fbq

Illan elokuva: Roolisuoritustaan vihannut Dustin Hoffman loistaa äärimmäisen koskettavassa draamassa

Nerokkaasti käsikirjoitettu ja ohjattu Sademies on terävä, hauska ja yllättävä tarina perheestä ja sen lunastuksesta.

Sademies

DRAAMA ★★★★★

Hero 21.00

Neljällä Oscarilla palkittu Sademies syntyi vaikeissa olosuhteissa, jota riivasivat kulissien takaiset riidat ja epävarmuudet. Omaa suoritustaan alun perin vihannut Dustin Hoffman loistaa autistisena Raymondina, joka löytää pikkuveljensä Charlien (yhtä briljantti Tom Cruise) veljesten isän kuoltua. Nerokkaasti käsikirjoitettu ja ohjattu Sademies on äärimmäisen koskettava draama, joka ei ole tippaakaan pateettinen, vaan terävä, hauska ja yllättävä tarina perheestä ja sen lunastuksesta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

O: Barry Levinson. N: Tom Cruise, Dustin Hoffman. (Rain Man, USA 1988). 129 min. TR

Kiitos tilauksestasi

DRAAMA ★★★★

Teema & Fem 12.00

Ken Loachin ohjaana draama on osin pakahduttavan ahdistava. Elokuva näyttää pienituloisen brittiperheen vuoden 2008 talouskriisin jälkeisessä kurimuksessa. Pätkätöissä ajelehtinut kahden lapsen isä Ricky (Kris Hitchen) hakeutuu lähettifirman palvelukseen. Yhtiö lupaa paksua palkkapussia, mutta mitään oikeuksia läheteillä ei ole. Loachin taika elokuvantekijänä on lavastaa äärimmäisen todenmakuisia tarinoita tästä päivästä ja sen ongelmista. Tämän ohjaajaveteraani tekee suurella myötätunnolla.

O: Ken Loach. N: Kris Hitchen, Debbie Honeywood. (Britannia/Ranska/Belgia 2019). 101 min. TR

Rocketman

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

DRAAMA ★★★

Nelonen 21.00

Maailman kuuluisimpiin poprock-artisteihin kuuluva Elton John (s. 1947) rahoitti itse elämästään kertovaa Rocketman-leffaa. Tämä näkyy niin hyvässä kuin pahassa. Elokuvassa kuullaan ja nähdään Johnin klassikkokappaleita näyttävästi uudelleentulkittuina. Toisaalta Rocketman etenee ennalta-arvattavana itseterapiasessiona, joka jättää hymistelevän jälkimaun. Elton John on ainutlaatuinen esiintyjä, minkä ansiosta myös itse elokuvalta oli lupa odottaa enemmän kerronnallisesti. Musiikkikohtaukset ovat kuitenkin erinomaisia, kiitos varsinkin nimiroolissa nähtävän Taron Egertonin.

O: Dexter Fletcher. N: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden. (Britannia/Yhdysvallat 2019). 121 min. TR

The Stanford Prison Experiment

DRAAMA ★★★★

Kutonen 0.30

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kalifornialaisessa Stanfordin yliopistossa toteutettiin vuonna 1971 psykologinen koe, josta tuli kuuluisa sen karujen käänteiden vuoksi. Tarkoitus oli tutkia ihmisten käyttäytymistä vankilaympäristössä ja koehenkilöiksi palkattiin vapaaehtoisia opiskelijoita. Koe päättyi kuitenkin yllättävällä tavalla. Asetelma tarjoaakin herkulliset lähtökohdat paitsi valtasuhteiden tutkiskelulle, myös intensiiviselle elokuvalle. Tämä viimeisinkin on ahdistava ja ajatuksia herättävä.

O: Kyle Patrick Alvarez. N: Ezra Miller, Tye Sheridan, Billy Crudup. (USA 2015). 122 min. TV

Seitsemän mahdollisuutta

KOMEDIA ★★★★

Teema & Fem 14.00

Buster Keatonin suurimpiin menestyksiin lukeutuva klassikkokomedia Seitsemän mahdollisuutta on vuodelta 1925. Rahoitusvälittäjä Jimmie Shannon on konkurssin partaalla, kun asianajaja esittelee hänelle isoisänsä testamentin jättäen hänelle seitsemän miljoonan dollarin perinnön. Testamentissa on kuitenkin ehto perinnön lunastamiseksi, Jimmien on löydettävä morsian ja mentävä naimisiin – iltaan mennessä.

