fbq
Nothing  Compares: Sinéad O'Connor

Sinéad O’Connor avautuu helvetillisestä lapsuudestaan – äiti vangitsi pihavajaan, nunnat rankaisivat järkyttävällä tavalla

Muusikko Sinéad O’Connor avaa vaikeaa lapsuuttaan Ylen esittämässä uutuudokumentissa Nothing Compares: Sinéad O’Connor

Dokumentissa hittilaulaja muistelee mielenterveyden kanssa kamppailleen äitinsä taustoja sekä sitä, millaisia kauhuja hän joutui itse kokemaan nuoresta iästä lähtien. Sinéad kertoo kokeneensa moninaista väkivaltaa nimenomaan äitinsä toimesta.

– Olin vielä nuori, kun vanhempani erosivat. Äitini oli väkivaltainen ja kaikkea muuta kuin terve mieleltään. Hän kiusasi fyysisesti, sanallisesti, psyykkisesti ja henkisesti, Sinéad kertoo dokumentissa.

Äiti esimerkiksi telkesi hänet 8-vuotiaana kylmään ulkovajaan moneksi viikoksi, minkä vuoksi hän pelkää edelleen pimeää. 

Perheessä vallitsi syvä hiljaisuuden kulttuuri, eikä vaikeista asioista keskusteltu laulajan mukaan lainkaan.

– Isäni ei halunnut, että asioista puhuttiin. Niinpä niistä vaiettiin jopa perheen kesken.

Dokumentissa maalataan Irlannissa 1960- ja 1970-luvuilla vallinnutta yhteiskuntajärjestystä, jossa erityisesti katolisella kirkolla oli suuri merkitys. Sinéad kokee äitinsä mielenterveyden pettäneen nimenomaan kirkon toiminnan vuoksi. 

– Kirkko vaikutti kaikkeen. Jos jokin oli syntiä, se oli myös laitonta. Niinpä avioero, ehkäisy ja kaikki mikä ei sopinut katolisen kirkon katsontakantaan, oli kiellettyä. Koin väkivaltaa, ja se johtui kirkon vaikutuksesta tähän maahan. Äitini syntyi sen tuloksena. 

Dokkarifestivaali valtaa Ylen kanavat – kohokohtana yllättävä suomalaisten kansanhuvi

Nothing Compares

Teini-ikäinen laulajalupaus kertoo olleensa teini-iässä henkisesti huonovointinen. 14-vuotiaana Sinéad joutuikin uskonnolliseen hoitokotiin nimeltä An Griano.

– Laitos sai isäni vakuutettua siitä, että saisin apua käytösongelmiin, jotka kumpusivat vaikeasta lapsuudestani. He ottivat kuitenkin vain isän rahat ja löivät oven kiinni hänen edestään. 

– Siellä ei uskottu, kun kerroin mitä kotonani oli tapahtunut. Olin liian hankala, joten minua ei haluttu kotiin. 

Kyseiseen hoitolaitokseen laitettiin erilaisista taustoista tulevia nuoria. Osa oli orpoja, osan kotiolot olivat turvattomia. 

– Koulun yhteydessä oli mielisairaala. Nunna lähetti minut joskus rangaistuksena yöksi osastolle. Hän varoitti, että jos en käyttäydy, päädyn sinne.

Kyseisessä sairaalassa ei ollut henkilökuntaa, nunnia tai hoitajia. 

– Hoitolassa olevat vanhat naisparat makasivat sängyissä ja kutsuivat turhaan hoitajia. En tiennyt, mitä tehdä ja olin tietysti peloissani. 

– Tilanteemme paheni, ja uskoimme, etteivät kaltaisemme ansainneet elää.

Nothing Compares: Sinéad O’Connor katsottavissa Yle Areenassa. Dokumentti esitetään myös Teema & Femillä 23.3.

Seuraa meitä somessa