
Kehut kirjailijalta siivittivät The Boogeymanin teattereihin – Stephen Kingin novellista syntyi pelottava mörköily
The Boogeyman saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 2.6. Suurin osa parhaista Stephen King -elokuvista löytyy jo eri suoratoistopalveluista, mutta muutama klassikko puuttuu yhä.
Kesän kiinnostavin kauhu-uutuus perustuu hyytävään novelliin, jonka Stephen King kirjoitti alun perin 1973 Cavalier-lehdelle. Myöhemmin Mörkö (The Boogeyman) julkaistiin osana briljanttia novellikokoelmaa Yön äänet (Night Shift), joka ilmestyi 1978 ja suomeksi 1989.
Tarinassa lukiolainen Sadie ja hänen pikkusisarensa Sawyer surevat yhä hiljattain auto-onnettomuudessa menehtynyttä äitiään. Sisarusten isä Will on kotoa käsin työskentelevä terapeutti, joka ottaa asiakkaaksi ovelle ilman sovittua tapaamista ilmestyvän Lesterin.
Epätoivoinen mies kertoo olevansa syytetty kolmen lapsensa kuolemasta, jotka on todellisuudessa aiheuttanut perheitä saalistava ja uhriensa kärsimyksestä voimistuva olento. Kun vierailun myötä myös sisarusten talossa alkaa tapahtua pelottavia asioita, lähtee Sadie tapaamaan Lesterin häiriintynyttä vaimoa, joka vahvistaa mörön olevan täyttä totta.

Rob Savagen (Host) ohjaaman ja alkuperäisen Hiljaisen paikan käsikirjoittaneiden Scott Beckin ja Bryan Woodsin sovittaman leffan pääosassa nähdään Yellowjackets-sarjalla läpimurtonsa tehnyt Sophie Thatcher. Sadien terapeutti-isänä nähdään Chris Messina (Air, Argo) ja pikkusiskona Vivien Lyra Blair (Obi-Wan Kenobi).
Netflix rakastaa Kingiä
The Boogeymanin piti alun perin saada ensi-iltansa suoraan Disney+-palvelussa, mutta koeyleisöltä ja Kingiltä saadut kehut kannustivat studiota tuomaan sen teattereihin. Arvioissa päätöstä on kiitelty varsinkin siitä, että valtaosa elokuvan hyytävimmistä kohtauksista tapahtuu pimeydessä, mikä pääsee paremmin oikeuksiinsa valkokankaalla.
Kauhukirjallisuuden mestaria on filmattu viime vuosina paljon suoratoistopalveluille, joista Netflix on ylivoimaisesti ahkerin King-sovittaja. Ohjaaja Mike Flanaganin erinomainen Julma leikki (2017) on heittämällä yksi viime vuosien parhaista King-elokuvista, jota ovat seuranneet 1922 (2017), In the Tall Grass (2019) ja Mr. Harrigan’s Phone (2022).

Netflix on ostanut valikoimiinsa myös yhden suurista King-klassikoista, John Carpenterin briljantin Christine – Tappaja-auton (1983), jossa saatanallinen vuoden 1958 Plymouth Fury ottaa teinipojan valtaansa kuollettavin seurauksin.
Darabont-klassikot saatavilla
HBO Maxista löytyvät odotetusti Warner-studion omistamat Hohto (1980) ja sen tarinaa jatkava Doctor Sleep (2019), molemmat Se-elokuvat (2017 & 2019), sekä loistava yliluonnollinen vankiladraama Vihreä maili vuodelta 1999.
Myös Prime Video ehti hankkia aikanaan Hohdon, ensimmäisen Se-elokuvan ja Vihreän mailin valikoimiinsa, jossa ne tuskin säilyvät loputtomiin ennen palautumistaan yksinoikeudella HBO Maxille. Prime Videosta löytyy kuitenkin yksi King-helmi, jota ei ole tällä hetkellä muiden palveluiden kuukausitilauksessa, täydellinen hirviöleffa The Mist – Usva vuodelta 2007.

Sen ja Vihreän mailin ohjannut Frank Darabont on nerokas King-sovittaja, jonka magnum opus The Shawshank Redemption (1994) pitää edelleen maailman parhaan elokuvan kärkisijaa Internet Movie Databasen (IMDb) käyttäjien äänestyksessä. Tällä hetkellä Tim Robbinsin ja Morgan Freemanin tähdittämä vankiladraama on tarjolla ilman erillistä maksua Elisa Viihde Viaplayn tilaajille.
SkyShowtimesta löytyy puolestaan uusi, kehuttu tulkinta Kingin Tulisilmä-romaanista, 2022 valmistunut Firestarter. Mutta missä ovat esimerkiksi MGM-studion tuottamat vuoden 1976 alkuperäinen Carrie ja 1990-luvun parhaisiin King-elokuviin kuuluva Piina? Oletettavasti ne ilmestyvät jossain vaiheessa Prime Videoon, jolle Amazon hankki MGM-katalogin ostaessaan kyseisen studion.