fbq
suoratoistoPorvarisrouvasta vakoojaksi
Porvarisrouvasta vakoojaksi

Vuosi on 1934, ja vauraan espanjalaisen porvarisperheen reipas ja valveutunut Amelia-tytär (Irene Escolar) nauttii  täysillä elämästään Madridissa. Vain ajatus tulevasta avioliitosta ahdistaa: elämässä olisi vielä niin paljon kaikkea jännittävää koettavaksi ennen sitoutumista.

Hääpäivänä etenemistä hidastavat ikävästi nälissään rettelöitsevät työläiset, ja Amelian kuplaan alkaa muutenkin tihkua tietoa, että hänen perheensä etuoikeutettu elämäntapa on uhattuna. Perhejuhlissa tanssitaan vielä hilpeinä charlestonia, mutta Espanja on jo sisällissodan partaalla, ja Saksassa suljetaan juutalaisten tehtaita. Eurooppa on vaivoin toipunut ensimmäisestä maailmansodasta, mutta jo matkalla uuteen.

Hullaantuminen vie maailman myskyihin

Seikkailunhaluisen Amelian sosiaalinen omatunto alkaa nostaa päätään, ja hän hakeutuu työväentalolle ihmettelemään. Nuoren porvarisrouvan avuntarjoukselle naureskellaan, mutta Pariisista vallankumousta tekemään saapunut palavasilmäinen Pierre (Oriol Pla) tarttuu tilaisuuteen. Pian naiivi ja rakastunut Amelia on valmis jättämään kaiken hänen vuokseen. 

Alkaa huima seikkailu halki kihisevän, edellisen sodan jäljiltä ruhjeilla olevan Euroopan. Matkan varrella Amelia menettää sinisilmäisyytensä ja oppii, ettei paluuta menneeseen ole. Hän myös huomaa, että aina on kiihkeitä miehiä, joilla on valtaa ja tärkeää tietoa. Sattuma johtaa toiseen, ja kiitettävästi hetkiin tarttuva Amelia aloittaa uransa vakoojana.

Madridissa Amelia (Irene Escolar, oik.) tutustuu jännittäviin kommunisteihin, etenkin pariisilaiseen Pierreen (Oriol Pla, vas.).

Rujonkaunis laatusarja

Aivan uusi espanjalainen Kerro kuka olen (Dime quién soy, 2020) pohjautuu Julia Navarron menestysromaaniin Dime quién soy vuodelta 2010. Kirjaa ei ole suomennettu. Sarjan on ohjannut Eduard Cortés.

9-osainen Kerro kuka olen lumoaa enemmän miljöillään ja erittäin kiinnostavalla ajankuvallaan kuin keskinkertaisilla näyttelijäsuorituksillaan.  Vanhat rakennukset ja kaupunkinäkymät ovat ihastuttavia ja nannaa rappioromantiikan ystäville. Espanjan kuvauspaikkojen lisäksi sarjaa on kuvattu Unkarissa, mm. Budapestissä. Sen huomaa ja hyvällä.

Moskovassa Amelia joutuu osaseksi suurta neuvostospektaakkelia. 

Sarjan lavasteet ovat rujonkauniita, mutta niissä tapahtuu aivan hurjia etenkin Moskovaan ja Varsovaan sijoittuvissa kohtauksissa. Sattumanvaraisella vaelluksellaan Amelia kohtaa niin natseja, fasisteja, tasavaltalaisia, rojalisteja, kommunisteja kuin erilaisten vastarintaliikkeidenkin edustajia. Julia Navarron luoma tapahtumarikas kertomus on hengästyttävä ja riipaisevakin seikkailu toiseen maailmansotaan kovaa vauhtia kiihdyttävässä Euroopassa.

Kerro kuka olen käy myös historiallisesta nojatuolimatkasta näin koronan keskellä. Amelian tie vie Madridista Pariisiin, Buenos Airesista Moskovaan ja Berliinistä Varsovaan. Lontooseen, Roomaan  ja Ateenaankin hän ennättää.

Kerro kuka olen on kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa vielä viiden kuukauden ajan. TV1:ssä sarja käynnistyy perjantaina 21.5. klo 21.05.

 

10.05.2021 16:49 | Teksti: Satu-Maria Niikko I Kuvat: Julio Vergne & Beta Film GmbH/Yle Kuvapalvelu

Seuraa meitä somessa