fbq
Luokan edessä

Näkökulma: Nerokkain vaalitentti on lasten tekemä Luokan edessä

Eduskuntavaalit ovat nurkan takana. Lehdet pullistelevat vaalikoneita, ja tv tarjoilee vaalitenttejä, joissa alkaa olla jopa farssin makua, kun puoluejohtajien pinnat ovat kiristyneet tavalla, jollaista Suomessa ollaan harvemmin saatu kokea.

Telkkaritenteissä eivät enää asiat kiistele vaan homma on mennyt henkilökohtaiselle tasolle eikä ylilyönneiltä käytöksen suhteen ole vältytty. Välillä tuntuu, että seuraisi Italian ja Yhdysvaltojen poliittista teatteria.

Pakko silti myöntää, että tentit ovat olleet tänä keväänä huomattavasti mielenkiintoisempaa katsottavaa kuin vuosikymmeniin. Asiasisällön ohella saippuaoopperamaiset juonikuvot takaavat viihtyvyyden.

Jos poliitikkojen tai ehdokkaiden jatkuva tappelu alkaa ottaa päähän, mutta haluat muodostaa heistä silti mielipiteesi, suosittelen lämpimästi katsomaan Nelosen Luokan edessä -ohjelmaa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Luokan edessä kokoaa maamme ykköspoliitikot nuorten koululaisten eteen vastaamaan heidän kysymyksiinsä, joista suuri osa on varsin oleellisia myös vaaliteemoissa. 

Ohjelma on nerokkaasti tehty, koska luokan oppilaat ovat tarpeeksi nuoria, jotta he voivat kysyä puoluejohtajilta ihan mitä vain suoraan, ja poliitikot eivät kehtaa hermostua tai kieltäytyä vastaamasta tai ainakaan kovin paljon kierrellä vastauksissaan. 

Eivätkä he tietenkään haluakaan. Kysehän on lapsista, joilla on kaiken lisäksi hyvä yleistieto, taitavasti mutta lapsen kielellä esitetyt kysymykset, keskustelutaitoa ja lisäksi iso annos söpöyttä. 

Poliitikot joutuvat luokan edessä myös erilaisten yleistietoa, kielitaitoa ja heittäytymiskykyä mittaavien testien tiimellykseen, mikä on aivan järjettömän hienoa katsottavaa, koska suhteellisen yksinkertaisetkin kysymykset tuottavat heille hikoilua ja päänvaivaa. 

li
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderson hämmentyi palkkakysymyksestä.

Ei siksi, että heitä haluaisi jotenkin mollata yleistiedon puutteesta vaan siksi että samalla tulee miettineeksi, osaisiko itse vastata tuollaisiin kysymyksiin paineen edessä. 

Parhaita hetkiä koettiin, kun Vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Andersonilta kysyttiin saavatko poliitikot tarpeeksi palkkaa ja paljonko Lin palkka on. Etenkin jälkimmäiseen kysymykseen Anderson vastasi selvästi hämillään. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Perussuomalaisten Riikka Purra joutui vastaamaan kysymykseen muun muassa kulttuurin tukemisesta, mikä nousee Purran viimeaikaisten lausumien valossa ihan uuteen merkitykseen. 

Purralta tentattiin myös maahanmuutosta ja suoraan rasismistakin. Suhteellisen hyvin puheenjohtaja osasi lapsille vastata ja antoi itsestään huomattavasti helposti lähestyttävämmän ja sympaattisemman kuvan kuin esimerkiksi vaalitenteissä. 

Sanna Marin kertoo tv:ssä, miten sateenkaaritausta näkyy hänessä: ”Rakastan kaikkea iloista ja kimaltavaa”

Marin
Pääministeri Sanna Marin suoritti ilmapallotehtävää.

Keskustan Annika Saarikko pääsi taas kertomaan, miksi kepu pettää aina ja miksi Suomessa on pakko opiskella ruotsia. Annikan ruotsin kielen taitojen perusteella pakkoruotsia olisi ainakin hänen kannattanut joskus hiukan enemmän tankata.

Mutta silti. Ylipäätään voi sanoa, että suomalaiset poliitikot pärjäsivät lasten kanssa ihan hyvin ja onnistuivat olemaan huomattavasti julkikuvaansa… no, mukavampia. Toki varmasti iso osa heistä on ihan mukavia, mutta aika hyvin he sen usein piilottavat. 

Luokan edessä on kerta kaikkiaan mainio ohjelma, ja vaikka kysymykset eivät olisikaan ihan suoraan koululaisten omasta kynästä lähteneitä, niin yhtä tärkeä kuin kysymys, on usein kysymyksen esittäjä. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Ainakin itselleni Luokan edessä toimii vähintäänkin asenteellisten vaalikoneiden veroisena puoluekantojen selkokielistäjänä, enkä pistäisi pahitteeksi, jos vaalitentteihinkin saataisiin lapsiedustus toimittajakuntaan. Toki sitä ennen poliitikkojen olisi opeteltava käyttäytymään niissä.

Lapsi esittää Riikka Purralle suoran kysymyksen rasismista – perussuomalaisten puheenjohtajalta tyhjentävä vastaus

Seuraa meitä somessa