fbq
Sakaali

Illan elokuva: Bruce Willisin ja Richard Geren tähdittämää trilleriä kuvattiin Helsingissä ja Porvoossa

Sakaali

TOIMINTAJÄNNITYS ★ ★ ★

Kutonen 21.00

Michael Caton-Jonesin ohjaama ysäritrilleri perustuu Fred Zinnemannin 1970-luvun leffan pohjalta löytyvään Frederick Forsythin menestysromaaniin. Tarina on kuitenkin erilainen ja yhteistä kirjan ja aiemman elokuvan kanssa on oikeastaan vain nimetön salamurhaajahahmo ja tietyt juonielementit. Pinnalta tyyliteltyä ja elektrohiteillä höystettyä tähtijännäriä kuvattiin myös Helsingissä, Porvoossa ja Seutulassa. Helsingin osuudessa Kapteeninkadulla sijaitseva Kom-teatteri esittää moskovalaista yökerhoa.

O: Michael Ca-ton-Jones. N: Bruce Willis, Richard Gere. (The Jackal, USA 1997). 124 min. TR

Croodit

ANIMAATIO ★★★

TV5 14.30

Croodit ovat esihistoriallinen perhe, joka viettää suurimman osan ajasta luolansa kätköissä. Ugi-isän motto on, että kaikkea on pelättävä. Tytär Eep sen sijaan on kyllästynyt jatkuvaan varomiseen. Sitten Croodit menettävät yllättäen turvallisen kotiluolansa. Seurakseen he saavat pojan nimeltään Kundi, johon Eep on tutustunut öisellä karkuretkellään. Lopputulos on näyttävä animaatio, jolla ei ole sisällöllisesti juuri uutta tarjottavaa.

O: Chris Sanders, Kirk DeMicco. N: Carl-Kristian Rundman, Iina Kuustonen, Jon-Jon Geitel. (USA 2013). 99 min. TV

Tarzanin legenda

SEIKKAILU ★★★

TV5 21.00

Entinen viidakon valtias viettää Lontoossa siviilielämää lordi John Claytonina vaimonsa Janen kanssa. Brittihallitus pyytää Claytonia palaamaan Kongoon voidakseen tutkia Belgian kuninkaan epäilyttäviä toimia jaetussa siirtomaassa. Mukaan lähtee amerikkalainen George Williams, jota Samuel L. Jackson tulkitsee tyylilleen uskollisen viileästi. Alexander Skarsgårdin pääroolista jää puolestaan parhaiten mieleen tämän huippuunsa trimmattu fysiikka. Seikkailusta puuttuu parhaiden Tarzan-leffojen tunnelma.

O: David Yates. N: Alexander Skarsgård, Samuel L. Jackson, Margot Robbie. (The Legend of Tarzan, USA 2016). 110 min. TR

Hobitti – Viiden armeijan taistelu

SEIKKAILU ★★★★

Nelonen 21.40

Trilogian päätösosa tarjoaa nimensä mukaisesti paljon taisteluita, ja näyttäviä sellaisia. Kun kääpiöiden ärsyttämä Smaug hyökkää Järvikaupungin kimppuun, henkiin jääneet lähtevät kohti Yksinäistä vuorta Thorinin lupauksiin luottaen. Thorin ei kuitenkaan aio luopua aarteestaan, ja hän joutuu käymään sisäisen kamppailun ahneutensa sekä velvoitteidensa välillä. Loppu linkittää tarinan Sormusten herraan.

O: Peter Jackson. N: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly. (USA 2014). 144 min. TV

E.T. – The Extra-Terrestrial

FANTASIADRAAMA ★ ★ ★

TV5 16.40

Legendaarisessa fantasiadraamassa maapallolle eksynyt avaruusolento tutustuu kymmenvuotiaaseen Elliottiin, jonka vanhemmat ovat eroamassa. Yksinäinen Elliott löytää E.T:stä uuden ystävän, mutta kaikki eivät suhtaudu vierailijaan yhtä lempeästi. Steven Spielbergin rakastetuin perhe-elokuva on sydämeltään puhdas ja täynnä lapsenomaista taikaa, vaikka valuukin tunteiltaan yli äyräitten. Neljällä Oscarilla palkittu elokuva muistetaan ennen kaikkea hellyttävän ruttunaamaisesta nimihahmostaan, jonka suunnittelu toi tehosteguru Carlo Rambaldille yhden pysteistä.

O: Steven Spielberg. N: Henry Thomas, Dee Wallace. (USA 1982). 115 min. TR

Survive the night

JÄNNITYS ★

Sub 21.00

Epätoivoiset ryöstäjäveljekset kaappaavat lääkärin perheineen hoitamaan ryhmänsä pahasti haavoittunutta jäsentä syrjäisellä maatilalla. Epätoivon tunnit -klassikon tarinakaavaa ryöstöviljelevä Survive the Night on kökkö ja kliseinen kotiintunkeutumistrilleri, jossa Bruce Willis tekee puisevan pikkuroolin lääkärin isänä. Willis ehti näyttäytyä kahden seuraavan vuoden aikana yli 20 vastaavassa b-leffassa ennen uransa lopettamista terveyshuolien vuoksi. Ikävä tulee varsinkin Willisin vuoden 2005 erinomaista panttivankitrilleriä Hostage.

