fbq
haastattelu Uma Thurman avautuu urastaan Katson haastattelussa: ”Parhaat roolit ovat epämukavia”
Uma Thurman avautuu urastaan Katson haastattelussa: ”Parhaat roolit ovat epämukavia”

Uma Thurman tervehtii minua iloisesti videoyhteyden kautta ja pyytää heti perään anteeksi koiran haukuntaa ja puhelimen hälytystä.

– Anteeksi, olen maailman epäorganisoiduin ihminen, Uma pahoittelee napauttaessaan älyluuria ja ojentaessaan käden pöydän alla pyörivälle hauvalle.

Ei haittaa, sillä olen innoissani voidessani jututtaa tätä Hollywood-legendaa, joka teki ensi kerran vaikutuksen vuonna 1988 viattomana Cécile de Volanges’na Valheissa ja viettelijöissä sekä pari vuotta myöhemmin kirjailija Henry Millerin seksiä tihkuvana June-puolisona kohudraamassa Henry ja June. Thurman oli tuolloin vasta alle 20-vuotias, mutta ehtinyt jo näytellä kourallisessa elokuvia sekä luoda nimen arvostettuna valokuvamallina. Nyt 51-vuotias tähti kertoo olevansa tyytyväinen uraansa, vaikka onkin joutunut tekemään hartiavoimin töitä.

– Olen aina taistellut hyvistä rooleista. Mikään ei ole tällä alalla helppoa, ja olen näytellyt 16-vuotiaasta saakka. Kaiken jälkeen olen kuitenkin pystynyt säilyttämään uteliaisuuteni. Yllätyn edelleen, kuinka paljon rakastan näyttelemistä. Olen loputtoman kiinnostunut ihmisistä, heidän kulttuureistaan ja siitä, mikä saa heidät tikittämään, Uma kertoo.

Lue myös: Tarantino on hölösuu, mutta Uma Thurmanin pokka pitää

Pelko on näyttelijän ystävä

Thurmanista tuli lopullisesti supertähti esiinnyttyään Robert De Niron ja Bill Murrayn rinnalla vuoden 1993 rikoskomediassa Kahden miehen nainen ja saatuaan Oscar-ehdokkuuden Quentin Tarantinon vuoden 1994 mestariteoksesta Pulp Fiction. Molemmat roolit veivät epämukavuusalueelle, jossa Uma kertoo viihtyvänsä näyttelijänä parhaiten.

– Parhaat roolit ovat epämukavia ja pitävät näyttelijän varpaillaan. On hyvä pelätä epäonnistumista, koska silloin uskallat ylittää rajasi. Olen aina pitänyt enemmän elokuvien tekoprosessista kuin lopputuloksesta. Joskus lopputulos voi olla myös pelottava, Uma nauraa.

Thurman tunnetaan varsinkin Tarantino-elokuvien ansiosta genretähtenä. Uma ei kuitenkaan itse välitä lajityypeistä vaan yksinkertaisesti siitä, onko elokuva hauska tai koskettava.

– Draama ja komedia ovat minulle rakkaimmat, niin kutsutut genret. Haluan tietää, pystyykö hahmoni naurattamaan tai liikuttamaan yleisöä.

Lue myös: Jasmin Savoy Brown meni Screamin koekuvauksiin kylmiltään

Lue myös: Suomalaiset naisohjaajat vahvasti esillä Sundance-festivaalilla

Uma Thurmanin koko haastattelu on julkaistu Katso-lehden numerossa 8/2022.

04.03.2022 12:20 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Paramount+, Miramax, Columbia Pictures

Seuraa meitä somessa