fbq
elokuvatGolden Globet kutistuivat surkeaksi somegaalaksi
Golden Globet kutistuivat surkeaksi somegaalaksi

Karseassa imagokriisissä yhä rämpivä Hollywood Foreign Press Association jakoi Golden Globe -palkinnot suljettujen ovien takana ilman mediaa, julkkiksia ja punaista mattoa. Gaalaa ei odotetusti televisioitu eikä edes striimattu netissä. Sen sijaan voittajat julkistettiin järjestön somekanavilla. Hollywoodissa tapahtumaa onkin pilkattu kaikkien aikojen kalleimmaksi Instagram-tuotannoksi.

Vain hieman yli sadasta ulkomaalaisesta toimittajajäsenestä koostuva HFPA on koko olemassaolonsa syvimmässä aallonpohjassa siihen kohdistuneiden korruptio- ja rasismisyytösten vuoksi. Yhdistykseen kuuluvia toimittajia on myös arvosteltu töykeydestä, sovinismista ja jopa seksuaalisesta häirinnästä haastattelutilanteissa.

Aiemmin miljoonia dollareita Golden Globe -gaalan televisio-oikeuksista kuitannut yhdistys on jo pitkään kertonut olevansa voittoa tavoittelematon järjestö, vaikka sen jäsenet ottavat avosylin lahjoja vastaan studioilta, pr-toimistoilta ja tuotanto- ja levitysyhtiöiltä. Myös jäsenten kalliit virkamatkat HFPA:n edustajina on nostettu suurennuslasin alle.

Moni epäileekin onko Golden Globe -palkinnoilla enää mitään painoarvoa. Aiemmin voittajia on pidetty vahvoina suunnannäyttäjinä Oscar-kisoissa. Jos nyt Oscareissa menestyvät osin samat elokuvat kuin HFPA:n somegaalassa, sitä ei pidetä nykytilanteessa Golden Globe -voiton ansiona. Esimerkiksi parhaan draamaelokuvan voittaja The Power of the Dog on ollut Oscareiden ennakkosuosikki jo Venetsian maailmanensi-illastaan lähtien.

Netflixin goottilänkkäri palkittiin myös parhaasta ohjauksesta (Jane Campion) sekä parhaasta miessivuosasta (Kodi Smit-McPhee). Netflix oli muutenkin illan suuri voittaja, jonka elokuvat kuittasivat yhteensä neljä palkintoa. Television puolella pisimmän korren veti HBO Max, jonka sarjat voittivat kuusi Golden Globea. Näistä puolet meni Successionille.

Myös Suomi oli pitkästä aikaa mukana, kun Juho Kuosmasen Cannes-voittaja Hytti nro 6 kisasi parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globesta. Voittajaksi selviytyi kuitenkin japanilainen Haruki Murakami -sovitus Drive My Car, jota pidetään vahvana ennakkosuosikkina myös kansainvälisen elokuvan Oscar-kategoriassa.

Täydellinen lista voittajista löytyy osoitteesta goldenglobes.com/winners-nominees

Lue myös: Arvostelussa Hytti nro 6: Cannes-voittaja on junaraiteilla kulkeva pieni suuri tie-elokuva

13.01.2022 16:04 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa