fbq
suoratoistoDownton Abbeyn tekijän odotettu uutuussarja The Gilded Age julki – mukana Sinkkuelämää-tähti
Downton Abbeyn tekijän odotettu uutuussarja The Gilded Age julki – mukana Sinkkuelämää-tähti

Oscar-palkittu brittiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja Julian Fellowes, 72, iski kultasuoneen reilu kymmenen vuotta sitten luomallaan epookkisarjalla Downton Abbey. Konkarin työtahti ei sittemmin ole laantunut – päinvastoin. Tänä keväänä ilmestyy jo toinen sarjaan pohjautuva elokuva Downton Abbey: Uusi aika, minkä lisäksi Fellowes on luonut kokonaan uuden draamasarjan, 25.1. HBO Maxilla julkaistun The Gilded Agen.

Lue myös: Tältä näyttää uusi Downton Abbey -elokuva – tarina sijoittuu nyt Ranskaan

Downton Abbeyn tapaan epookkidraamaa edustavan uutuussarjan tapahtuma-aika ja -paikka on tällä kertaa Yhdysvaltojen 1800-luvun loppu eli niin sanottu kultainen aika. Nimitys viittaa tuolloin Yhdysvalloissa tapahtuneeseen nopeaan teollistumiseen ja vaurauden kasvuun. 

Ajanhengen mukaisesti The Gilded Age on paitsi puku- myös luokkadraama. Sarja kertoo isättömäksi jäävästä köyhästä Marian Brookista, joka muuttaa takapajuisesta Pennsylvaniasta New Yorkiin rikkaiden tätiensä luokse ja yrittää päästä jyvälle yläluokkaisesta elämästä. Marianin aisaparina toimii uutta alkua ja inspiraatiota etsivä kirjailija Peggy Scott (Denée Benton). 

Mariania sarjassa esittää näyttelijälegenda Meryl Streepin tytär Louisa Jacobson, jota on aiemmin nähty enimmäkseen teatterilavoilla. Rikkaita tätejä esittää puolestaan Sinkkuelämää-sarjan Mirandana tunnettu Cynthia Nixon sekä Emmy-palkittu Christine Baranski, joka muistetaan mm. Mamma mia! -musikaalista. 

Sarjan sivuroolissa esiintyvä Carrie Coon (mm. Gone GirlThe Post) kuvaili Collider-lehden haastattelussa The Gilded Agea Downton Abbeya rohkeammaksi ja enemmän nykymaailman ilmiöitä peilaavaksi sarjaksi. Vaikka 1800-luvun loppu oli vaurastumisen aikaa, oli se samalla ja myös kasvavan eriarvoisuuden aikaa. 

Haastattelussa Coon totesi myös, että pandemia-viivästysten ansiosta sarjan pukusuunnittelijoilla on ollut enemmän aikaa loihtia sarjassa nähtäviä upeita epookkiasuja, joten niin vain tästäkin kurimuksesta löytyi kultareunus.

Lue myös: Downton Abbeyn näyttelijät muistelevat sarjaa Katson haastattelussa

The Gilded Age HBO Max palvelussa 25.1.2022 alkaen.

Seuraa meitä somessa