fbq
suoratoistoMeri pukeutuu White Lives Matter -paitaan ja ärsyyntyy tummaihoisista ihmisistä mainoksissa – kohuttu Suomineidot-sarja pyrkii hälventämään vastakkainasettelua
Meri pukeutuu White Lives Matter -paitaan ja ärsyyntyy tummaihoisista ihmisistä mainoksissa – kohuttu Suomineidot-sarja pyrkii hälventämään vastakkainasettelua

Yle Areenassa on julkaistu neliosainen Suomineidot-dokumenttisarja, joka kertoo kolmen kansallismielisen suomalaisnaisen arjesta ja unelmien tavoittelusta. 

Yksi päähenkilöistä on Meri Kartta, 31, joka on perussuomalaisten jäsen, aktivisti ja etnonationalisti. Meri esittelee sarjan ensimmäisessä jaksossa paitaansa, jota koristaa teksti: White Lives Matter

– Pukeudun tähän paitaan, koska valkoisilla elämillä on väliä. Tämä on vastapainoa Jenkeistä lähteneelle hapatukselle, millä koetetaan hävittää meitä valkoisia olemassaolosta, Meri kertoo kameroille. 

Meri haluaa kertoa aatteistaan muille ihmisille mahdollisimman hyökkäävästi ja niin, että kertoma menee ihon alle. 

– Herätys ei tapahdu helläkätisesti. Se pitää lyödä vasten kasvoja, hän perustelee.

Meri on ammatiltaan rekkakuski. Hän ajaa pääasiassa Suomen ja Ruotsin väliä. Kymmenvuotisella urallaan hän on ennättänyt käydä parissakymmenessä eri maassa. Hän haluaa vaalia kaikin tavoin suomalaista kulttuuria. 

– Me olemme ainoat suomalaiset maailmassa. Ihmisten kokemus siitä, että on suomalainen ei riitä määrittelyksi siitä, että on suomalainen. Saksassa musta voi tuntua, että olen saksalainen, mutta en ole. Vaikka sopeutuisin Saksaan, niin ei se tee musta koskaan saksalaista. 

Suomalaisuuden määrittely on Merin mielestä hankalaa, koska suvussa saattaa olla sellaisia, jotka eivät kaikki ole suomalaisia. 

– Mikään suku ei muutu suomalaiseksi pitkän ajan myötä, jos suku ei ole selkeästi Suomesta. Jos ne on tulleet tänne 90-luvulla, niin ei ne ole suomalaisia, Meri määrittelee. 

Lue myös: Linna: Juuri avioitunut Tiina joutuu vankilaan – ulkomaailmaan jäi kaksi lasta: ”Keskimmäinen lapsi on kuollut”

Kauppareissuilla Meri haluaa suosia kotimaista. 

– En halua suosia sellaista, mikä on selvästi tekemässä mädätystä. Ärsyttää tuotteiden mainoksissa se, kun niissä käytetään ei-suomalaisia ihmisiä. Sillä normalisoidaan niiden ihmisten läsnäoloa yhteiskunnassa, Meri toteaa ja kertoo esimerkin asiasta: 

– Eila-mainos, jossa se tummempi ihminen lauleskelee Eilaa. Se on aika luotaan työntävä mainos. 

Jos kaupan kassan työntekijänä on eri etnisyyttä edustava, ei Meri sanojensa mukaan halua olla heille kuitenkaan ilkeä, vaikka hänellä onkin aatteensa. 

– Yksittäiselle ihmiselle en halua olla ilkeä, jos on kansalainen, joka tekee osansa. Huom. kansalainen, ei suomalainen, Meri täsmentää. 

Meri ei kuitenkaan hyväksy sitä, että Suomeen tulee ulkomaalaisia. 

– Vierailemaan voi tulla, mutta kotoutumaan ei jäädä. 

Merillä on haaveita. Hän haluaisi miehen, omakotitalon ja lapsen. Jälkimmäinen on kuitenkin hänen mukaansa epätodennäköistä, sillä takana on kaksi keskenmenoa. Hänellä on todettu endometrioosi. 

– Lapsettomuushoitoja en hyväksy. Jos ei tule, niin sitten ei ole tarkoitus saada. Luonto on niin päättänyt, jos joku ei saa lapsia. 

Meri on asunut kodissaan vuoden. Edelleen hänellä on purkamatta osa laatikoista, joita on yhdellä nurkkauksella lattiasta kattoon. Hänellä on diagnosoitu ADD, joka vaikuttaa paljon elämään. 

– En saa tehtyä asioita, kun jumitan oman pääni sisälle ja jään johonkin pieneen yksityiskohtaan jumiin. Asperger-piirteet vaikuttavat myös kanssakäymisiin ihmisten kanssa, hän kertoo. 

Lue myös: Tytöt 18: Huumenuori Malla, 17, haaveilee naimisiinmenosta elinkautisvangin kanssa: ”Koen, ettei minua ole rakastettu koskaan”

Merin lisäksi dokumentissa seurataan tamperelaisten Elisaveta Siiran ja Jasmina Ollikaisen arkea. Elisaveta, tuttavallisemmin Liisa on ensimmäistä kertaa perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana. Syntyperältään puoliksi venäläisenä hän jäi lapsena ulos sekä suomalaisten että venäläisten porukoista. Jasmina on nuori kirjailija. Hänelle suomalaisen kulttuurin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ovat tärkeitä arvoja. Hän on mukana kirjaprojektissa, jossa keskitytään radikaaliin ympäristöfilosofi Pentti Linkolaan

Kesällä 2021 kuvatun dokumentin on ohjannut Ninni Rokosa. Hän kertoo ohjelman tiedotteessa, että sarjan kunniahimoisin tavoite on lieventää voimakasta vastakkainasettelua. 

 – Tavoitteeni ohjaajana on lisätä ymmärrystä, koska uskon sen olevan yksi avain monen ongelman ratkaisuun. Kun saat selityksen esimerkiksi jonkun ihmisen uhkaavalle käytökselle, se mahdollistaa myös omasta pelosta vapautumisen. Myös tämän sarjan kohdalla tavoitteeni on lisätä ymmärrystä, ja siksi naiset saavat paljon tilaa kertoa ajatuksistaan ja näkemyksistään.

 Rokosa toivoo, että vaikeistakin asioista voidaan puhua. 

– Olen kokenut, että sarjan aihe on tämän päivän Suomessa jotenkin tabu, ja tabuthan ei liene ole koskaan hyvä asia. Täällä Suomessa on iso joukko esimerkiksi nykypolitikkaan tyytymättömiä ihmisiä, joiden olemassaolo ei katoa silmiä ummistamalla.

Kuvassa vasemmalta Elisaveta, Meri ja Jasmina. 

Suomineidot koko kausi katsottavissa Yle Areenassa. Maanantaisin TV2-kanavalla kello 21.55.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
22.03.2022 10:27 | Teksti: Jasmin Vainio I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa