fbq
Sicario

Illan elokuva: Emily Blunt häikäisevänä agenttina viiden tähden toimintaelokuvassa

Sicario

TOIMINTA ★★★★★

Sub 21.00

Emily Blunt esittää häikäisevästi nuorta ja idealistista FBI-agentti Kate Maceria, joka rekrytoidaan salaiseen CIA-ryhmään, jonka tavoitteena on kaataa meksikolainen kartellipomo. Ryhmää johtavilla Mattilla ja Alejandrolla on omat häikäilemättömät toimintamallinsa, jotka sokeeraavat Katea. Miesten matkaan hyppääminen sysää Katen syvälle kartellisodan brutaaliin maailmaan, jossa raja hyvien ja pahojen välillä on häilyvämpi kuin veteen piirretty viiva.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Meksikon huumesota on helvetti maan päällä, kuuluu ohjaaja Denis Villeneuven ja käsikirjoittaja Taylor Sheridanin viesti, eikä Sicario halua ummistaa silmiään sen rujoudelta ja sieluttomuudelta. Todellisuuden kauhuista huolimatta kyseessä ei ole lavastettu uutisreportaasi, vaan ennen kaikkea hyvin synkäksi viihteeksi tarkoitettu genre-elokuva. Sicario on valettu rikosdraaman muottiin ja sen sisällä sykkii toiminta- ja jännityselokuvien rasvattu koneisto. Samalla se on rautainen henkilödraama, joka kehittää päähahmojaan onnistuneesti. Ytimessä on luonnollisesti Kate, joka repäistään läpi kiirastulen kuin Uhrilampaiden Clarice Starling konsanaan.

O: Denis Villeneuve. N: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Jon Bernthal. (USA 2015). 119 min. TR

Villin Pohjolan kulta

LÄNNENELOKUVA ★★

TV1 13.20

Villin Pohjolan jatko-osa on hieman laadukkaampaa työtä kuin edeltäjänsä. Nyt seudulle saapuvat kullanetsinnässä olevat Vornan veljekset. Heidän väitetään syyllistyneen 15 vuotta aiemmin ryöstömurhaan ja heidät yritetään lavastaa syyllisiksi. Paikallisen mahtimiehen tytär alkaa uskoa veljesten syyttömyyteen. Åke Lindman on vaihteeksi sankarin roolissa, kun taas pääroistona heiluu aina luotettava Leo Jokela.

O: Aarne Tarkas. N: Vili Auvinen, Helge Herala, Åke Lindman, Kalervo Nissilä, Tamara Lund. (Suomi 1963). 86 min. TV

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Inside Man

JÄNNITYS ★★★★

Kutonen 21.00

Spike Leen nerokas ryöstötrilleri muuttuu panttivankidraamaksi, kun pankkiin tunkeutunut naamiojengi kaappaa asiakkaat vangiksi. Porukan kylmähermoinen johtaja Dalton Russell ryhtyy neuvottelemaan kovapintaisen poliisietsivän Keith Frazierin kanssa. Kyseessä on vasta pintaraapaisu juoneen, jonka kierous ja yllättävyys selättää monet viime vuosien rikosjännäreistä. Sivurooleissa nähdään joukko loistavia näyttelijöitä, kuten Willem Dafoe, Jodie Foster ja Christopher Plummer.

O: Spike Lee. N: Denzel Washington, Clive Owen. (USA 2006). 119 min. TR

Takaa-ajajat

TOIMINTA ★★★

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

MTV3 22.45

Tommy Lee Jones uusii Oscar-roolinsa vuoden 1993 Takaa-ajetusta liittovaltion seriffi Samuel Gerardina, joka ryhtyy jahtaamaan vankilennolta karannutta murhaajaa. Jälleen kerran Gerard joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan onko jahdin kohteena oleva Mark Sheridan (Wesley Snipes) sittenkään syyllinen. Huippuleikkaajana paremmin tunnetun Stuart Bairdin (Superman, Casino Royale) ohjaus on tasaisen varmaa kerrontaa, joka ei sykähdytä mutta pitää juonen hyvin liikkeessä.

O: Stuart Baird. N: Tommy Lee Jones, Wesley Snipes, Irène Jacob. (U.S. Marshals, USA 1998). 126 min. TR

Kiviset ja Soraset: Viva Rock Vegas

KOMEDIA ★

TV5 19.10

Kivikautinen sarjakuvaperhe seikkailee toisessa, entistä surkeammassa live-kohelluksessa, jota ei voi suositella edes lapsenmielisimmille katsojille. Pohjalla on löyhä kehyskertomus siitä, miten Kivisten ja Sorasten pariskunnat tapasivat toisensa. Käsikirjoituksen tasosta kertoo jo paljon se, ettei yksikään alkuperäisistä päänäyttelijöistä suostunut esiintymään jatko-osassa. Leffa ei ollut vain kriitikoiden inhokki, vaan 2000-luvun suurimpia yleisöfloppeja.