O: Matt Eskandari. N: Bruce Willis, Chad Michael Murray. (USA 2020). 87 min. TR

Coyote Ugly

DRAAMAKOMEDIA ★★

Ava 21.00

Lauluntekijän urasta haaveileva pikkukylän kasvatti Violet (Yellowstone-sarjan Piper Perabo) muuttaa New Yorkiin ja saa töitä Coyote Ugly –baarista. Kapakka on kaupungin uusin ja kuumin menomesta, jota pyörittää joukko seksikkäitä ja karismaattisia vauhtimimmejä. Pian Violetkin avautuu kuorestaan ökytuottaja Jerry Bruckheimerin ideoimassa biletyselokuvassa. Valitettavasti Flashdancen henkeä tavoitteleva yritelmä jää kaus kasariesikuvastaan.

O: David McNally. N: Piper Perabo, Adam Garcia, John Goodman, Bridget Moynahan. (USA 2000). 96 min. TR

Max Payne

TOIMINTA ★ ★★

Star Channel 21.00

Espoolaisen Remedyn luomaan tietokonepeliin pohjaava toimintaleffa kertoo etsivä Max Paynesta, jota riivaa muisto vaimonsa ja lapsensa murhasta. Tekijät ovat olleet sekaisin muotihuumeesta, jonka valmistajaa Payne jäljittää pakkomielteisesti. Ohjaaja John Moore (Aavikkolento, The Omen) on useissa lajityypeissä harjaantunut tekijä, jolta voi odottaa myös Max Paynen kaltaisen actionrymistelyn hallintaa. Elokuva rullaakin sulavasti, eikä etenkään sen toimintajaksoissa ole valittamista.

O: John Moore. N: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges. (USA 2008). 100 min. TR

Fighting with My Family

DRAAMAKOMEDIA ★★★

Hero 21.15

Tositapahtumiin perustuvassa draamakomediassa nuori showpainia harrastava brittinainen Paige saa elämänsä tilaisuuden, kun hänet hyväksytään WWE:n koulutusohjelmaan. Elämä Amerikassa ei ole helppoa, mutta sinnikäs Paige tekee kaikkensa noustakseen naisten mestariksi. Showpainin entinen supertähti Dwayne ”The Rock” Johnson esittää sivuroolissa itseään. Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Stephen Merchant muistetaan maailman parhaisiin komediasarjoihin kuuluvan britti-Konttorin toisena luojana.

O: Stephen Merchant. N: Florence Pugh, Lena Headey, Nick Frost. (Britannia/USA 2019). 108 min. TR

Dallas Buyers Club

DRAAMA ★★★★

Nelonen 0.35

Dallasilainen Ron Woodroof viettää 1980-luvulla rankkaa elämää viinan, kokaiinin ja vapaan seksin parissa. Kun hurjasti laihtunut Ron kuulee sairastavansa ”homoruttona” tunnettua aidsia ja omaavansa lääkäreiden mukaan vain kuukauden elinaikaa, alkaa hurja väsytystaistelu sairautta vastaan. Ron ryhtyy aktiivisesti etsimään vaihtoehtoisia hoitokeinoja ja lääkitystä itselleen ja kohtalotovereilleen. Useimmat lääkkeistä eivät ole vielä liittovaltion hyväksymiä, jonka vuoksi niiden haaliminen ja jakelu vaatii vippaskonsteja. Ron perustaa ystävänsä kanssa Dallas Buyers Clubin, jonka jäsenmaksua vastaan klubilaiset voivat saada lääkkeitä. Edesmennyt Jean-Marc Vallée sovitti Woodroofin tositarinasta inspiroivan kuvauksen kyltymättömästä elämänhalusta, joka lannisti vuosiksi pikakuolemantuomiona pidetyn sairauden. Ron Woodroof (1950-1992) eli vielä seitsemän vuotta siitä, kun lääkärit olivat antaneet hänelle kuukauden elinaikaa. Olisiko Woodroof pysynyt hengissä edes vuotta ilman omatoimisuuttaan, on elokuvan ydinkysymys. Oscarilla palkittu Matthew McConaughey on pääosassa ilmiömäinen, ei vain fyysisen muodonmuutoksen vuoksi, vaan tekemällä Ronista aidon ja samastuttavan ihmisen.

O: Jean-Marc Vallée. N: Matthew McConaughey, Jared Leto. (USA 2013). 117 min. TR

Seuraa meitä somessa