fbq
Tappava ase

Illan elokuva: Yksi kaikkien aikojen parhaista toimintaleffoista teki Mel Gibsonista supertähden

Tappava ase

TOIMINTA ★★★★★

Kutonen 21.00

Kaikkien aikojen parhaisiin toimintaleffoihin kuuluva Tappava ase nosti buddy-poliisielokuvan uudelle tasolle ja teki Mel Gibsonista supertähden. Vasta 22-vuotiaan Shane Blackin (Viimeinen partiopoika, The Long Kiss Goodnight) käsikirjoittamassa tarinassa veteraanikyttä Roger Murtaugh (erinomainen Danny Glover) saa parikseen rämäpäisen ja vaimonsa kuolemasta saakka itsemurhaa hautoneen Martin Riggsin. Aluksi toisiaan inhoavat poliisit hitsautuvat yhteen, kun parivaljakko saa vastaansa häijyn huumesalakuljettajaliigan. Intensiivisen juonen, kiehtovat hahmot, psykologista syvyyttä ja räjähtävää toimintaa yhteen sekoittava teos on lajityyppinsä moderni klassikko, joka sai yhden hyvän ja kaksi vähemmän onnistunutta jatko-osaa. Nyt sarja on saamassa päätöksensä Tappava ase 5:llä, joka kuvataan 25 vuotta nelososan jälkeen. Ohjaaja on pääosaan Gloverin kanssa palaava Gibson, jolle aiemmat osat visioinut Richard Donner testamenttasi työn kuolemansa myötä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

O: Richard Donner. N: Mel Gibson, Danny Glover. (Lethal Weapon, USA 1987). 105 min. TR

Hotel Transylvania

ANIMAATIO ★★★★

MTV3 13.00

Hirviöfanien sydämet sulattava animaatio on parasta koko perheen ”kauhuviihdettä”. Kreivi Draculan ylläpitämä viiden vaarnan Hotel Transylvania toimii turvapaikkana julmia ihmisiä pelkääville monstereille. Jokavuotisiin vieraisiin kuuluvat muun muassa Frankensteinin hirviö morsiamineen, muumiopariskunta, Näkymätön mies sekä ihmissusiperhe kymmenine pentuineen. Särmikäs ja sympaattinen teos hyödyntää erinomaisesti klassisia hirviöhahmoja ja luo näiden pohjalta vastustamatonta fantasiakomediaa. Samalla elokuva liputtaa erilaisuuden hyväksymisen puolesta vailla saarnaavuutta.

O: Genndy Tartakovsky. (USA 2012). 91 min. TR

The Omen

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

KAUHUDRAAMA ★★

Star Channel 21.00

Richard Donnerin vuoden 1976 paholaiskauhun klassikosta syntyi vesitetty uusintaversio, jossa ei kuulla edes Jerry Goldsmithin legendaarista tunnusmusiikkia. Liev Schreiber esittää diplomaatti Robert Thornia, jonka vaimo menettää lapsen sekä kohdun synnytyksessä. Pariskunta päätyy kasvattamaan orpoa poikavauvaa, joka saa nimekseen Damien. Pojan varttuessa tapahtuu kammottavia asioita, ja Thorn alkaa vakuuttua, että Damien on paholaisen lapsi. Elokuva hylkää alkuperäisversion painostavuuden ja panostaa halpaan pikasäikyttelyyn.

O: John Moore. N: Live Schreiber, Julia Stiles. (USA 2006). 110 min. TR

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä

RIKOSJÄNNITYS ★★★★

Sub 0.00

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

James Bondin saappaista mestarisalapoliisi Benoit Blanciksi hypännyt Daniel Craig esitteli hahmon ensi kertaa ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnsonin yllätyshitissä. Veitset esiin on nautittava kumarrus Agatha Christie -dekkareille, jossa Blanc tutkii tunnetun rikoskirjailijan murhaa. Mahdollisten epäiltyjen joukkoon kuuluvat niin ukon lähisukulaiset kuin uskollisena pidetty palvelusväki. Taitavasti punottu ja loppuun saakka yllättävä käsikirjoitus huomioitiin Oscar-ehdokkuudella.

O: Rian Johnson. N: Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Don Johnson. (Knives Out, USA 2019). 130 min. TR

Elisabet – Kultainen aikakausi

DRAAMA ★ ★ ★ ★

Frii 17.20

Ohjaaja Shekhar Kapur ja Cate Blanchett jatkoivat Englannin Neitsytkuningattaren tarinaa hienossa jatko-osassa, jossa Elisabet sotii Espanjan ylivoimaisena pidettyä armadaa vastaan. Samalla kuningatar joutuu kätkemään inhimilliset tunteensa ja tarpeensa naisena. Kapur tekee jälleen loistotyötä päähenkilön sisäisen maailman kartoittamisessa. Blanchett on pääosassa tyrmäävän upea ilmestys, jonka ikonisimmat hetket näyttävät kohteensa sotaratsun selässä kokovartalohaarniskassa. Visuaalisesti täyteläinen teos palkittiin Oscarilla puvustuksesta.

