fbq
Riku Nieminen

Riku Nieminen nähdään valkokankaalla Spede Pasasena – kuin ilmetty viihdelegenda: katso kuva

Spede-elokuvan kuvaukset ovat alkaneet tällä viikolla. Elokuvaa kuvataan Suomessa ja Liettuassa. Se saapuu valkokankaille syksyllä 2023. 

Elokuvan pääroolissa Spede Pasasena nähdään Riku Nieminen. Vesa-Matti Loirin roolia näyttelee Aku Sipola. Simo Salmisena nähdään Mikko Töyssy ja Ere Kokkosena Joonas Nordman. Speden vaimoa Pirjo Pasasta näyttelee Minka Kuustonen. Lisää näyttelijöitä julkaistaan myöhemmin.

 Riku Nieminen kertoo tiedotteessa, että katsoi lapsena Uuno-elokuvia ja Speden Spelejä, mutta Speden varhaisempi tuotanto on hänelle tuntematonta. 

–Roolin tarjoamisen aikaan Spedestä oli juuri tullut julkisuudessa esiin synkkiä puolia, joten otin kompleksisen roolin vastaan mielenkiinnolla ja haasteena. Tutkin monien videoiden kautta Speden elekieltä, sisäistä rytmiä, tapaa olla ja reagoida. Luin myös hänestä kirjoitettua ja hänen kirjoituksiaan. Siviili Pasanen ja hänen ammatillinen elämänsä ennen Speden Spelejä oli minulle pimennossa. En tiennyt, että hän oli muun muassa keksijä, Mensan jäsen ja valtiotieteiden ylioppilas, Riku Nieminen toteaa tiedotteessa. 

Kohuväite Nylon Beat -sarjasta: Spede Pasanen vaati pukeutumaan tiukkoihin trikoisiin - Jonnan ja Erinin haalariyllätys raivostutti

S
Riku Nieminen on kuin ilmetty Spede Pasanen. 

Elokuva tarkastelee Speden ja kumppaneiden innovatiivisinta vaihetta elokuvan tekemisen kautta 1960-luvun lopulta Uuno Turhapuro -elokuvan läpimurtoon 1970-luvun alkupuolella. Elokuvassa tullaan näkemään muun muassa Uuno-hahmon syntytarina. Lisäksi se päästää katsojan seuraamaan kulissien taakse Speden väsymätöntä taistelua viihteen puolesta ajan elokuvataidepiirejä vastaan.

– Suomen yksi imitoiduimmista hahmoista saa nyt yhden uuden tulkinnan minun kauttani, Nieminen lupaa.

Elokuvan ohjaa Aleksi Delikouras ja käsikirjoittaa Antti Heikkinen. Spede-elokuvan tuottavat Yellow Film & TV:lle Olli Haikka ja Marko Talli. Elokuvan levittää Nordisk Film. MTV3 ja C More ovat hankkineet elokuvan televisio- ja streaming-oikeudet.

– Spede-elokuva pureutuu vahvasti Spede Pasasen merkitykseen kotimaiselle viihteelle ja hänen tuottamiensa elokuviensa ryhmädynamiikkaan. Emme säästele huumoria, mutta emme silottele myöskään ryppyjä. Elokuva on samalla kunnianosoitus kaikkia elokuvassa esiintyviä edesmenneitä viihteen mestareita kohtaan, tuottaja Marko Talli kommentoi.  

Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen Spede, nimittäin (2017) ja Uuno on numero yksi - Turhapuron koko tarina (2021) -elämänkertoihin.

Spede-elokuva elokuvateattereissa syksyllä 2023. 

Seuraa meitä somessa