
Mika Aaltolalta löytyi kasvain 37-vuotiaana – kertoo Yle Perjantaissa, kuinka häpesi ja salasi oireitaan
Tulevaa syksyä varjostavat lukuisat pelot, kuten energiakriisi, taantuma, Ukrainan sota ja sen mahdollinen laajeneminen, Venäjä, Nato ja ilmastokriisi.
Syksyn ensimmäinen Perjantai-ohjelma kysyy, miten elää pelon kanssa.
Sean Ricksin vieraina ovat Karhu-ryhmän veteraani Harri Gustafsberg ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.
Harri Gustafsberg työskenteli poliisin valmiusyksikkö Karhussa yli kaksi vuosikymmentä. Hänellä on takanaan lukuisia tiukkojen paikkojen Karhu-keikkoja, muun muassa Hirsalan piiritys, Kauhajoen ammuskelu ja Liedon arvokuljetusryöstö.
Gustafsberg on pelännyt elämänsä aikana lukemattomia asioita. Pelkoa ovat herättäneet niin korkeat paikat kuin ihmisten edessä esiintyminen. Poliisin valmiusyksikössä työskennellessään hän sai kokea, miltä tuntuu pelätä henkensä edestä.
– Väittelin filosofian tohtoriksi 2018. Vasta tieteellinen perehtyminen pelkäämiseen antoi asioille oikeat termit ja kokemuksen pelon ymmärtämisestä, Gustafsberg sanoo Ylen tiedotteessa.
Komppania Ketonen & Gustafsberg voitti katsojat puolelleen

Ulkopoliittisen instituutin johtajalta Mika Aaltolalta leikattiin vakava kasvain aivoista kun hän oli 37-vuotias. Ennen kuin kasvain löydettiin, se tuotti vuosien ajan kipuja. Pitkän aikaa Aaltola häpesi ja salasi oireitaan. Kaiken takana oli pelko.
– Kieltäminen ja unohtaminen ovat aika tyypillinen, joskin erittäin huono tapa, suhtautua pelkoon, Mika Aaltola toteaa tiedotteessa.
Nyt Aaltola on oppinut olemaan haavoittuvainen ja näyttämään itsensä läheisilleen pelkoineen päivineen. Hänestä on ollut hienoa tajuta, että oman haavoittuvuuden kertominen ei karkota ihmisiä pois, vaan päinvastoin auttaa heitä samaistumaan.
Parhaimmillaan pelon voi Aaltolan mukaan valjastaa arjen päättäväisyydeksi, kohdistui pelko sitten tauteihin tai sotiin. Pelko ei tuolloin lamauta vaan auttaa toimimaan. Tätä toimintavalmiutta hän tarvitsee työssään.
– Valtiollisessa toiminnassa pitää olla tietty rohkeus. Ei auta olla pelokas, Aaltola sanoo.
Perjantai-lähetyksessä nähdään myös dokumentti Rajalla, jonka on ohjannut Saskia Vanhalakka. Se vie Venäjän rajalle, Suomen kaakkoisimmassa kulmassa Virolahdella asuvien ihmisten arjen keskelle.
Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Jukka Lukkari ei näe itse rajassa uhkaa, vaikka osa ihmisistä voi kokea sen pelottavana.
– Se näyttää aivan tavalliselta aukolta metsässä. Mutta se on melko määrittävä tekijä.
Virolahdella paikallisessa kuppilassa istuvat Erkki Jussila ja Jari Lehtinen purskahtavat nauruun kertoessaan tuntemuksiaan itärajan suhteen.
– Pelottaa niin perkeleesti, Eki toteaa ja hihittää päälle.
– Kyllä täällä itärajalla pärjätään, mutta länsirajalla ei välttämättä, Jallu sanoo.
Yle Perjantai: Miten elän pelon kanssa? Yle Areenassa perjantaina 16.9. klo 16.30 ja TV1:ssä klo 21.05.