O: Brian Levant. N: Mark Addy, Stephen Baldwin, Kristen Johnston. (Flintstones in Viva Rock Vegas, USA 2000). 87 min. TR

Snowden

JÄNNITYSDRAAMA ★★★★

Teema & Fem 21.00

Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltain tiedustelutoiminnan sisäpiiristä nousivat otsikoihin kesäkuussa 2013. Snowden oli työskennellyt maan keskustiedustelupalvelulle sekä kansalliselle turvallisuuspalvelulle ja vuoti näiden toiminnasta kohua herättäneitä tietoja. Tämän vuoksi Snowdenista tuli valtion takaa-ajama mies. Ikuinen totuudenetsijä Oliver Stone on ohjannut Snowdenin tarinasta elokuvan, joka on sekä informatiivinen, vaikuttava että viihdyttävä.

O: Oliver Stone. N: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley. (USA/Saksa 2016). 135 min. TV

Jurassic World

TOIMINTASEIKKAILU ★★

TV5 21.00

Reilut 20 vuotta Jurassic Parkin jälkeen turistit käyvät saarella katsomassa dinosaurusklooneja. Puistoa johtavan Clairen siskon lapset ovat vierailulla, kun hurja hybridisaurus karkaa. Claire etsii lapsia yhdessä dinoasiantuntija Owenin kanssa. Chris Prattin Indiana Jones -tyyliselle Owenille on kirjoitettu viihdyttävä tarina, kun taas Claire on stereotyyppinen jakkupukutäti. Alku on lupaava, mutta rymistelyyn kyllästyy. Dinot sentään näyttävät paremmalta kuin koskaan.

O: Colin Trevorrow. N: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard. (USA 2015). 124 min. TV

Blondin kosto

KOMEDIA ★★★

Liv 21.00

Reese Witherspoonista supertähden tehnyt raikas komedia kertoo pirtsakasta Ellesta, jonka elämässä on kaikki kohdallaan. Elle on sisarkuntansa puheenjohtaja, kampuskalenterin Miss Kesäkuu ja luonnollinen blondi. Elle seurustelee myös koulun söpöimmän pojan kanssa, kunnes kaveri jättää liian blondina pitämänsä Ellen. Tämä ei silti lannista vaaleaverikköä, joka seuraa ex-siippaansa Harvardin lakikouluun, tarkoituksenaan saada rakastettunsa takaisin. Witherspoon laittaa itsensä hauskasti likoon vilpittömässä pääosassa, joka onnistuu keräämään sympatiat puolelleen.

O: Robert Luketic. N: Reese Witherspoon, Luke Wilson, Selma Blair. (Legally Blonde, USA 2001). 92 min. TR

The Gentlemen

TOIMINTA ★★★★

Hero 21.05

Guy Ritchie aloitti ohjaajan uransa nopeatempoisilla rikoselokuvilla. The Gentlemen on paluu Ritchien omimmalle alueelle. Matthew McConaughey näyttelee jenkki Mickey Pearsonia, joka on päätynyt marihuana-kauppiaaksi Isoon-Britanniaan. Pearson suunnittelee vetäytymistä laittomuuksista, ja tieto saa Lontoon alamaailman kuhisemaan. Juonta kuljettaa Hugh Grantin esittämän salapoliisimaisen toimittajan kertomus, mikä on olennainen osa leffan viehättävyyttä. Ritchie on luotsannut loistavan näyttelijäkaartinsa huippusuorituksiin.

O: Guy Ritchie. N: Matthew McConaughey, Hugh Grant, Colin Farrell. (USA 2020). 113 min. TK

007 No Time to Die

TOIMINTADRAAMA ★★★★

Nelonen 21.40

Daniel Craigin viimeinen 007-seikkailu käynnistyy Italian Materasta, jossa Bond viettää lemmenlomaa Madeleinen kanssa. Idylli rikkoutuu räjähtävästi, kun Spectre muistuttaa lonkeroidensa vahvuudesta ja vihastaan Bondia kohtaan. Prologin jälkeen päätarina alkaa viiden vuoden kuluttua Jamaikalta, jonne Bond on vetäytynyt viettämään eläkepäiviä. No Time to Die on hätkähdyttävän emotionaalinen kokemus – tunteiden vuoristorata, jossa komeat toimintajaksot uhkaavat jäädä jopa sivuosaan. Ytimessä on tarina orvoista ja menetetyistä vanhemmista, sekä perheen kaipuusta ja sen mahdollisuudesta.

O: Cary Joji Fukunaga. N: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek. (Britannia/USA 2021). 164 min. TR

Seuraa meitä somessa