fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: Uusi Pixar-animaatio polskii Välimeren auringossa
Elokuva-arvostelu: Uusi Pixar-animaatio polskii Välimeren auringossa

Luca ****

Pixarin uutuusanimaatio saa Oscar-voittajan Soul – Sielun syövereissä (2020) tapaan ensi-iltansa Disney+ -suoratoistopalvelussa, jossa se on katsottavissa ilman lisämaksua. Normaalia valkokangasta pienempi katseluformaatti ei onnistu heikentämään tämänkään Pixar-tuotannon taikaa. Luca on Välimeren auringossa kylpevä kasvukuvaus nuoresta pojasta, joka on puoliksi merihirviö. Kyseessä on jälleen ihastuttavan radikaali idea, jollaista voi odottaa vain Pixarin tarinahautomolta.

Pienen italialaisen Portorosson vesistöissä perheineen asuva Luca on varttunut kalastajakylän ihmisasukkaiden ja näiden verkkojen ja harppuunoiden pelossa. Luca ei ole kuitenkaan tyypillinen merihirviö, sillä noustessaan kuivalle maalle hän muuttuu kuin taikaiskusta tavallisen näköiseksi pojaksi.

Luca tapaa eräänä päivänä samaan lajiin kuuluvan rämäpäisen Alberton, joka suostuttelee uuden ystävänsä mukaan seikkailemaan Portorossoon. Kylillä pojat tutustuvat vespa-skoottereiden hurmaavaan maailmaan, herkuttelevat pastalla ja jäätelöllä sekä ystävystyvät samanikäiseen Giuliaan, joka treenaa vuosittain järjestettävää triathlonia varten. Saadakseen unelmiensa vespan myös Luca ja Alberto ilmoittautuvat kisaan.

Oivaltava ja sydämellinen tarina, rikkaat henkilöhahmot ja visuaalisesti viimeistelty, yksityiskohtien juhlaa tarjoileva kerronta ovat olleet jo vuosikymmeniä Pixar-leffojen tavaramerkkejä. Myös Luca täyttää kriteerilistan, vaikka ei studion mestariteosten tasolle ylläkään. Hurmaava tarina ystävyydestä, italialaisen keittiön ja kulttuurin helmistä sekä myyttisistä meren olennoista on pohjimmiltaan varsin klassinen tarina erilaisuuden hyväksymisestä.

Animaatio. O: Enrico Casarosa. N: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Maya Rudolph, Jim Gaffigan, Sacha Baron Cohen. (USA 2021). 95 min. TR

Katsottavissa Disney+ -suoratoistopalvelussa 18. kesäkuuta alkaen.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
17.06.2021 08:59 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Disney

Seuraa meitä somessa