fbq
Ollaan vapaita

Illan elokuva: Suomalainen musiikkidraama paljastuu kliseiden paraatiksi

Ollaan vapaita

MUSIIKKIDRAAMA ★★

TV1 21.05

Selja asuu parhaiden ystäviensä kanssa töölöläisessä kimppakämpässä, mutta harkitsee ostavansa omakotitalon poikaystävänsä kanssa. Suurien päätösten keskelle putkahtaa Seljan 16-vuotias poika Leo, joka on ottanut omavapaata adoptiovanhemmiltaan ja tullut Helsinkiin tapaamaan biologista äitiään. Ollaan vapaita yrittää olla ”uudenlainen” musiikkielokuva, mutta paljastuu kliseiden paraatiksi.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

O: Oskari Sipola. N: Maria Ylipää, Riku Nieminen, Johannes Brotherus. (Suomi 2015). 101 min. TR

Effie Gray

DRAAMA ★★★

Frii 16.40

Epookkielokuva käsittelee skandaalimaista kolmiodraamaa taidekriitikko John Ruskinin, hänen teinimorsiamensa Euphemia ”Effie” Grayn ja taiteilija John Everett Millaisin välillä. Effie yrittää pyristellä irti avioliitostaan, ja elämänmuutosten myötä hänestä tulee yksi historian ensimmäisistä avioeroa hakevista naisista. Emma Thompson on käsikirjoittanut elokuvan ja on yksi elokuvan tähdistä.

O: Richard Laxton. N: Greg Wise, Dakota Fanning, Tom Sturridge, Emma Thompson. (Britannia 2014). 108 min. TV

Zohan: lupa saksia

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

KOMEDIA ★★

Ava 21.10

Adam Sandler törttöilee Israelin armeijan erikoisjoukkoihin kuuluvana Zohanina, joka saa sotatouhuista tarpeekseen ja lavastaa kuolemansa. Zohan salamatkustaa lentoruumassa New Yorkiin ja päätyy töihin viehättävän Dalian omistamaan kampaamoon. Elämä hymyilee oman alansa ja rakkautensa löytäneelle miehelle, kunnes Dalian kiero vuokraisäntä ryhtyy pelottelemaan alueen asukkaita skinijengin avulla. Politiikalla ja romantiikalla höystetty hölmöily hajoaa lopulta hieman joka suuntaan. Kokonaisuutena leffa on kuitenkin siedettävämpi kuin useimmat aiemmat Sandler-kohellukset.

O: Dennis Dugan. N: Adam Sandler, John Turturro. (USA 2008). 113 min. TR

G.I. Joe

TOIMINTA ★

Nelonen 22.00

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

G.I. Joen takaa löytyy amerikkalaista militarismia ihannoiva G.I. Joe –nukke, jonka valmistus aloitettiin jo 1960-luvulla. 80-luvulla nuket seikkailivat animaatiosarjassa, johon myös elokuva pohjaa. Kuvottava teos kertoo maailmanpoliisin ottein riehuvasta jenkkisotilaiden tiimistä, joka taistelee pahiksia vastaan vapauden ja tähtilipun nimissä. Jotta pikkupojat viihtyisivät, sotilailla on arsenaali makeita ihmevempaimia. Ja jotta vanhemmilla pojilla olisi hauskaa, Sienna Miller ja Rachel Nichols toikkaroivat läpi leffan kireissä nahka-asuissa.

O: Stephen Sommers. N: Channing Tatum, Marlon Wayans, Dennis Quaid, Sienna Miller. (USA 2009). 114 min. TR

Miss Kovis

TOIMINTAKOMEDIA ★★

Frii 18.50

Sandra Bullock esittää FBI-agentti Gracie Hartia, joka joutuu soluttautumaan kauneuskilpailuun estääkseen tuhoisan terrori-iskun. Helpolta peitetehtävältä kuulostava keikka paljastuu kovaksi palaksi riuskaotteiselle lainvalvojalle, joka on tottunut käyttämään enemmän aivojaan kuin uskottavalta missiehdokkaalta edellytetään. Sandra Bullock tekee parhaansa epätasaisen rikoskomedian nimiroolissa.

O: Donald Petrie. N: Sandra Bullock, Benjamin Bratt, Candice Bergen. (Miss Congeniality, USA 2000). 106 min. TR

Häät ennen hautajaisia

DRAAMAKOMEDIA ★★★

Nelonen 20.00

Kari Ketosen esikoisohjaus kertoo hääsuunnittelija Joannasta, jolla ei ole aikaa parisuhteille. Joannan isä, entinen palomies Pekka on masentunut jouduttuaan onnettomuuteen ja suunnittelee nyt hautajaisiaan. Joanna haluaa piristää isäänsä tuomalla uuden poikaystävänsä näytille, mutta sellainen pitäisi vain löytää. Joanna järjestää kollegansa Ellin kanssa häät, joissa hän tapaa hautausurakoitsija Saken. Parilla synkkaa hyvin, mutta nyt Joannan pitäisi suunitella omat häät mahdollisimman nopeasti.

O: Kari Ketonen. N: Iina Kuustonen, Antti Luuusuaniemi, Risto Tuorila. (Suomi 2022). 115 min. PL

Middle School: The Worst Years of my Life

KOMEDIA ★★★

Sub 21.00

Rafe Khatchadorianin on vilkas ja mielikuvitusrikas nuori, jolla on ongelmia auktoriteettien kanssa. Rafen yksinhuoltajaäiti toivoo, että uusi koulu sopisi hänen pojalleen. Mutta Hills Villagen yläasteella on voimassa epäoikeudenmukaiset käyttäytymissäännöt eikä yksilönvapautta kunnioiteta, koska rehtori Dwight haluaa pysyä ykkösenä alueen koulujen suoritustilastossa. Yhtäkään rikkomusta ei siis katsota hyvällä.

O: Steve Carr. N: Griccin Gluck, Thomas Barbusca, Lauren Graham. (USA 2016). 120 min. TV

Sinulle on postia

DRAAMAKOMEDIA ★★★

TV5 21.00

Joe Fox on suuren kirjakauppaketjun myyntitykki, joka yrittää ryöstää asiakkaat Kathleen Kellyn johtamalta pikkuliikkeeltä. Kaksikko käy päivisin kovaa bisneskamppailua ja kuhertelee iltaisin toisistaan tietämättä netissä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Nora Ephron kirjoitti uusiksi vuoden 1940 klassikon Kauppa kulman takana. Tarkoitus oli toistaa Uneton Seattlessa -menestys Meg Ryanin ja Tom Hanksin avulla. Yleisö tykkäsi kovasti, kriitikot hieman vähemmän.

O: Nora Ephron. N: Tom Hanks, Meg Ryan, Greg Kinnear. (You’ve Got Mail, USA 1998). 115 min. TV

Kuin lintu langalla

TOIMINTAKOMEDIA ★★

Kutonen 21.00

FBI:n ilmiantaja Rick on pysytellyt turvassa uuden identiteettinsä turvin jo 15 vuotta. Entinen tyttöystävä Marianne kuitenkin tunnistaa Rickin ja käräyttää tämän henkilösuojan. Rick joutuu pakenemaan kostonjanoisia konnia ja vetää Mariannen mukaan hengenvaaralliseen leikkiin. Toimintaveteraani John Badhamin ohjaus kulkee sujuvasti, mutta valitettavasti käsikirjoitus ei sisällä ainuttakaan yllättävää käännettä. Päätähtien välinen romanssi toimii hauskasti, ja aina vakuuttava David Carradine tekee hyvän pahisroolin.

O: John Badham. N: Mel Gibson, Goldie Hawn. (Bird on a Wire, USA 1990). 106 min. TR

Walter Mittyn ihmeellinen elämä

DRAAMAKOMEDIA ★★★★

Star Channel 21.00

Walter Mitty on legendaariselle mutta pian vain verkossa ilmestyvälle Life-lehdelle työskentelevä valokuvateknikko, joka viettää päiväunelmissaan hurjaa toimintasankarin elämää. Fantasiamaailmansa ulkopuolella Walter on kuitenkin alter egonsa vastakohta, joka on liian ujo pyytääkseen ulos nättiä työtoveriaan Cheryliä. Pian kohtalo puuttuu peliin ja lähettää Walterin eksoottiselle työmatkalle, josta tulee elämää muuttava kokemus. Walter Mittyn ihmeellinen elämä pohjaa James Thurberin novelliin, josta tehtiin elokuva ensimmäisen kerran jo 1947 Danny Kayen tähdittämänä. Ben Stillerin mainio sovitus on hauska, vapauttava ja mieltäylentävä seikkailukomedia hissukasta, joka kasvaa ulos kuorestaan rakkauden ja työpaikkakriisin ristipaineessa. Tarinassa ei ole lopulta mitään uutta tai yllättävää, mutta Stillerin kerrontaansa lataama energia ja sydämellisyys vievät mukanaan. Elokuvassa on puhtaita capralaisia sävyjä, jotka näkyvät pyyteettä puurtavan pienen kaverin ja perinteisten työtapojen arvostuksena. Viimeksi mainittuun liittyy etenkin Sean Pennin herkullisesti tulkitsema valokuvaajalegenda, joka vangitsee Lifen kansikuvahetket yhä fyysiselle filmille.

O: Ben Stller. N: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly, Shirley MacLaine. (The Secret Life of Walter Mitty, USA 2013). 115 min. TR

Seuraa meitä somessa