fbq
elokuvatPertsan ja Kilun ohjannut Taavi Vartia: "En koe tekeväni elokuvaa vain lapsille"
Pertsan ja Kilun ohjannut Taavi Vartia: "En koe tekeväni elokuvaa vain lapsille"

Ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartialla on kokemusta Pertsasta ja Kilusta. Hän kertoo paitsi fanittaneensa Väinö Riikkilän lastenkirjoja myös ohjanneensa Ylelle 12 osaisen Pertsa ja Kilu – uudet seikkailut -televisiosarjan 2000-luvun alussa.

Tv-sarjan teko oli merkittävä etappi Vartian ja monen muunkin tuotantoon osallistuneen uralla. Sen yhteydessä Vartia myös oivalsi tulevansa hyvin toimeen tilanteissa, joissa mukana on sekä ammattinäyttelijöitä että kokemattomia lapsinäyttelijöitä.

Nyt ensi-iltaan tuleva Pertsa ja Kilu on koko perheen elokuva. Muun muassa Rölli-elokuvia ohjanneen Vartian mukaan haastavinta koko perheen elokuvissa on pohtia, minkä ikäisille elokuva oikeasti on suunnattu. Jos halutaan teiniyleisöä, on elokuvassa oltava kovuutta ihan eri tavalla kuin pienille lapsille tarkoitetussa elokuvassa.

– En koe tekeväni elokuvaa vain lapsille. Kyllä se on myös aikuisille. Pertsa ja Kiluhan on suurille ikäluokille suorastaan brändi, Vartia toteaa.

Taavi Vartia ohjasi Pertsasta ja Kilusta  tv-sarjan jo vuosituhannen vaihteessa. Sarja oli tärkeä etappi monipuolisen ohjaajan uralla.

Näyttelijöillä kapea ikähaarukka

Pertsan ja Kilun koekuvaukset järjestettiin vuonna 2018. Tuolloin tiedettiin, että elokuva tultaisiin kuvaamaan vasta parin vuoden kuluttua, joten lapsinäyttelijöille piti jättää kasvuvaraa.

Usein lapsirooleihin haetaan noin vuoden tai kaksi vanhempaa esiintyjää kuin mikä hahmon ikä on. Näin siksi, että iän myötä lapsille karttuu enemmän ilmaisukykyä ja muutakin elämänkokemusta.

Pertsan ja Kilun tarkkaa ikää ei ole määritelty, mutta he ovat noin 11–12-vuotiaita. Jos näyttelijä olisi kuvaushetkellä paljon nuorempi, hän olisi liian lapsi. Vanhempi puolestaan olisi jo murrosikäinen, mikä muuttaisi koko elokuvan.

– Jos haluaa tehdä teinipojasta sankarin, häntä ei voi laittaa juoksemaan karkuun rosvoa, vaan hänen pitää pistää hanttiin. Sukupuolten välinen ihastuskin on ihan erilaista, jos ollaan teini-iässä, Vartia täsmentää.

Koekuvauksissa arviodiaan esiintyjien lahjakkuutta ja ilmaisuvoimaa. Tärkeää on myös selvittää hakijoiden todellinen tahtotila, ettei kyse ole hetken mielijohteesta tai esimerkiksi vanhempien halusta.

– Kyllähän ihminen, niin lapsi kuin aikuinen, saattaa spontaanisti heittäytyä johonkin sillä ajatuksella, että tämä on kivaa, mutta sitten jos se jatkuu 30 päivää, kaikki muuttuu arjeksi.

Ajat ovat muuttuneet

Riikkilän kirjojen aikaan yhteiskunta oli hyvin toisenlainen kuin nykyään. Vartian mukaan monet kirjojen tapahtumista ovat sellaisia, että tänä päivänä ne saisivat lastensuojeluviranomaiset liikkeelle hyvin nopeasti. 

Alkuperäisteoksia leimasi poliittisuus, joka ilmeni etenkin poikien luokkaeroissa. Pertsa on lähtöisin työläisperheestä, kun taas Kilu on häntä keskiluokkaisempi. Vartia on korostanut kaverusten välistä luokkaeroa, mutta jättänyt poliittiset painotukset pois.

Ennen kaikkea Pertsa ja Kilu ovat ystävyksiä, ja se on elokuvankin kantava teema. Vartia on säilyttänyt Riikkilän teoksista paitsi perustarinan myös ”kaveria ei jätetä” -mentaliteetin sekä ajattomia piirteitä, kuten merellisyyden ja siihen liittyvät ilmiöt.

Lisäyksenä on tullut muutamia vahvoja tyttö- ja naishahmoja, joita ei alkuperäistarinoissa ollut.

Pertsa ja Kilu, elokuvateattereissa keskiviikkona 14.7.2021.

12.07.2021 18:38 | Teksti Matti Tuomela I Kuvat Viivi Mahlakaarto / Nelonen Media, Elsa Wellamo

Seuraa meitä somessa