fbq
podcastPodcast: Tuija Pehkosta syrjittiin uralla raskauden vuoksi – ei kelvannut enää kuviin vauvavatsan kanssa
Podcast: Tuija Pehkosta syrjittiin uralla raskauden vuoksi – ei kelvannut enää kuviin vauvavatsan kanssa

Yle Areenassa julkaistiin tiistaina (28.11.) uutuuspodcast Kiltin tytön tottelemattomuuskoulu, jota luotsaa Tuija Pehkonen. Podcastissa Tuija ja jaksoittain vaihtuva vieras keskustelevat muun muassa naisena olemisen rajoista ja kiltin tytön raameista.

Tuija kertoo podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa, kuinka hän on ollut aina elämässään kiltin tytön roolissa ja hän on tehnyt, kuten on odotettu.

Tuija on ollut aina tunnollinen ja kunnollinen, käynyt koulunsa ysin keskiarvolla ja suorittanut sen, mitä häneltä odotetaan. Tuija ei ole koskaan halunnut herättää närkästystä saati provosoida tai ärsyttää, varsinkaan työelämässä. 

– Olen tehnyt kymmenen vuoden aikana lämminhenkisiä haastatteluita ja hyväntuulisia tv-ohjelmia. Olen hymyillyt naistenlehtien kansikuvissa, ja olen säännöllisesti päivittänyt sosiaaliseen mediaan kuvia, jotka alleviivaavat minuun liitettyä kiltin tytön mielikuvaa, Tuija luettelee podcastissa. 

Tuija kertoo kuitenkin huomanneensa, ettei hän enää mahdu siihen rooliin, johon hän itsensä oli laittanut. Tuija huomasi myös, että hänen julkisen kuvansa ja todellisen minänsä välillä oli ristiriita. 

Isoin sysäys on tapahtunut Tuijalle parin viime vuoden aikana. 

– Korona pakotti minut pysähtymään, ja erityisesti raskaaksi tuleminen sai havahtumaan vallitsevaan eriarvoisuuteen ja kaikkiin niihin valtarakenteisiin, joihin meidän yhteiskunta nojaa. 

Tuija oli havahtunut tilanteeseensa viimein, kun ”paska oli osunut tuulettimeen”. Tuija koki työssään media-alalla syrjintää, kun hän tuli raskaaksi. 

– Yhtäkkiä muut ihmiset päättivät puolestani, mihin haluaisin ja mihin olisin kykenevä, kun lapsi syntyisi. En kelvannutkaan kuviin ja mainosvideoihin vatsani kanssa, ja minulle tarjottiin poikkeavia työsopimuksia erityisehdoilla. Minusta tuli hankala ihminen, kun yritin pitää puoliani ja vaadin oikeuksiani. 

– Yhtäkkiä huomasin, ettei tämä maailma ole tasa-arvoinen, saati reilu paikka. Että hyville tyypeille ei aina tapahdu hyviä asioita, ja paha ei todellakaan saa aina palkkaansa. 

Tuija on aloittanut nyt matkan pois kiltin tytön laatikosta. Podcastiinsa hän on kutsunut vieraita, jotka ovat päässeet siitä roolista jo ulos. Ensimmäisessä jaksossa vieraana kuullaan Diili-voittaja Sointu Borgia

Lue myös: Tuija Pehkosen äitiysloma jäi yrittäjänä lyhyeksi: "Lapsen saamisen ei tarvitse muuttaa asioita"

Kiltin tytön tottelemattomuuskoulu kuunneltavissa Yle Areenassa. 


 

01.12.2022 13:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa