fbq
suoratoistoSarja-arvio: Kastanjamies nostaa nordic noirin uudelle tasolle
Sarja-arvio: Kastanjamies nostaa nordic noirin uudelle tasolle

Kastanjamies (Netflix) *****

Tanskalaisesta klassikkosarjasta Rikos (Forbrydelsen) tunnetun Søren Sveistrupin uusi dekkari on herkullisen synkkä ja käänteiltään taitavasti punottu sarjamurhaajatrilleri, joka resonoi genren parhaita saavutuksia.

Kastanjamies alkaa kylmäävällä takaumajaksolla, joka säätää sen tunnelman heti pakkasen puolelle. Vuoteen 1987 sijoittuvassa prologissa pikkukylän poliisi vierailee tutulla maalaistilalla ja tekee sieltä kammottavan löydön.

Nykyajassa sosiaaliministeri Rosa Hartung (Iben Dorner) on palaamassa julkisuuteen pitkältä sairauslomalta. Ministerin 12-vuotias tytär Kristine murhattiin vuosi sitten. Vaikka teon tunnustanut mies on telkien takana, tytön ruumista ei koskaan löydetty.

Samana päivänä kun Rosa palaa töihin, löytyy Kööpenhaminan lähiöstä nuori äiti julmasti murhattuna, toinen käsi amputoituna. Tapausta tutkivat poliisit Naia Thulin (Danica Curcic) ja Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) löytävät läheisestä leikkimökistä tikuilla kootun kastanjaukon. Aluksi viattomalta lasten askartelulta vaikuttava hahmo muuttaa merkitystään, kun siitä löytyvät Kristinen sormenjäljet.

Pohjalla bestseller

Kuusiosainen Kastanjamies pohjaa Søren Sveistrupin kansainväliseen menestysdekkariin, joka on käännetty yli 30 kielelle ja julkaistu yli 50 maassa. Kirjan ilmestyttyä 2018 Sveistrupin puhelin alkoi soida välittömästi. Romaanin elokuvaoikeuksista käytiin kiivas tarjouskilpailu, joka kääntyi Netflixin voitoksi. 

Diiliin kuului, että Sveistrupin oma tuotantoyhtiö SAM Productions saa vastata sarjan tekemisestä. Sveistrupin, Vallan linnakkeen luoneen Adam Pricen ja Lars von Trierin tuottajanakin kunnostautuneen Meta Louise Foldager Sørensenin perustama yhtiö tunnetaan muun muassa Netflixin fantasiasarjasta Ragnarök.

Sopimukseen kuului myös, että Sveistrup itse sovittaa romaanin sarjamuotoon. Kirjailija on yksi Tanskan arvostetuimmista tv-käsikirjoittajista, joka mullisti pohjoismaista poliisigenreä legendaarisella Rikos-sarjallaan sekä siitä tehdyllä jenkkiversiolla Jälkiä jättämättä.

Mallia myös Suomelle

Näin kovien tekijöiden ollessa asialla paineet Kastanjamiehen onnistumiseen olivat toki suuret. Katso sai ennakkokatseltavakseen koko sarjan, joka paljastuu täysosumaksi. 

Aidosti hyytävä, tarinaltaan taitavasti kudottu ja henkilöhahmoiltaan erittäin kiinnostava sarjamurhaajatrilleri nostaa riman korkealle kaikille tuleville nordic noir -sarjoille. Muiden pohjoismaisten rikossarjojen sijaan Kastanjamies tuokin mieleen jotkut lajityypin parhaista elokuvista, kuten David Fincherin ohjaukset Seven ja Zodiac. Tai sarjapuolelta Mindhunterin ja True Detectiven ensimmäisen kauden. Kyllä vain, se on oikeasti niin hyvä.

Toivottavasti sarja inspiroisi myös suomalaisia tekijöitä olemaan rohkeampia ja ottamaan suurempia taiteellisia riskejä materiaalinsa kanssa. Kastanjamies saa nimittäin kotimaiset karpit ja sorjoset tuntuvat kovin, kovin heppoisilta.

Kastanjamies Netflixissä 29. syyskuuta alkaen.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
25.09.2021 13:41 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa