fbq

Illan elokuva: Quentin Tarantino kirjoitti toisen maailmansodan historian uusiksi

Tuttuun Tarantino-tyyliin hahmojen tiet risteävät eeppisessä ja äärimmäisen viihdyttävässä kokonaisuudessa.

Kunniattomat paskiaiset

SOTAJÄNNITYS ★★★★

TV5 21.00

Quentin Tarantino kirjoitti toisen maailmansodan historian uusiksi värikkäällä tarinalla, jossa klassinen iskuryhmätoiminta kohtaa euroeksploitaatioelokuvan parhaat perinteet. Kunniattomat paskiaiset kumartaa englanninkielisellä nimellään yhdelle Tarantinon lempileffoista, italialaisen Enzo G. Castellarin ohjaukselle Panssarijunalla helvettiin (The Inglorious Bastards, 1978). Tarinaltaan kyseessä on kuitenkin tyystin eri leffa, jonka alussa julma SS-eversti Hans Landa (Oscar-palkittu Christoph Waltz) murhaa ranskanjuutalaisen perheen. Perheen nuori tytär Shosanna pääsee kuitenkin pakoon ja omaksuu identiteetin pariisilaisen elokuvateatterin omistajana. Toisaalla juutalaissotilaista koostuva iskuryhmä omistautuu natsien tappamiselle Brad Pittin esittämän luutnantin johdolla. Tuttuun Tarantino-tyyliin hahmojen tiet risteävät eeppisessä ja äärimmäisen viihdyttävässä kokonaisuudessa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

O: Quentin Tarantino. N: Brad Pitt, Christoph Waltz, Mélanie Laurent. (Inglourious Basterds, USA 2009). 144 min. TR

Kontio & Parmas

KOMEDIA ★★★★

Nelonen 20.00

Kummeli esittää: Kontio & Parmas -elokuva on alusta loppuun huonon (eli parhaimman) huumorin juhlaa, ja juuri riittävästi pikkaisen isompi kuin tv-sarjan jaksot. Ekoterroristit uhkaavat nimittäin räjäyttää Valkeakoskella ihka oikean atomipommin, ja Auni Parmas hakee eläkkeellä olevan ex-parinsa Kontion takaisin töihin. Kontion ja Parmaksen fanit saavat rautaisannoksen sitä mitä ansaitsevat, mukaan lukien juuri niin typerän lopetuksen kuin mitä elokuviin nykyään tehdään jatkumon mahdollistamiseksi.

O: Aleksi Mäkelä. N: Heikki Silvennoinen, Elsa Saisio, Timo Kahilainen. (Suomi 2022). 80 min. AA

Se toinen nainen

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

KOMEDIA ★★

Star Channel 21.00

Carly tapaa mukavalta vaikuttavan Markin ja ennättää suunnitella yhteistä tulevaisuutta tämän kanssa. Paljastuu kuitenkin, että Markilla on jo vaimo ja toinenkin rakastajatar. Hämmennyksestä selvittyään naiset löytävät yhteisen sävelen ja ajavat itsensä raivoisaan koston tilaan. Jonkinlaista modernia screwball-komediaa tässä kai ollaan tehtailemassa. On kuitenkin vaikea kuvitella vastaavaa elokuvaa, jossa sukupuoliroolit olisi käännetty toisinpäin.

O: Nick Cassavetes. N: Cameron Diaz, Leslie Mann, Kate Upton. (The Other Woman, USA 2014). 109 min. TK

Jack Reacher – Tappajan jäljillä

TOIMINTA ★★★

Nelonen 0.20

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Lee Childin romaaniin perustuva toimintaelokuva alkaa tehokkailla kuvilla, joiden katsoja osallistuu ristikkotähtäimen läpi joukkomurhaan. Tapahtumapaikka on harvemmin elokuvissa nähty Pittsburgh. Sitten alkaa vanhan jauhaminen. Syytetty pyytää paikalle Jack Reacherin, entisen sotilaspoliisin, joka kaivaa esille salaliiton. Hänen kumppaninaan on kaunis asianajaja, jonka syyttäjäisä on kenties sekaantunut juttuun.

O: Christopher McQuarrie. N: Tom Cruise, Rosamunde Pike, Richard Jenkins, Werner Herzog. (Jack Reacher, USA 2012). 130 min. TV

Spy - vakoojan asussa

KOMEDIA ★★

Sub 21.00

Susan Cooper on CIA:n konttorirotta, joka antaa päämajan kellarikerroksista ohjeita huippuagentti Bradley Finen korvanappiin, kun tämä viilettää seikkailuissaan ympäri maailmaa. Sitten kansainvälinen rikollisliiga raivaa Bradleyn tieltään ja Susanin pitää astua kollegansa tilalle. Spy – vakoojan asussa on yllättävänkin väkivaltainen toimintakomedia, mutta huumoria siitä on vaikea repiä. Parasta antia taitavat olla Jason Stathamin itseironiset piipahdukset.

O: Paul Feig. N: Melissa McCarthy, Rose Byrne, Jude Law. (USA 2015). 119 min. TK

Con Air – lento vapauteen

TOIMINTA ★★★

Ava 21.00

Adrenaliinia ja tahatonta komiikkaa tarjoava Con Air oli Jerry Bruckheimerin ensimmäinen projekti tuottajakumppani Don Simpsonin kuoleman jälkeen. Pullistelu alkaa, kun vankilasta vapautuva ex-sotasankari Cameron Poe pannaan samaan lentokoneeseen universumin ilkeimpien kriminaalien kanssa. Kun konnat kaappaavat koneen, lerppusilmän kotiinpaluu muuttuu veriseksi touhuksi. How Do I Live -laulu oli ehdolla sekä Oscareissa että Razzeissa.

O: Simon West. N: Nicolas Cage, John Malkovich, John Cusack. (Con Air, USA 1997). 110 min. TV

Pacific Rim: Kapina

SCIFITOIMINTA ★★★

Kutonen 21.00

Jättirobottileffan jatko-osa sijoittuu 10 vuotta myöhemmin edellisen leffan tapahtumista. Kaiju-hirviöt ovat pysyneet poissa kuvioista, mutta ihmisten niitä vastaan aseiksi rakentamat megarobotit ovat yhä käytössä. Pian sellaisen ohjaimiin joutuu palaamaan myös uusi sankari Jake, sillä tokihan jatko-osankin huipentuma on kerrostalon kokoisten robottien ja hirviöiden välinen taistelu. Erikoistehosteleffan ohjaaja on työskennellyt aiemmin muun muassa Smallville- ja Daredevil-sarjojen parissa.

O: Steven S. DeKnight. N: John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny. (USA 2018). 111 min. AA

Tähtikirkas yö

DRAAMA ★★★★

Teema & Fem 21.05

Toscanalaiset Paolo ja Vittorio Taviani ohjasivat elokuvia yhdessä 1960-luvun alusta lähtien Vittorion kuolemaan saakka 2018. Veljesten suuri läpimurto tapahtui 1977 Cannesissa, kun brutaali Isäni, herrani voitti Kultaisen palmun ja kriitikkopalkinnon. Menestys jatkui ylistetyllä Niityllä (1979) sekä Cannesin Grand Prix’n voittaneella Tähtikirkkaalla yöllä. Elokuuhun 1944 sijoittuvassa vahvassa tarinassa toscanalaisen kylän asukkaat pakenevat kodeistaan välttääkseen natsien kostotoimet ja päästäkseen lähestyvien amerikkalaisten suojiin.

O: Paolo & Vittorio Taviani. N: Omero Antonutti, Margarita Lozano. (La Notte di San Lorenzo, 1982). 104 min. TR

007 Quantum of Solace

TOIMINTA ★★★

Nelonen 22.00

Marc Forsterin (Finding Neverland) ohjauksessa Bond kiertää tappamassa ihmisiä Italiassa, Itävallassa, Haitissa ja Boliviassa. Agenttia ajaa eteenpäin kostonhimo, joka ei välity katsojalle, koska kaunis Vesper on heittänyt henkensä jo edellisessä elokuvassa. Vielä kauniimmalla Camillalla on meneillään ikioma kostohanke. Kaksikon tähtäimessä on vihreä superkonna Dominic Greene. Pahiksia löytyy myös CIA:sta.

O: Marc Forster. N: Daniel Craig, Olga Kurilenko, Mathieu Amalric, Judi Dench, Gemma Arterton. (Britannia/USA 2008). 102 min. TV

Ex Machina

TIETEISELOKUVA ★★★★

Kutonen 23.15

Kirjailija-käsikirjoittaja Alex Garlandin esikoisohjaus säväyttää. Caleb-niminen ohjelmoija saa erikoiselta miljonääripomoltaan Nathanilta kutsun tämän syrjäiseen tukikohtaan. Karismaattinen, mutta viinaan menevä ja hieman uhkaavalta tuntuva Nathan on kehittänyt ihmisen kaltaisen robotin Avan, jonka tekoälyä Calebin pitää testata. Avan ja Calebin välille syntyy kuitenkin läheinen yhteys. Rauhallisella tahdilla etenevä leffa kerää jännitettä vähitellen.

O: Alex Garland. N: Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander. (Iso-Britannia 2015). 108 min. TK

Seuraa meitä somessa