fbq
Platoon

Illan elokuva: Oliver Stone leikkaa läpimurtoelokuvassaan syvälle sodan järjettömään ytimeen

Platoon – nuoret sotilaat

SOTADRAAMA ★★★★

Hero 21.00

Oliver Stonen läpimurtoelokuvassa ohjaajan alter ego, vapaaehtoisena sotaan listautunut Chris, ajautuu moraaliseen kriisiin kahden joukkueenjohtajan alaisuudessa. Lopulta nuorukaisen on valittava puolensa kahden isähahmon väliltä. Stone leikkaa syvälle sodan järjettömään ytimeen kerronnallisella varmuudella, joka korostaa ohjaajan väkevää henkilökohtaista kokemusta. Samuel Barberin upea sävellys Adagio for Strings kasvaa keskeiseksi osaksi neljällä Oscarilla kruunatun filmin sielunmaisemaa.

O: Oliver Stone. N: Charlie Sheen, Willem Dafoe, Tom Berenger. (USA 1986). 115 min. TR

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä

RIKOSKOMEDIA ★★★★

Sub 21.00

Kun tunnettu rikoskirjoilija Harlan Thrombey (Christopher Plummer) löydetään kuolleena kartanostaan syntymäpäiväjuhliensa jälkeen, paikalle kutsutaan tyylikäs etsivä Benoit Blanc (Daniel Craig). Vastahakoisen perheen ja uskollisen palvelusväen väliltä Blanc pyrkii löytämään murhaajan. Blanc toteaa, että kaikilla perheessä oli motiivi. Rikoskomedia oli vuoden 2019 parhaimpia elokuvia.

O: Rian Johnson. N: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas. (Kinves Out, USA 2019). 160 min. PL

Pitkäjärveläiset

KOMEDIA ★ ★

TV1 13.20

Jalmari Finnen näytelmään perustuvassa elokuvassa ratkotaan Oriveden Pitkäjärven kylän asukkaiden naimahuolia vuonna 1765. Regina Tuomaantyttärellä riittäisi ottajia enemmänkin. Hän on kihloissa Natukan ujon aikamiespojan Juhan kanssa, mutta myös Heikkilän Martti ja siltavoudin poika halajavat Reginan kättä. Nimismies kehottaa Juhaa saattamaan Martin yhteen tähän ihastuneen Sikalan piian kanssa. Naimataikojen tekijääkin tarvitaan lopulta.

O: Wilho Ilmari. N: Elsa Rantalainen, Kosti Klemelä, Väinö Luutonen, Eila Peitsalo. (Suomi 1951). 85 min. TV

Jos tämä katu osaisi puhua

DRAAMA ★ ★★

Teema & Fem 22.00

KiKi Layne ja Stephan James tulkitsevat sydämeenkäyvästi nuoria rakastavaisia Tishiä ja Fonnyä, joita erottavat kalterit. Pariskunnalle on tulossa vauvakin ja Tish tekee kaikkensa todistaakseen miehensä olevan syytön rikokseen, josta häntä syytetään. Elokuvan tarina perustuu James Baldwinin samannimiseen kirjaan. Tishin äitiä esittävä Regina King palkittiin sivuroolistaan Oscar-palkinnolla.

O: Barry Jenkins. N: KiKi Layne, Stephan James, Regina King. (If Beale Street Could Talk, USA 2018). 119 min. TV

Salaliittoteoria

JÄNNITYS ★★★

TV5 22.00

Hurahtanut New Yorkin taksikuski Jerry Fletcher näkee kaikkialla salaliittoja. Kun heppu osuu viimein oikeaan, hän joutuu hengenvaaraan. Pinteeseen päätyy myös sievä oikeusviranomainen, johon Jerry on salaa ihastunut. Mel Gibson ja Tappava ase -ohjaaja Donner tekevät jälleen kerran viihdyttävää toimintajännäriä. Juonen epäuskottavuus saattaa kuitenkin häiritä kaikkein kriittisimpiä katsojia. Käsikirjoituksesta vastaa palkittu Brian Helgeland.

O: Richard Donner. N: Mel Gibson, Julia Roberts, Patrick Stewart. (Conspiracy Theory, USA 1997). 130 min. TV

Seuraa meitä somessa