fbq
elokuvatHalle Berryn esikoisohjaus Bruised valmistui veren maku suussa – luita meni poikki
Halle Berryn esikoisohjaus Bruised valmistui veren maku suussa – luita meni poikki

Halle Berry, 55, kertoo haaveilleensa ohjaamisesta koko näyttelijäuransa ja seuranneensa silmä kovana, mitä kuvauksissa tapahtuu.

– Katsoin, opiskelin ja suodatin kaiken, mitä kykenin. En tehnyt siitä isoa numeroa, vaan pidin matalaa profiilia. Oli kiehtovaa seurata, miten Spike Leen ja Warren Beattyn tasoiset ohjaajat hioivat kohtauksia ja rajasivat kuvakulmia, Berry kertoo Varietyn haastattelussa.

Entisen missimallin elokuvaura alkoi 30 vuotta sitten Leen ohjaamassa Viidakkokuumeessa (1991). Kymmenen vuotta myöhemmin näyttelijä teki historiaa voittamalla ensimmäisenä – ja edelleen ainoana – mustana naisena pääosa-Oscarin elokuvasta Monster’s Ball (2001). Bond-hitin Kuolema saa odottaa (2002) jälkeen Berry uskoi uransa olevan pysäyttämätön.

– Odotin, että minua pommitetaan loistavilla käsikirjoituksilla ja maailman parhaat ohjaajat pyrkivät puheilleni. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, vaan hyvien roolien saaminen muuttui jopa vaikeammaksi. Alalla sitä kutsutaan Oscar-kiroukseksi, Berry toteaa.

Taistelukehä kutsuu

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Berry on kulkenut näyttelijänä pitkän matkan, johon mahtuu niin floppeja (Gothika, Catwoman) kuin helmiäkin (Things We Lost in the Fire, Pilvikartasto). Berry esitti neljännen ja viimeisen kerran X-Men-saagan Stormia vuoden 2014 Days of Future Past -elokuvassa, eikä ole sen jälkeen tehnyt vastaavia popcorntuotantoja. Sen sijaan Berry on löytänyt uuden kodin realistisesta toimintaelokuvasta, joka on ruokkinut tähden kiinnostusta kamppailulajeihin.

Kolme vuotta sitten Berry ryhtyi harjoittelemaan aktiivisesti muun muassa jujutsua ja potkunyrkkeilyä suorittaakseen taistelustunttinsa kolmannessa John Wick -leffassa. Kovasta kunnosta huolimatta tähti mursi kuvauksissa kolme kylkiluuta ilman, että huomasi sitä. Berry joutui paniikkiin, koska kukaan ei aluksi tiennyt, mistä murtumiset johtuivat. Lopulta syyksi paljastui ykköstyypin diabetes, joka diagnosoitiin näyttelijällä jo 1980-luvun lopulla.

– En ymmärtänyt, miksi näin tapahtuu, vaikka olin fyysisesti huippukunnossa. Olin varma, että minulla on luusyöpä tai osteoporoosi. Sitten selvisi, että diabeteksen johdosta minulla on keskitasoa suurempi mahdollisuus murtaa luitani, Berry muistelee.

Uusi näkökulma

Vuotta myöhemmin sama toistui, kun Bruisedin kuvauksissa vastanäyttelijän polvi iskeytyi Berryn rintakehään ja mursi kaksi kylkiluuta. Berry ei kuitenkaan keskeyttänyt kuvauksia, vaan puski eteenpäin kivun kanssa. Mahdollisuus, jonka hän oli saanut, oli liian suuri hukattavaksi.

Luettuaan ensimmäisen kerran Bruisedin käsikirjoituksen Berry tunsi välitöntä yhteyttä sen päähenkilöön, MMA-tähdestä altavastaajaksi vajonneeseen Jackie Justiceen. Berry näki roolissa itsensä, mustan keski-ikäisen naisen, jonka ura jäi suurista lupauksista huolimatta lunastamatta.

Rooli ei ollut kuitenkin vapaa, sillä siihen oltiin kiinnitetty Blake Lively ja ohjaajaksi Nick Cassavetes. Kun esikoiskäsikirjoittaja Michelle Rosenfarbin luoma tarina lopulta vapautui, Berry pitchasi itsensä tuottajille yksinkertaisella kysymyksellä: miksi Jackie ei voisi olla musta?

– Kyseessä on vanha genre, jossa on tuotettu useita hienoja, mutta samantyylisiä taistelijaelokuvia. Tarjosin uuden näkökulman ja tuoreen twistin klassiseen tarinaan.

Periksi ei anneta

Saatuaan roolin Berry ryhtyi tapaamaan mahdollisia ohjaajia, joista kukaan ei jakanut hänen näkemystään tarinasta. Miksi hän ei siis itse ohjaisi elokuvaa? Ehdotus tuntui aluksi pelottavalta, kunnes siitä jalostui itsestäänselvä ratkaisu. Berry tunsi olevansa valmis kertomaan tarinan, joka muistutti hänen elämäänsä. Hän myös tunsi elokuvan maailman, sillä on ollut jo vuosia intohimoinen vapaaottelufani, joka vierailee säännöllisesti UFC:n järjestämissä otteluissa. 

Berry halusi mukaan kaksi alan kovinta naistaistelijaa, Amanda Nunesin ja Valentina Ševtšenkon, jonka kanssa simuloidussa ottelussa Berryltä murtui kylkiluut. Keskeyttäminen ei tullut kuitenkaan mieleenkään.

– Olin harjoitellut ja valmistautunut niin kauan. En voinut enää lopettaa enkä edes hidastaa. Heräsin edelleen jokaisena kuvausaamuna viideltä ja siirsin kivun syrjään mielestäni. Olin tullut liian pitkälle luovuttaakseni, Berry kiteyttää.

Kaikki panokset pöydällä

Elokuvassa Jackie saa viimeisen mahdollisuuden lunastaa uransa ja saada takaisin poikansa huoltajuuden. Berry kokee puolestaan saaneensa yli viisikymppisenä mustana naisartistina yhden ainoan mahdollisuuden näyttää kykynsä alalla, jossa ohjaajat ovat edelleen pääosin valkoisia miehiä.

Jos Bruised menestyy, on näyttelijä halukas ohjaamaan lisää. Parhaillaan tulevaisuus näyttää lupaavalta. Netflix osti Bruisedin 20 miljoonalla dollarilla Toronton festivaalilta, jossa se esitettiin keskeneräisenä versiona. Lyhyen teatterikierroksen jälkeen Berryn esikoisohjaus saapui yli 200 miljoonan Netflix-tilaajan katsottavaksi.

On myös spekuloitu voisiko Berry saada elokuvasta uransa toisen Oscar-ehdokkuuden parhaasta naispääosasta. Tällöin hänestä tulisi ensimmäinen nainen, joka on saavuttanut sen ohjaamalla itseään.

24.11.2021 21:19 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa