fbq
elokuvatSuomalainen kauhuelokuva Pahanhautoja hurmasi kansainväliset kriitikot: ”Tunkeutuu aivojemme läpi”
Suomalainen kauhuelokuva Pahanhautoja hurmasi kansainväliset kriitikot: ”Tunkeutuu aivojemme läpi”

Maailmanensi-illan jälkeen ilmestyneet kansainväliset elokuva-arviot ovat olleet ylistäviä. Muun muassa Variety, Hollywood Reporter, Screendaily ja The Playlist ovat julkaisseet hyvin positiiviset arviot elokuvasta. Nuoren Siiri Solalinnan debyyttiroolia on kehuttu häikäiseväksi ja pelottomaksi ja Ilja Rautsin käsikirjoitusta herkkätunteiseksi ja autenttiseksi. The Playlist toteaa Pahanhautojan tuovan kauhuelokuvagenreen uuden ja jännittävän äänen, joka "tunkeutuu aivojemme läpi kuin nokka kuoren läpi".

Ohjaaja Hanna Bergholm iloitsee arvioista.

Se, että elokuva-alan merkittävimmät julkaisut kirjoittavat näin ylistävät ja laajat arvostelut Pahanhautojasta on paras mahdollinen palkinto sille suurelle työlle, jonka me kaikki olemme elokuvan eteen tehneet! Nyt toivon, että elokuvateatterit Suomessa lopultakin aukeavat, jotta suomalainen kotiyleisö pääsisi Pahanhautojan katsomaan, hän kommentoi.

Hanna Bergholm

Elokuva kertoo nuoresta Tinja-tytöstä, joka yrittää toteuttaa vaativan äitinsä unelman menestymällä telinevoimistelussa. Tinjan äiti esittelee lahjakasta tytärtään ja idyllisen onnellista perhe-elämäänsä suositussa Ihana arki -videoblogissaan. Tinjan elämä täyttyy pakonomaisesta äidin miellyttämisestä, ja ansaitakseen äitinsä rakkauden Tinja piilottaa tältä kaikki negatiiviset tunteensa. Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan. Hän kätkee munan huoneeseensa ja hautoo sitä salassa peittonsa alla, kunnes munasta kuoriutuu jotain, joka järkyttää heitä kaikkia. Täydellinen koti muuttuu kauhun näyttämöksi.

Pahanhautoja on psykologinen kauhudraama virheellisyyden pelosta ja rakkaudettomuudesta, joka luo hirviön.

– Pahanhautoja käsittelee nuoren tytön näkökulmasta äidin ja tyttären vaikeaa suhdetta, suorituspaineita ja naisten kiellettyjä tunteita, Bergholm kuvailee.

Elokuvan pääosarooleissa nähdään Solalinnan lisäksi Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin.

Lue myös: Elokuvien ensi-iltoja jouduttiin taas siirtämään – tekijät raivona: ”Tekisi mieli hajottaa jotain”

Se on lähes 4 miljoonan euron budjetillaan kaikkien aikojen kallein suomalaisen naisohjaajan elokuva.

Pahanhautoja on ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, joka valittiin Sundancen ohjelmistoon. Seuraavaksi se matkaa Ranskaan Gérardmerin elokuvafestivaalille ja sen jälkeen Göteborgin elokuvajuhlille.

Pahanhautoja saa Suomessa ensi-iltansa 4. maaliskuuta 2022. 

Kuvat: Andrejs Strokins, Laura Malmivaara