fbq
suoratoistoTv-arvio: Fiktio nimeltä Sofian elämä
Tv-arvio: Fiktio nimeltä Sofian elämä

Discovery +-suoratoistopalvelussa alkaa tänään uusi 16-osainen realitysarja Sofian salaisuudet. Siinä seurataan julkisuudesta tutun kohukaunotar Sofia Belórfin, 31, elämää ja arkea. Kamera seuraa hänen kintereillään arjessa ja juhlassa, kotona ja matkoilla Dubaissa ja Espanjassa sekä ystävien ja miesystävän, liikemies  Stefan “Stefu” Thermanin, seurassa.

Joni Soilan kehittelemä sarja edustaa uudenlaista, ilmeisesti nuoremmalle some-kansalle suunnattua tv-ilmaisua, sillä jaksot ovat vain 13–15  minuutin mittaisia. Tuote-, hotelli- ja ravintolasijoittelu on ilmeistä.

Tämän vuoden tammikuusta  alkavan sarjan avausjaksossa Sofia ja hänen koiransa Bambi Ranta-aho muuttavat hotelliin, vaikka Stefu on rakennuttanut Sofialle talon Espooseen. Lopulta Sofia lupautuu muuttamaan yhdessä Stefun kanssa 130-neliöiseen vuokralukaaliin, kunhan ensin voidaan käydä kahden viikon lomasella Dubaissa.

Kakkosjaksossa ollaan sitten siellä Dubaissa, eikä ole kivaa sielläkään. Uusi luksuskämppä on yllättäen viimeistelemättä, dyyneillä tulee huono olo ja kameli vaikuttaa arvaamattomalta. Sympaattisimman, ja ehkä aidoimman, hetken tarjoaa Sofian  hikinen, mutta värikäs vierailu soukissa.

Kakkosjaksossa matkataan Sofian ja Stefun mukana Dubaihin.

Sofian salaisuudet-sarjan kantavana teemana tuntuu olevan se, kuinka raskasta ja kurjaa on ylläpitää parisuhdetta julkisuuden paineissa. Sofia ja Stefu ovat kuulemma päättänyt olla kommentoimatta värikkääksi tiedettyä yksityiselämäänsä julkisuudessa, ja sen todistaakseen he ovat tehneet tv-sarjan, jossa asioita avataan jopa tekstiviestien tasolla. Jep.

Sofian salaisuudet on tehty siksi, että sille riittää yleisöä. Eikä siinä mitään. Herää kuitenkin epäilys, mahtavatko Sofia ja Stefu sittenkään olla ihan niin kiinnostavia kuin itse uskovat olevansa. Kimaltelevassa bilemaailmassa kolmikymppinen on jo aika vanha, vaikkei väsymystään näyttäisikään. Toki Sofia on kuvankaunis ja sosiaalinen media on hänen työtään, mutta on siinä myös jotain surullista, kun  aikuisen ihmisen elämä pyörii näin vahvasti ulkomuodon ympärillä.

Soukissa riittää kultaa ja kimallusta Sofialle ihasteltavaksi.

Varsinkin nuorempien katsojien soisi muistavan, ettei sarja todellakaan ole totta. Jokainen tyylikäs lokaatio ja “rento” kotoiluasu on tarkkaan mietitty ja stailattu. Sofia ei könyä meikittä ja tyynynkuva poskessa rouskuttamaan aamiaiseksi suklaamuroja. Nyt ollaan tukka hyvin ja laukkukin näkyy.

Se on kyllä totta, että Sofia sai huhtikuussa 80 päivän ehdollisen vankeustuomion huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. Ja se, että hänen ex-miesystävänsä Niko Ranta-aho sai samaisessa Katiska-huumeoikeudenkäynnissä 11 vuoden vankeustuomion, ja lisää lienee tulossa parhaillaan käynnissä olevassa Katiska Kakkosessa.

Rikostuomio on sekin  vain yksi puoli Sofiasta ja hänen elämästään. Ne muut todelliset puolet jäävät Sofian salaisuudet-sarjan jälkeenkin arvoituksiksi, ja oikeastaan hyvä niin. Pitää ihmisellä jotain omaakin olla. Jos kaiken oikeasti omansa myy, jää lopulta henkisesti tyhjin käsin.

Fiktiona sarja on korea, mutta ei  kyllä juonellisesti lainkaan yllättävä.

16-osainen Sofian salaisuudet alkaa discovery+ -suoratoistopalvelussa 7. kesäkuuta. Sarjaa tulee katsottavaksi kaksi uutta jaksoa viikossa aina maanantaisin.

Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Mia Jussinniemi & Joni Soila/discovery+