fbq
haastatteluVoiko vakavasta sairaudesta tehdä komediaa? Kultakala-tuottaja Essi Hellén vastaa kyllä: ” Muistisairaan lähiomaisena ajattelen, että kaikenlaiset tunteet kuuluvat asiaan”

Voiko vakavasta sairaudesta tehdä komediaa? Kultakala-tuottaja Essi Hellén vastaa kyllä: ” Muistisairaan lähiomaisena ajattelen, että kaikenlaiset tunteet kuuluvat asiaan”

Kahdeksanosaisen Kultakalan tuottaja Essi Hellén on tullut suomalaisille tutuksi näyttelijänä. Muun muassa Putouksessa ja Ex-onnellisissa näytellyt Hellén vaihtoi tuottamiseen, koska kiinnostui tv-sarjojen ja elokuvien taustalla vaikuttavista päätöksistä.

Muistisairaan isän tyttärenä hänellä oli henkilökohtainen motiivi Kultakalan tekoon. Sarjassa on hyödynnetty hänen ja käsikirjoittaja Tatiana Elfin kokemuksia muistisairaan läheisenä elämisestä. Hellénin mukaan käsikirjoitus mukailee etenkin muistisairaan äitinsä omaishoitajana toimineen Elfin elämäntarinaa. 

Sarjallaan Hellén ja Elf halusivat käsitellä muistisairauden aiheuttamia tunteita. Hellénin mielestä suomalaiset ovat usein jopa liian varovaisia esimerkiksi menetysten tai sairauksien äärellä. 

– Muistisairaan lähiomaisena ajattelen, että kaikenlaiset tunteet kuuluvat asiaan ja ovat ok. Kun omainen kuulee diagnoosin, tietenkin epätoivo ja suru valtaavat mielen, mutta arjessa on paljon muitakin tunteita. On ärsyyntymistä, häpeää ja hetkiä, jolloin on vain parempi nauraa selvitäkseen, Hellén sanoo.

Lue myös: Minkälaista on muistisairaan läheisenä? – Kultakala-sarjassa Essi Hellénin omakohtaisia kokemuksia

Kultakala-sarjan on käsikirjoittaja Tatiana Elf on myös muistisairaan lähiomainen.

Edelleen Alice masensi

Draamasarjoissa muistisairaus esitetään usein sivujuonteena jonkun henkilön elämässä. Hyvä esimerkki on Greyn anatomia, jonka varhaisissa jaksoissa päähenkilön äiti sairasti Alzheimeria. Suoraan muistisairautta käsittelevistä teoksista tunnetuin lienee Oscarilla palkittu elokuva Edelleen Alice (2014), joka perustuu Lisa Genovan samannimiseen romaaniin. 

– Luin sen aika pian sen jälkeen, kun isäni sairastui. Se oli vihoviimeinen kirja, joka olisi kannattanut siinä vaiheessa lukea, Hellén muistelee.

Edelleen Alice oli uraauurtava teos käsitellessään muistisairautta sairastuneen näkökulmasta, mutta Hellénille se oli ensikosketuksena sairauteen niin toivoton ja surullinen, että hän toivoi jotain muutakin tapaa käsitellä aihetta. 

Kultakala käsittelee muistisairautta komedian keinoin. Hellénin mielestä on ihan hyvä, jos sarja herättää tunteita. Pöyristyminenkin voi olla hyväksi, jos se saa katsojan pohtimaan suhtautumistaan aiheeseen. Huumori ei naura sairastuneelle, vaan koomisille tilanteilla, joissa itse kukin toimii naurattavasti.  

– Komediahan on aina vähän flirttailua rajojen kanssa, että mikä menee yli ja mikä ei. Mitään ei voi tehdä, jos on liian varovainen, Hellén pohtii.

Kultakala-sarjan päärooleissa nähdään muun muassa Katariina Kaitue ja Miila Virtanen.

Lue myös: Säteilevä Essi Hellén Katsolle Jussi-gaalassa: Nautin vauva-arjesta!

Lue myös: Seksityöntekijät saavat lappilaiskylän sekaisin – komedia Huonot naiset pohjaa käsikirjoittajan omiin kokemuksiin

Kultakala Elisa Viihde Viaplayssa sunnuntaina 6.3.2022 alkaen.

04.03.2022 16:32 | Teksti: Matti Tuomela I Kuva: Timo Korhonen & Anna Cappelli

Seuraa meitä somessa