fbq
haastatteluSikke Sumari haki Teatterikorkeakouluun: Rehtori moitti liian vanhaksi
Sikke Sumari haki Teatterikorkeakouluun: Rehtori moitti liian vanhaksi

Ravintoloitsija Sikke Sumarin eli Sirkkaliisa Sumari-Ilmonin nuoruuden haaveena oli ryhtyä sisustussuunnittelijaksi. Sikke valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 25-vuotiaana, mutta teki alan töitä Pukeva-tavaratalossa vain puoli vuotta. Sitten mentiin taas. Sikkeä pyydettiin kuuluttajaksi MTV:lle, ja hän alkoi tehdä televisiotöitä enemmän ja enemmän. Lopulta vuosina 1999–2004 nähty Kokkisota nosti Siken miljoonayleisön tietoon. Monitaitaja kiittää ohjelmaa siitä, että se johdatti hänet lopullisesti ruuan pariin. 

70-vuotissynttäreitään kesäkuussa juhlinut yrittäjä kertoo kasvaneensa perheessä, jossa maistuvalla ruualla ja yhteisillä ateriahetkillä oli iso merkitys.

– Ruoka on ollut lapsesta saakka tärkeää elämässäni.

Kokkisota antoi Sikelle lopullisen kimmokkeen perustaa Helsinkiin Tony´s Deli -ravintolan ja lisäksi ryhtyä hotelli Klaus Kurjen ravintoloitsijaksi. 

– Eniten koen kuitenkin olevani viihdyttäjä. Tekemiseni niin ohjelmien, kirjojen kuin ravintoloiden parissa on aina tähdännyt ihmisten viihtymiseen ja nautintoon.

Sikke Sumari poseeraa Kokkisodan kuvauksissa Joonas Hytösen, Hans Välimäen, Janne Virtasen ja Jyrki Sukulan kanssa vuonna 2004.

Olen toteuttaja

Suunnittelemattomuus on sana, jolla Sikke kuvaa elämäänsä. Hän ei silti voi olla pohtimatta, olisiko taustalla myös alitajuista ohjautumista.

– En ole koskaan ollut unelmoija vaan toteuttaja.

Tuorein esimerkki on Virossa Muhun saarella toimiva NamiNamaste-majatalon myyntiin laittaminen. Sikke pyöritti sitä parikymmentä vuotta.

– Olisin voinut odottaa parempaakin aikaa, mutta kun saan jotain päähäni, toimin nopeasti. Kun jotain lopettaa, uusi polku aukeaa.

Nyt yrittäjä työskentelee Espoon Haukilahteen juhannuksena avatun uuden ravintolansa parissa.

Seuraava pysäkki: Italia

Sikke valmistui neljä vuotta sitten kokiksi Perho Liiketalousopistosta. 

– En koskaan mieti uskallanko, vaan kiinnostaako. Haasteiden on aina opetettava jotain. En miellä itseäni edes vanhaksi, koska en ole asettumassa paikoilleni tai lopettamassa töitäni.

Ikä on ollut este haaveiden toteuttamiselle vain kerran. 30-vuotiaana Sikke pyrki Teatterikorkeakouluun. Hän pääsi kokeiden viimeiseen vaiheeseen, ja oli varma opiskelupaikastaan. Kun ovet eivät auenneet, Sikke soitti rehtorille ja kysyi syytä.

Tämä sanoi Siken olevan liian vanha ja jo äitikin.

– Siltä vuosikurssilta valmistui muun muassa Satu Silvo, Sikke tietää.

Seuraava projekti siintää jo näköpiirissä. Sikke alkaa katsella itselleen kesäpaikkaa Italiasta ja aikoo opetella kielen.

– Viettäisin siellä puolet vuodesta ja odottaisin, että kaksi lastenlastani tulisivat mummin kanssa syömään pastaa.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
06.07.2021 14:40 | Teksti: STT I Kuvat: Lehtikuva, MTV

Seuraa meitä somessa