O: Buster Keaton. N: Buster Keaton, Ruth Dwyer, T. Roy Barnes. (Seven Chances, USA 1925). 56 min. TV

The Wedding Singer

KOMEDIA ★★★★

Frii 19.00

Vuoteen 1985 sijoittuva mukava komedia kertoo ex-rocklaulaja Robertista, joka ansaitsee elantonsa hääjuhlien yleisviihdyttäjänä. Eräänä iltana Robert rakastuu sievään tarjoilijattareen, joka suunnittelee häitä todellisen mäntin kanssa. 1980-luvun muoti-ilmiöt naurattavat. Käsikirjoituksesta vastaa Adam Sandlerin vanha yhteistyökumppani Tim Herlihy (Happy Gilmore, Juomahemmo, Big Daddy, Herra Deeds, Iltasatuja).

O: Frank Coraci. N: Adam Sandler, Drew Barrymore, Christine Taylor, Allen Covert. (The Wedding Singer, USA 1998). 93 min. TV

Poikkeustila

JÄNNITYS ★★★

Sub 21.00

Arabiterroristit räjäyttävät FBI:n päämajan, teatterin ja busseja New Yorkissa. Maahan julistetaan poikkeustila ja armeija ryntää kaduille. Arabitaustaisia ihmisiä aletaan pidättää summittaisesti. Tapahtumien keskiöön joutuvat musta mies, hänen arabitaustainen ystävänsä ja naisagentti, jonka miesystävällä on niin ikään arabitausta. Leffa on edelleen entistä ajankohtaisempi, mutta ei mitenkään erityisen älyllinen.

O: Edward Zwick. N: Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub. (The Siege, USA 1998). 111 min. TV

Oikeuden metsästäjät

JÄNNITYS

Teema & Fem 21.00

Ulkomailla palvelleen sotilaan Markuksen pitää palata kotiin teini-ikäisen tyttärensä Mathilden luokse, kun hänen vaimonsa menehtyy junaturmassa. Se vaikuttaa olleen sattumaa, kunnes matematiikkanörtti Otto osuu paikalle kahden kollegansa Lennartin ja Emmentalin kanssa. Otto oli matkustajana turmajunassa ja on vakuuttunut siitä, että turma oli jonkun järjestämä. Aihetodisteiden alkaessa kasaantua Markus on varma, että kyseessä saattoi olla tarkkaan harkittu isku.

O: Anders Thomas Jensen. N: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro. (Retfærdighedens Ryttere, Tanska 2021). 116 min. TV

Paluu tulevaisuuteen 2

TIETEISELOKUVA ★★★

Ava 21.00

Jatko-osassa Marty ja Emmett kruisailevat edestakaisin ajassa ja yrittävät olla aiheuttamatta suurta tuhoa. Tihutöistä on lopulta vastuussa kriittisessä kosiokisassa hävinnyt Biff, joka aikoo saada kaiken menettämänsä takaisin korkojen kera. Jatko-osa supersuositulle komedialle on kahjompi kuin edeltäjänsä ja vaatii katsojalta tarkkaavaisuutta ajan mennessä iloisesti monelle mutkalle.

O: Robert Zemeckis. N: Michael J. Fox, Christopher Lloyd. (Back to the Future Part II, USA 1989). 104 min. TV

The Parts You Lose

JÄNNITYS ★★★

TV5 21.00

Pikkukaupungin väkivaltaisen ammuskelun jälkeen ampuja pakenee paikalta ja katoaa tietymättömiin. Ampujan kuitenkin löytää Wesley, 10-vuotias kuuro poika, joka päättää auttaa rikollista piilottamalla tämän perheensä hylättyyn vajaan. Poliisitutkinnan edetessä kaverukset kokevat useita läheltä piti -tilanteita, joiden jälkimainingeissa Wesley joutuu kysymään itseltään, kuka oikeasti on vihollinen. Breaking Bad -sarjasta tutun Aaron Paulin tähdittämää elokuvaa ei nähty Suomessa teatterikierroksella. Televisiossa The Parts You Lose nähdään meillä nyt ensimmäisen kerran.

O: Christopher Cantwell, John Cantwell. N: Aaron Paul, Scoot McNairy, Mary Elizabeth Winstead. (USA 2019). 90 min. TV

Seuraa meitä somessa