Richard, isä Mitch ja läheiset ystävät puhuvat nyt ensimmäistä kertaa artistista julkisuudessa BBC:n dokumentissa Antakaa Amy takaisin (Reclaiming Amy).  

Amyn kuolema oli vanhemmille elämän pahin painajainen. Asiaa ei helpottanut myöskään se, kun he joutuivat tekemään surutyötä median edessä. 

– Muistan hänen rakkautensa minua kohtaan. Se oli jotain erityistä. Luulette tuntevanne tyttäreni. Huumeet, riippuvuuden ja tuhoisat parisuhteet. Hänessä oli paljon muutakin. Hän värähteli eri taajuudella kuin muut, äiti Janis toteaa dokumentissa. 

Isä Mitch kertoo, kuinka vielä tänä päivänä joutuu kuulemaan toisinaan syytöksiä tyttärensä kuolemasta. Koko perhettä on syytelty siitä, että he pettivät Amyn eivätkä auttaneet tätä riippuvuuden partaalla. Perheeseen kohdistettiin myös valtavasti vihaa. 

– Kuulen sitä yhä, sinä aiheutit tyttäresi kuoleman, tapoit tyttäresi, isä kertoo.

“Villipeto"

Isä joutui kritiikin kohteeksi vuonna 2015 ilmestyneessä Amy-dokumentissa. Lehdistö syytti, ettei isä ollut tukenut tarpeeksi tytärtään riippuvuuden ollessa pahimmillaan. Väitettiin, että isä olisi pakottanut tyttärensä esiintymään, oli hän missä kunnossa hyvänsä. Läheiset kuitenkin tyrmäävät jyrkästi väittämän. 

Amyn ystävä kuvailee laulajaa mehiläiskuningattareksi, jota kaikki palvelivat. Laulajan kerrotaan olleen hyvin voimakastahtoinen ja päättäväinen, silloinkin, kun hänen riippuvuutensa oli pahimmillaan. 

Dokumentin ilmestyttyä isä sai hermoromahduksen. 

– Kovan ulkokuoren alla on hyvin hauras mies. Unohdetaan, että hän on tyttärensä menettänyt isä, Amyn äidin nykyinen aviomies Richard toteaa kameroille. 

Perhettä on loukannut syvästi se, että Amyn riippuvuuden syyksi on laitettu huono lapsuus ja vanhempien ero, joka tapahtui hänen ollessa 10-vuotias. 

– Me olimme tavallinen rakastava perhe. Perheemme oli täynnä rakkautta, äiti toteaa.

– Janisilla oli huonoja kokemuksia oman äitinsä kanssa. Tämä ei ollut kovin hyvä äiti, eikä mukava ihminen, Janis oli täysin erilainen, ex-mies toteaa. 

Lapsuudenystävä Michael kuvailee Amyn olleen jo lapsena hyvin seikkailunhaluinen ja rajoja kokeileva. Hän korostaa, ettei Amyn kohtalo johtunut kasvatuksesta. Äiti oli tyttärensä kanssa teinivuosina helisemässä. 

– Amylle oli hankala asettaa rajoja. Sama, kuin olisi yrittänyt kesyttää villipedonän. Hän päihitti minut, äiti toteaa. 

Riippuvuudesta toiseen

Amyn elämä alkoi luisua alamäkeen vuonna 2006, samaan aikaan, kun hänen Back to Black -albuminsa ilmestyi ja se voitti lukuisia palkintoja. Pian hänen rakas ja läheinen mummonsa Cynthia menehtyi. Amy oli surun murtama ja alkoi juoda enemmän alkoholia. 

Amy kertoi tuolloin juovansa, koska tunsi olonsa epävarmaksi. Juomalla hän pystyi tukahduttamaan tunteen. Laulaja kärsi myös bulimiasta. 

Esirippujen takana koko perhe yritti taistella Amyn riippuvuutta vastaan. Se pelotti perhettä ja Amya. Samaan aikaan Janis-äidin MS-tauti alkoi edetä. 

– En voinut auttaa häntä. Olin fyysisesti liian heikoilla. Oli kamalaa katsoa vierestä, kun oma lapsi katoaa ja kuolee. Saatoin vain katsoa ja odottaa, äiti tuskailee.

Isän mukaan Amy käytti huumeita vain vähän aikaa, noin vuoden. Perhe teki monta väliintuloa, ja he saivat lopulta tähden lopettamaan käytön. Vuonna 2008 Amy palasi jälleen huipulle, ja perhe ajatteli pahimman olevan takanapäin. Todellisuudessa riippuvuus oli vaihtunut vain toiseen, Amy siirtyi huumeista alkoholiin. 

– Uskon, että riippuvuudet juontuivat paljon syvemmästä mielenterveysongelmista. Hän ei myöntänyt niitä, sillä tuohon aikaan ne olivat vielä tabu. Siihen aikaan pelättiin pakkohoitoon joutumista, ystävä toteaa. 

– Tajusin vasta jälkikäteen, kuinka vähän ymmärsimme, äiti toteaa kameroille tyttärensä riippuvuudesta. 

Antakaa Amy takaisin Teema & Femillä 20.1. klo 21.30. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

Dokumentin jälkeen Teema & Femillä Amy Winehousen toukokuussa 2007 Lontoossa kuvattu keikkanauhoitus Amy Winehouse - I Told You I Was Trouble.

20.01.2022 10:26 | Teksti: Jasmin Vainio I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa