fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: The Twin – Paha kaksonen jalostaa äidin surusta psykologista kauhua
Elokuva-arvostelu: The Twin – Paha kaksonen jalostaa äidin surusta psykologista kauhua

***

Taneli Mustosen uusi kauhuelokuva pyrkii kunnioittamaan genren psykologisia klassikoita kuten Rosemaryn painajainen (1968), Kauhunkierre (1973) ja Vaihdokas – The Changeling (1980). Teemoiltaan kunnianhimoinen suomalaisteos tähtää myös visuaalisesti korkealle. Antikliimaksinen loppuratkaisu jakaa kuitenkin varmasti mielipiteitä.

Mustosen ja tuottaja Aleksi Hyvärisen käsikirjoittama tarina alkaa, kun toisen kaksospoikansa auto-onnettomuudessa menettänyt amerikkalaisperhe muuttaa New Yorkista syrjäiseen Suomeen aloittaakseen alusta. Pian muuton jälkeen toisen kaksosen käytös saa yhä oudompia ja synkempiä piirteitä. Isä ei tunnu olevan tilanteesta huolissaan, mutta äiti Rachel epäilee, että pirulla on sorkkansa pelissä.

The Twin – Paha kaksonen on tyylikkäästi ohjattu kauhudraama, joka kompastuu käsikirjoitukseen. Aivan kuin Mustonen ja Hyvärinen eivät olisi täysin tienneet, miten lopettaa tarina, ja turvautuneet kliseiden käsikirjaan. Tätä ennen elokuva toimii kuitenkin nautittavasti.

Mustonen on pätevä kauhuohjaaja, kuten jo mainio slasher-filmi Bodom (2016) osoitti. The Twinissa Mustonen hyödyntää maisemien ja mielentilan fuusiota ja korostaa miljöön subjektiivista uhkaa. Puutteistaankin huolimatta elokuva toimii varmana käyntikorttina yhä kiinnostavampiin genretuotantoihin. Seuraavaan elokuvaansa Mustosen ja Hyvärisen kannattaisi kuitenkin kiinnittää kolmas, kaverusten tuotantoyhtiön ulkopuolelta tuleva käsikirjoittaja.

Tehokkaasta Lights Out -kauhuleffasta ja A Discovery of Witches -sarjasta tuttu aussitähti Teresa Palmer tekee pääosassa vahvan suorituksen, joka nostaa elokuvan profiilia merkittävästi. Isää esittävä Steven Cree (Outlander – Matkantekijä) jää sivurooliin, vaikka tämän kirjailijatausta ja Suomeen liittyvä menneisyys huutavatkin syvempää käsittelyä.

Kauhudraama. O: Taneli Mustonen. N: Teresa Palmer, Steven Cree, Barbara Marten, Tristan Ruggeri. (Suomi 2022). 109 min.

Elokuvateattereissa keskiviikkona 6.4.

06.04.2022 09:50 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Don Films

Seuraa meitä somessa