fbq
bb

Näkökulma: Tästä syystä Big Brotheriin ei voi tulla isoja muutoksia

Vuosina 2005–2014 Subilla nähtyä ja sittemmin Neloselle vuonna 2019 ostettua “kaikkien realityjen äitiä” Big Brotheria ei nähdä tänä vuonna kotimaisena versiona. 

BB ei ole loppumassa, vaan se on tauolla ja palaa myöhemmin uudistettuna versiona. Uuden version sisällöstä ei vielä juuri mitään tiedetä tai ainakaan suurelle yleisölle kerrota. Sen verran osaan kuitenkin paljastaa jo tässä vaiheessa asiaa spekuloiville, että mikään älyttömän suuri muutos ei voi tulla kyseeseen, koska BB on formaatti, ja niiden tekemistä eri maissa säätelee formaattilainsäädäntö, formaattiraamattu, joka ei salli kovinkaan suuria sisällöllisiä muutoksia. BB on BB jatkossakin. 

Mediassa on myös spekuloitu BB:n loppumisen syyksi vähentyneitä katsojalukuja. Varmasti luvut ovatkin tippuneet, mutta BB:ssä on sellainen erikoispiirre, joka alkaa yleistyä muidenkin kaltaistensa ohjelmien tiimoilta, että sitä ei ylipäätään katsota pelkästään pää- ja koostelähetyksinä, vaan esimerkiksi 24/7-palvelun tilauksina ja muutenkin ohjelman oman nettisivuston kautta. 

Sääntömuutoksien on spekuloitu myös olevan syy kiinnostuksen vähenemiseen. BB:ssä kun ei ole aiemmin saanut juonitella tai pelata, vaikka se useissa muissa realityissa on ollut yksi tärkeimmistä kiinnekohdista kerronnassa. Voi olla, että juonittelun salliminen vaikutti suosioon, vaikka muissa ohjelmissa se hyväksytäänkin, mutta en usko, että tämä olisi ainakaan suurin syy lukujen putoamiseen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

BB:ssä on aina juoniteltu, mutta se on tehty suhteellisen salaa ja siitä on myös jääty kiinni, jolloin olen itsekin ohjaajan ominaisuudessa joutunut BB-äänellä rankaisemaan juonittelijaa.

IL: The Amazing Racen Suomi-versio on julkkiskisa

bb

Tuotin BB-Extran vuonna 2007, jolloin Janne Katajan kanssa näyttelimme BB-sketsejä, loimme Pikkuveli valvoo -osion ja sekoilimme muutenkin huolella, koska Extra-lähetys antoi mahdollisuuden hiukan kokeilla rajoja. 

Vuonna 2019 tuotin 66 suoraa Kimmo Vehviläisen ja Alma Hätösen juontamaa päivittäistä lähetystä, joiden osana koostelähetyskin nähtiin, ja vuonna 2020 olin feed-ohjaajan roolissa valvomassa talon tapahtumia. 

Olen päässyt tekemään yli 30 tv-sarjaa tai ohjelmaa Suomessa, mutta mitään niistä ei voi palautteen puolesta verrata Big Brotheriin. Lähes joka päivä sähköpostini tai messengerini oli pullollaan viestejä tutuilta ja tuntemattomilta. Kehujakin joskus, mutta pääasiassa neuvoja siitä, miten ohjelmaa pitäisi oikeasti tehdä. 

Ohjelma herättää tunteita, ja sen tiimiin pääseminen on eräänlainen tv-työn korkeakoulu tai vähintään lyhyt oppimäärä kaikesta siitä, mikä voi mennä hyvästä pohjatyöstä huolimatta pieleen, mikä on haastavaa ja miten kaikesta lopulta selvitään. Siitä opista olen kiitollinen, mutten usko, että ikinä enää lähtisin ohjelmaa tekemään. Sen verran raskasta puuhaa se saattaa olla kahden aikaan aamuyöllä juopuneita asukkaita ruudun välityksellä vartioiden. Toki tekeminen on myös äärimmäisen hauskaa, eikä tylsää päivää tuotantokauden aikana tule. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Oli miten oli, niin uskokaa vain, että BB palaa ja suosio jatkuu. Jos kiinnostus ohjelmaan onkin hiukan laimentunut, niin se johtuu ihan jo siitäkin, että BB:tä on nähty Suomessa niin pitkään, ja isompi uudistuminen on suhteellisen vaikeaa muuten kuin talon ja toki asukkaiden osalta – joista toki heistäkin on jo “kaikenlaiset” hahmot nähty, näin positiivisesti sanoen.

Big Brother -asukkaat syyttävät toisiaan kiusaamisesta - näin tuotannossa reagoidaan tulehtuneeseen tilanteeseen

Seuraa meitä somessa