fbq
elokuvatScarlett Johansson iloitsee toimintahahmojensa kehityksestä
Scarlett Johansson iloitsee toimintahahmojensa kehityksestä

Scarlett Johansson on tottunut siihen, että häntä pidetään seksisymbolina. Nyt näyttelijä kuitenkin iloitsee, ettei hänen ulkonäkönsä ole enää itseisarvo. Tämä pätee myös Marvel-elokuvaan Black Widow, joka sai ensi-iltansa perjantaina elokuvateattereissa sekä Disney+ Premier Access -palvelussa.

– Hahmoni on kulkenut pitkän matkan Iron Man 2:sta, jossa Tony Stark suhtautuu häneen kuin omistettavaan esineeseen. Periaatteessa häntä kohdellaan kuin lihapalaa, Johansson toteaa Hello Beautifulin haastattelussa.

Myös Scarlettin palkkio Iron Man 2:sta oli aivan eri luokkaa kuin nykyisin. Vaivaiset 400 000 dollaria vuoden 2010 elokuvasta tienannut tähti kuittaa Black Widow’sta 20 miljoonaa sekä prosenttiosuuden lipputuloista. Kyseessä on myös ensimmäinen elokuva, jossa Johansson toimii tuottajana.

Eksyneenä Tokiossa

New Yorkin Manhattanilla 1984 syntynyt Johansson oli jo kokenut näyttelijä, kun hän sai merkittävän roolin ratsastusonnettomuudessa vammautuvana Gracena Robert Redfordin ohjauksessa Hevoskuiskaaja (1998). Seuraavan viiden vuoden aikana Scarlett nähtiin monissa kiinnostavissa elokuvissa, kuten Coen-veljesten noir-tyylittelyssä Mies joka ei ollut siellä (2001) ja Terry Zwigoffin lukiokomediassa Ghost World (2001).

Näyttelijän aikuisiän läpimurto tapahtui kuitenkin elokuvalla Lost in Translation (2003). Sofia Coppolan briljantti kuvaus kahdesta vieraantuneesta amerikkalaisesta, nuoresta vaimosta ja keski-ikäisestä elokuvatähdestä, Tokion neonvalojen ympäröimässä huippuhotellissa toi Johanssonille Venetsian elokuvajuhlien parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Scarlett on nimennyt Woody Allenin yhdeksi kaikkien aikojen suosikkiohjaajistaan.

Mestarin ohjattavana

Lost in Translationin jälkeen Scarlettille tulvi tarjouksia yhä suuremmista elokuvista. Naispääosa Michael Bayn scifitrillerissä The Island (2005) vakuutti muut studiot parikymppisen tähden kyvystä kantaa isoa toimintaelokuvaa. Johansson oli kuitenkin itse kiinnostuneempi työskentelemään ihailemansa Woody Allenin kanssa.

Yhteistyön legendaarisen ohjaajan kanssa käynnistänyt rikosdraama Match Point (2005) on mestariteos molempien uralla, jonka jälkeen Scarlett nähtiin myös kevyemmässä fantasiakomediassa Scoop (2006) sekä Allenin suurimpiin hitteihin kuuluvassa melodraamassa Vicky Cristina Barcelona (2008). Myös Johanssonin yksityiselämässä tapahtui, sillä hän avioitui samana vuonna näyttelijä Ryan Reynoldsin kanssa. Liitto päättyi avioeroon vajaa kolme vuotta myöhemmin.

Toimintaelokuva Lucy on yksi Scarlettin suurimmista hiteistä, joka tuotti maailmanlaajuisesti liki puoli miljardia dollaria.

Marvelin kutsu

Hahmon yliseksualisoinnista huolimatta Mustana leskenä tunnetun Natasha Romanoffin osa oli virstanpylväs Johanssonin uralla, sillä se nosti hänet harvojen naistähtien saavuttamaan 20 miljoonan dollarin palkkiokerhoon. Avengers: Endgamesta (2019) Scarlettin lasketaan tienanneen peräti 35 miljoonaa, sillä sopimus sisälsi osan elokuvan lipputuloista.

Marvel-elokuvien ansiosta Johanssonin kysyntä toimintatähtenä nousi korkealle. Luc Bessonin ohjaamassa Lucyssa (2014) Scarlett esittää supervoimilla varustettua taistelijaa, joka räiskii tiensä läpi rikollisarmeijan. Työskentely Ranskassa johti myös romanssiin paikallisen journalistin Romain Dauriacin kanssa. Pari avioitui pian tyttärensä syntymän jälkeen syksyllä 2014, mutta liitto päättyi avioeroon jälleen kolme vuotta myöhemmin.

Itsekin kahdesti eronnut Scarlett sai Oscar-ehdokkuuden avioeroa läpikäyvän Nicolen roolista Netflix-elokuvassa Marriage Story.

Valkopesua ja Oscareita

Scarlettin parhaisiin rooleihin voidaan lukea näyttelijä Janet Leigh’n osa Psykon tekemistä kuvaavassa Hitchcockissa (2012) sekä miehiä saalistava avaruusolento Jonathan Glazerin (Sexy Beast, Birth) nerokkaassa kauhutrillerissä Under the Skin (2013). Johanssonin valinta esittämään alun perin japanilaista hahmoa animeklassikkoon pohjaavassa Ghost in the Shellissä (2017) nostatti puolestaan valkopesusyytösten myrskyn. Kohun pelästyttämää näyttelijää ei ole nähty sen jälkeen muissa kuin Marvel-universumiin pohjaavissa toimintafilmeissä. Suurena saavutuksena voidaan puolestaan pitää kaksois-Oscar-ehdokkuutta, jotka Scarlett sai 2019 valmistuneista elokuvista Marriage Story ja Jojo Rabbit.

Black Widow’n kuvausten lomassa antamassaan haastattelussa 35-vuotias tähti toteaa viettävänsä nykyisin hyvin erilaista elämää kuin aiemmin.

– Olen oppinut ymmärtään itseäni paremmin, en vain näyttelijänä vaan naisena. Olen myös äiti, jonka vuoksi elämäni on muuttunut peruuttamattomasti. Tunnen olevani paikassa, jossa voin hyväksyä itseni ja antaa itselleni helpommin anteeksi.

Black Widow nyt elokuvateattereissa ja Disney+ Premier Access -palvelussa. Lucy ja Marriage Story Netflixissä, Match Point ja Vicky Cristina Barcelona Elisa Viihde Viaplayssa.

09.07.2021 13:45 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Elokuvayhtiöt

Seuraa meitä somessa