O: Shekhar Kapur. N: Cate Blanchett, Clive Owen, Samantha Morton. (Britannia 2007). 111 min. TR

Book Club

KOMEDIA ★ ★★

Ava 21.00

Neljä eläkeikää kolkuttelevaa naista ottaa lukupiiriinsä käsittelyyn eroottisen menestysromaanin Fifty Shades of Greyn. Teos aiheuttaa vipinää leideissä, joiden oma rakkauselämä on suvantovaiheessa. Naisten elämässä alkaa uusi vaihe, kun he aukaisevat silmänsä vastakkaista sukupuolta kohtaan tavalla, jonka he luulivat jo unohtuneen. Eikä säpinä jää vain ajatuksen tasolle. Pääosissa nähdään varsinainen tähtikattaus kypsää naiskauneutta. Miessivuosissa liehittelevät muun muassa Andy Garcia ja Don Johnson.

O: Bill Holderman. N: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen. (Book Club, USA 2018). 104 min. AL

The Great Gatsby – Kultahattu

DRAAMA ★★★★

TV5 21.00

Baz Luhrmann sovitti F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanista visuaalisen taideteoksen, joka tavoittaa myös kirjan sielun. Leonardo DiCaprio on nappivalinta esittämään salaperäistä Jay Gatsbya, joka järjestää kaupungin suosituimpia juhlia loistohuvilallaan. Tobey Maguire on vuoteen 1922 sijoittuvan tarinan kertoja Nick ja Gatsbyn salaisten tunteiden kohteena olevan Daisy Buchananin serkku. Jazzia, laitonta viinaa ja loputonta hedonismia tulviva 1920-luku näyttää Luhrmannin kameran läpi vastustamattomalta.

O: Baz Luhrmann. N: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan. (Australia/USA 2013). 136 min. TR

Hurjapäät: Tokio Drift

TOIMINTA ★ ★ ★

Nelonen 22.40

Kolmannessa Hurjapäät-elokuvassa autohullu amerikkalaispoika Sean Boswell lähetetään armeijassa työskentelevän isänsä luo Tokioon rauhoittumaan ja välttämään tekojensa seuraukset. Alta aikayksikön nuorukainen sukeltaa underground-autokilpailujen maailmaan. Tokio Drift on vauhdikas ja viihdyttävä kaahauspätkä, vaikka sen käsikirjoitusta ei ole mietitty kunnolla loppuun, josko alkuunkaan, saakka.

O: Justin Lin. N: Lucas Black, Bow Wow, Nathalie Kelley, Sonny Chiba. (USA 2006). 104 min. AA

The Real McCoy

DOKUMENTTI ★★★

TV2 22.55

Suuritöiset ja synkät Da Capon sekä Kaivon ohjannut Pekka Lehto teki kehutun dokumentin suomalaisen rock-julkisuuden suuresta persoonallisuudesta, jonka elämä on yhtä rikasta kuin kielikin. Fillari ja rullatuoli imevät kesäistä asfalttia, kun Hanoi Rocksin legenda filosofoi. Myös musiikki rullaa Suomessa ja itämailla. Andyn jälkeen ohjaaja Lehto teki fantasianomaisen elokuvan Aira Samulinista.

O: Pekka Lehto. N: Andy McCoy, Angela Nicoletti, Dave Lindholm, Michael Monroe, Pelle Miljoona, Remu Aaltonen. (Suomi 1999). 93 min. TV

Lämäri

KOMEDIA ★★★★

Teema & Fem 23.05

Yli viisikymppinen Paul Newman on mutasarjan pelaajavalmentaja Reg Dunlop, joka päättää nostaa lätkäjoukkueensa huipulle likaisin ottein. Asialle pannaan Hansonin veljekset, joiden pelityyli noteerattiin korkealle myös Suomen takapihoilla 70- ja 80-luvuilla. Dunlopin valinta johtaa pelilliseen ja romanttiseen kriisiin, josta George Roy Hill nostaa leffan yllättävän tyylikkäästi. Myös asusteet ja pelin tempo ovat viihdyttävää vuosikertaa.

O: George Roy Hill. N: Paul Newman, Strother Martin, Michael Ontkean. (Slap Shot, USA 1977). 123 min. TV

Seuraa meitä somessa