fbq
suoratoistoHäräntappoase pantiin uusiksi: Nyt kukoistaa tyttörakkaus
Häräntappoase pantiin uusiksi: Nyt kukoistaa tyttörakkaus

 

Anna-Leena Härkösen kirjoittama Häräntappoase sekä kirjasta 80-luvun lopulla tehty tv-sarja kertoo peruskoulunsa juuri päättäneestä Allu-pojasta, joka joutuu vastentahtoisesti kesäksi maalle. Siellä Allu rakastuu kapinalliseen maalaistyttö Kerttuun. 

Nyt asetelma on pantu reippaasti 2000-luvun muottiin, sillä Häräntappoaseen uudessa versiossa Allu onkin tyttö, joka rakastuu tyttöön! Roolijako pidettiin salassa sarjan uusversion kuvausten loppuun asti, koska uudesta sukupuoliasetelmasta mahdollisesti syntyvän kohun ajateltiin häiritsevän nuorten näyttelijöiden työrauhaa.

Jotkut närkästyvät varmasti

Vaikka sarjan aikuisrooleissa nähdään tunnettuja näyttelijöitä kuten Kari Väänänen ja Jaana Saarinen, tärkeimpiin rooleihin eli nuoriksi on haalittu joukko uusia kasvoja, jotka löydettiin koekuvaamalla lähes pari sataa nuorta. Allun roolin esittävä Carola Hakola, samoin kuin ihastustaan esittävä Rebekka Baer edustavat sukupolvea, jolle Häräntappoaseen merkitys ei ole enää samanlainen kuin 80-luvulla kouluja käyneille. Tytöt ovat vakuuttuneita siitä, että uusi versio herättää myös närkästystä.
– Aina on ihmisiä, joiden mielestä alkuperäinen on aina parempi tai joiden mielestä asiat ovat kaksijakoisia. Se on kuitenkin vain elämää ja sekin palaute pitää osata ottaa vastaan, Carola toteaa.
Kuvausten aikaan kirja oli vielä lukemattomana Carolan repussa, mutta Rebekka oli sen jo lukenut.
– Vaikka ikäluokassamme on niitäkin, jotka eivät edes ole kuulleet Häräntappoaseesta, uskon että tämä uusi sarjaversio tulee saamaan myös faneja. Siinä missä alkuperäiskirjalla on ollut omille aikalaisilleen iso merkitys, tästä uudestakin versiosta voi tulla monelle nykypäivän nuorelle samalla lailla tärkeä juttu sen osalta, miten kokee oman sukupuolensa tai seksuaalisuutensa, Rebekka arvelee. 

Ofelia Hanttu (Vuokko), Rebekka Baer (Kerttu) ja Carola Hakola (Allu) ovat Häräntappoaseen uudet tähdet. 

Teemat puhuttelevat yhä

Idea uudesta sarjaversiosta syntyi kun sarjan tuottaja ja toinen käsikirjoittaja Oskari Sipola oli tehnyt Ylelle nuorisosarjan HasBeen. Hän oivalsi, että Sipolan omana syntymävuotena julkaistu Häräntappoase käsittelee niin ikään nuoriin uppoavia ikuisia teemoja, mutta näyttäytyvät 2020-luvulla hieman eri valossa kuin muutamaa vuosikymmentä aiemmin. Kirjan ikoninen luonne konkretisoitui Sipolalle sarjan kuvauksissa.
Häräntappoaseestahan on tehty paitsi edellinen tv-sarja, niin myös kymmeniä näytelmäversioita. Eräällä kuvauspaikalla ohi kulki nainen, joka huusi "minä näyttelin Kerttua yläasteella!", Sipola kertoo nauraen.

Uudesta Häräntappoaseesta kerrotaan enemmän Katsossa 25/2021. Sarja alkaa Elisa Viihde Viaplayssa sunnuntaina 20.6.2021.

07.06.2021 18:09 | Teksti: Atte Alhainen I Kuva: Elisa Viihde Viaplay

Seuraa meitä somessa