fbq
radioKari Kanala yhtyy EM-futishuumaan uudella radio-ohjelmallaan
Kari Kanala yhtyy EM-futishuumaan uudella radio-ohjelmallaan

Kahdeksanosaisessa Kari Kanala eurofutiksen jäljillä -sarjassa käydään läpi kaikki Euroopan merkittävät futismaat. 11.6. kuultavan avausosan aiheena on Suomi, joka on nyt ensi kertaa miesten EM-kisoissa mukana.

– Ohjelmassa käsitellään eurooppalaista yhteiskuntaa ja jalkapalloa suhteessa toisiinsa. Siinä mennään kohti kisoja toisesta kulmasta, Kari Kanala luonnehtii.

Maailman suosituin laji 

Jalkapallo on maailman suosituin laji. Joka jaksossa Kari Kanala esittää väitteen, joka kuvaa jakson aiheena olevaa futismaata.

– Väitteistä osa on kliseitä ja osalla on todellisuuspohjaa. Esimerkiksi Suomesta esitetään väite: Suomesta tuli palloilumaa, kun liityimme Euroopan unioniin, Kanala kertoo.

Väittämiä punnitaan jakson vieraiden kanssa. Ohjelmassa kuullaan esimerkiksi toimittaja Peter Nymania, joka on Kanalan tapaan lontoolaisseura Arsenalin vannoutunut kannattaja. Lisäksi sarjassa vierailee muun muassa brittijalkapallosta kirjan kirjoittanut Saku-Pekka Sundelin, Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Martti Kuusela sekä urheilutoimittaja, kirjailija ja ex-jalkapalloilija Johanna Nordling.

Peter Nyman puhuu Kari Kanalan kanssa brittifutiksesta.

Kuningaslaji on rakas

Jalkapallo on Kari Kanalalle sydämen asia ja erityisen läheinen on Valioliigajoukkue Arsenal. Kanala on odottanut koronaepidemian vuoksi lykättyjä jalkapallon Euro 2020 -kisoja innolla.

– Tuli vielä vuosi lisää odotusaikaa, se on lisännyt nälkää. On harmi, ettei fudiskirkkoa pysty koronarajoitusten vuoksi pitämään, Kanala sanoo viitaten Paavalin kirkossa aiemmin järjestettyihin tilaisuuksiin, joissa messun jälkeen katsotaan yhdessä matsi 6 metrin screeniltä.

Palo jalkapalloon on peräisin pastorin Hampurin ja Lontoon vuosilta, jolloin hän työskenteli merimieskirkossa. Rakkaus lajiin näkyy laajana tietämyksenä. Kanala oli myös 1990-luvulla töissä Suomen Palloliiton ja Suomen Urheilumuseon tulospalvelussa. Papin työ ajoi ohi, koska Kanala tahtoi erottaa työn ja suurimman intohimonsa toisistaan.

– Kyllä mä Jumalaan uskon, mutta jalkapallo on kuningas, itsekin pallon perässä kirmaava kirkkoherra kertoo.

Keitä kannattaa katsoa

EM-kisat kokoavat jalkapallon eurooppalaiset taiturit yhteen. Kanalalla on turnaukseen varmat suosikit. 

– Suomen joukkueessa Teemu Pukki ja Glen Kamara ovat korvaamattomia. Itse seuraan myös Joona Toiviota, joka on merkityksellinen peliavauksissa, Kanala paljastaa.

Teemu Pukki on maalitykki.

Muiden maiden huipuista Kanala mainitsee muutaman nimen.

– Ranskan joukkueesta seuraan hyökkääjä Kylian Mbappéa, joka on lupaava pelaaja ja maailmanmestari. Ranskan N'Golo Kanté on hyvä rakentamaan ja rikkomaan. Englannin Bukayo Saka puolestaan on Arsenal-suosikki.

Suomen pelien lisäksi Kanala katsoo erityisen tarkasti Ranskan, Englannin, Italian ja Saksan ottelut.

– Englannilla on nuori joukkue. On kiinnostava katsoa, mihin se pystyy. Italiasta voi tulla yllättäjä, koska joukkueen odotusarvot eivät ole pilvissä. On kiinnostavaa nähdä myös Saksa, joka joutui turvautumaan vanhoihin pelaajiin. Veikkaan, että Ranska voittaa, Belgia on toinen, Englanti kolmas ja Italia neljäs.

Kanalan luotsaaman sarjan on tuottanut Suomen Podcastmedia, jonka Ylelle tuottama Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä on kerännyt Yle Areenassa jo noin 800 000 kuuntelua.

Kari Kanala eurofutiksen jäljillä -radio-ohjelma kuullaan Yle Puhe -kanavalla 11. kesäkuuta alkaen perjantaisin ja keskiviikkoisin kello 14.02. Kaikki jaksot tulevat myös Yle Areenaan.  

07.06.2021 13:16 | Teksti: Elina Korvola Kuvat: YLE / Jukka Lintinen ja Tomi Hänninen sekä Aller / Timo Korhonen

Seuraa meitä somessa