fbq
elokuvatMoni elokuvaklassikko on jouluisempi kuin äkkiseltään uskoisi - nämä ikisuosikit on pakko katsoa!
Moni elokuvaklassikko on jouluisempi kuin äkkiseltään uskoisi - nämä ikisuosikit on pakko katsoa!

Joulurituaaleihin kuuluu monesti erilaisten jouluelokuvien katsominen. Monelle ”se” jouluelokuva voi olla esimerkiksi James Stewartin tähdittämä Ihmeellinen on elämä (1946) tai vaikkapa legendaarinen Yksin kotona (1990). Kun on tarpeeksi joulumieltä, niin joulun voi löytää myös vähemmän jouluisiksi mielletyistä elokuvista. Yksittäinen joulukohtauskin voi jonkun mielestä tehdä elokuvasta uskottavan ”jouluelokuvan”. Tässä jutussa on listattu kuusi vaihtoehtoista elokuvaa, joissa joulu on tavalla tai toisella mukana.

Eyes Wide Shut (1999)

Mestariohjaaja Stanley Kubrickin viimeiseksi jäänyt elokuva on unenomainen matka halun ja mustasukkaisuuden syövereihin. Se on myös jouluelokuva. Tapahtumat käynnistyvät, kun oman aikansa tähtiparin Tom Cruisen ja Nicole Kidmanin esittämät Bill ja Alice alkavat flirttailla vieraille pikkujouluissa. Elokuva on tunnettu kohtausten taustalla olevista joulukuusista, joista innokkaimmat Kubrick-fanit ovat lukeneet milloin mitäkin piilomerkityksiä. Elokuvan voi katsoa esimerkiksi SubTV:ltä uuden vuoden aattona klo 21 alkaen.

Riiviöt (1984)

Gremlins eli suomalaisittain Riiviöt on vuonna 1984 ilmestynyt kauhukomediaelokuva, jonka on ohjannut Joe Dante. Elokuva muistetaan paitsi muhkeista kasarimiljöistä myös joulun aikaan sijoittuvista tapahtumista. Kuuluisassa kohtauksessa riiviöt esittävät rouva Deaglen talon edustalla joululauluja samalla kuin yksi otuksista tekee emännälle kuolettavan ansan. Elokuva on vuokrattavissa ainakin Viaplaysta.

Batman – paluu (1992)

Jokainen hyvällä maulla varustettu elokuvaihminen tietää, että Tim Burtonin Batmanit ovat niitä ”oikeita Batmaneja”. Sarjakuvamaisesta tyylistään tunnetun ohjaajan viimeisessä Batman-elokuvassa Danny DeViton esittämä Pingviini sabotoi Gotham Cityn jouluavajaiset. Lisäksi monenmoista jouluroinaa tulvivassa elokuvassa päähenkilöt toivottelevat toisilleen hyvää joulua tämän tästä. Batman ja Kissanainen myös päätyvät mistelinoksan alle. Sub esittää elokuvan tulevan vuoden puolella, mutta sen voi katsoa myös esimerkiksi HBO Maxilta.

Paha pukki (2003)

Coenin veljesten tuottama Paha pukki on ilmeisestä jouluaiheestaan huolimatta vaihtoehtoinen jouluelokuva. Vuonna 2003 ilmestynyt mustan huumorin sävyttämä tarina kertoo pukkikeikkaa tekevästä pikkurikollisesta, jota näyttelee loistava Billy Bob Thornton. Ostareita ryöstelevä seksiaddikti-alkoholisti-pukki ei meinaa tulla toimeen lasten kanssa, kunnes kohdalle osuu lapsi, joka todella uskoo häneen. Elokuva löytyy HBO Maxista.

Tappava ase (1989)

Mel Gibsonin ja Danny Gloverin tähdittämä toimintaklassikko sijoittuu Californian auringon alle. Lunta ei nähdä, mutta lumiukkoja ja joulukoristeita kylläkin. Gibsonin esittämä itsetuhoinen ja liipaisinherkkä Riggs saa poliisipartnerikseen itseään vanhemman ja hivenen säyseämmän perheenisän Murtaughin. Yhdessä poliisikaksikko selvittää murhaa, jonka taustalta paljastuu isompi rikosvyyhti. Elokuvan sijoittuminen jouluaikaan saa päähenkilön depression näyttämään entistä syvemmältä. Normaalisti Gibson yhdistetään joulun sijaan pääsiäiseen Passion of Christ -elokuvansa takia. Ava esittää kaksi ensimmäistä Tappava ase -elokuvaa joulupäivänä ja tapaninpäivänä. Loput kaksi esitetään uutena vuotena.

Die Hard (1988)

John McTiernanin ohjaama toimintaklassikko on jopa niin kliseinen vaihtoehto-jouluelokuva, että Slashfilms-niminen verkkosivusto otsikoi oman joululeffalistansa sanoilla ”29 parasta vaihtoehtoista jouluelokuvaa, jotka eivät ole Die Hardeja”. Elokuvassa terroristit kidnappaavat pilvenpiirtäjässä joulua viettävät toimistotyöntekijät. Lopussa Bruce Willis pelastaa ihmiset ja joulun. Elokuvan legendaarista pahista näyttelevä Alan Rickman muistetaan myös ihan aidosta jouluelokuvasta Rakkautta vain. Die Hard -elokuvat löytyvät mm. Disney+-palvelusta.

17.12.2021 17:22 | Teksti: Matti Tuomela I Kuvat: Elokuvayhtiöt

Seuraa meitä somessa