fbq
suoratoistoAmmattisotilas soluttautuu Kööpenhaminan jengimaailmaan
Ammattisotilas soluttautuu Kööpenhaminan jengimaailmaan

Vaikuttava tanskalainen rikosdraama leikkaa syvälle toksiseen maskuliinisuuteen.

Ammattisotilas CC palaa Tanskaan synkin mielin. Viimeisen tehtävänsä aikana hän joutui komentamaan parhaan ystävänsä Peterin alueelle, jossa pommi vei tämän hengen.

Peterin leski Louise on järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut poliisi, jonka haaveena on tuhota Kööpenhaminan vaarallisin moottoripyöräjengi Sudet. Syyllisyyden repimä CC kokee velvollisuudekseen auttaa Louisea ja suostuu soluttautumaan jengiin. Päämäärä on kerätä tietoa ryhmän johtajaa, Tomia, vastaan ja saattaa tämä tilille murhista ja huumekaupasta.

CC ystävystyy nuoren jengikokelaan kanssa ja pääsee mukaan Susien toimintaan. Tom huomaa nopeasti entisen ammattisotilaan arvon ja ylentää tämän täysjäseneksi ennätysajassa. Saatuaan liivit selkäänsä CC on vain kosketuksen päässä mahdollisuudesta tuhota Tom. Mutta mitä syvemmälle CC ajautuu, sitä monimutkaisemmaksi hänen suhteensa muuttuu Tomiin sekä Louiseen.

Sudenpesän kutsu

Kuusiosainen Soturi on jopa tanskalaisten tasolla mitattuna poikkeuksellisen timanttista tv-draamaa. Päällepäin soluttautumisteemalla kulkeva rikostrilleri paljastuu edetessään pysäyttäväksi analyysiksi toksisesta maskuliinisuudesta ja sen ruokkimasta väkivallasta. CC on itse laillisen väkivaltakoneiston edustaja, jonka taidot ja kokemus sotilaana löytävät uuden merkityksen tämän liittyessä osaksi laitonta väkivaltakoneistoa. Moottoripyöräjengin käytöksessä korostuu puolestaan ikiaikainen miehisyyden tuhovimma ja alistushalu heikompia, kuten naisia, kohtaan. Ei liene sattumaa, että ryhmä nimetty juuri villieläinlauman mukaan.

Myös miehisyyteen liittyvät lojaaliuden ja toverillisuuden käsitteet nousevat sitä mukaa sarjan dramaturgiseen polttopisteeseen, kun CC:n soluttautumisprosessi vaatii yhä ankarampaa psykologista veroa. Pystyykö CC lopulta pettämään omalla kieroutuneella tavallaan läheiseksi muuttuvan Tomin?

Huipputekijät asialla

Soturin on ohjannut ja käsikirjoittanut yksi Tanskan kiinnostavimmista elokuvantekijöistä. Dogma95-liikkeen jälkeisen ohjaajapolven kärkeen kuuluva Christoffer Boe herätti huomiota jo esikoispitkällään Reconstruction (2003). Cannesin Kultaisella kameralla palkitun fantasiadraaman jälkeen Boe on venyttänyt genrerajoja lähes jokaisella ohjauksellaan. Juuri ennen Soturia Boe sovitti elokuvaksi Jussi Adler-Olsenin neljännen Osasto Q -dekkarin Tapaus 64 (2018), jota pidetään sarjan toistaiseksi parhaana filmatisointina.

Boe on saanut myös kameran eteen todella vahvan kokoonpanon. Pääosassa hallitsevaa työtä tekevä Dar Salim on oikea ex-sotilas, jonka läpimurto näyttelijänä tapahtui 2011 hittisarjoissa Game of Thrones ja Vallan linnake. Sen jälkeen Salim on nähty muun muassa Sillassa ja Nousuvedessä sekä Tobias Lindholmin huippufilmeissä A Hijacking (2012) ja Sota (2015).

Arpisena, tatuoituna ja treenattuna väkivallan uhkaa tihkuva Lars Ranthe (Jahti, Huuto syvyydestä) on myös täydellinen valinta Tomiksi. Louisea esittävä Danica Curcic teki puolestaan läpimurtonsa kehutun tanssijadraaman Darling (2017) nimiroolissa.

Soturi katsottavissa Yle Areenassa syyskuun 2021 loppuun saakka.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
23.07.2021 11:16 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa