fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: The Card Counter on uusi taidonnäyte Taksikuskin käsikirjoittajalta
Elokuva-arvostelu: The Card Counter on uusi taidonnäyte Taksikuskin käsikirjoittajalta

The Card Counter ****

Paul Schrader, 75, on amerikkalaisen indie-elokuvan viimeisiä dinosauruksia, joka räjähti pinnalle käsikirjoittamalla Martin Scorsesen Taksikuskin (1976). Sen jälkeen Schrader on luonut vahvaa uraa niin ohjaajana kuin käsikirjoittajana, jonka kynästä ovat lähtöisin muun muassa Quentin Tarantinon lempileffa Tappava salama (1977), Scorsesen Kuin raivo härkä (1980) ja Kristuksen viimeinen kiusaus (1988) sekä Peter Weirin erinomainen Harrison Ford -seikkailutrilleri Moskiittorannikko (1986). Kaksi vuotta sitten Schrader sai Oscar-ehdokkuuden ohjaamansa First Reformedin (2017) käsikirjoituksesta.

Schraderin omat ohjaukset varioivat usein samaa tarinaa, mutta tekevät sen aina äärimmäisen kiinnostavasti ja tyylikkäästi. Ne kertovat menneisyyden vainoamista miehistä, jotka ajautuvat lunastamaan syntinsä uhrauksella ja väkivallalla. Usein tarinaan liittyy nainen, johon liittyvä rakkauden mahdollisuus on osa pelastusta.

The Card Counter kertoo entisestä merijalkaväen sotilaasta, Abu Ghraibin kidutuksiin osallistuneesta Williamista, joka on oppinut laskemaan kortteja vankilassa. Vapauduttuaan William elättää itseään kasinoilla, joiden pelipöydistä hän putsaa juuri sopivia summia ollakseen keräämättä liikaa huomiota. Iltaisin William purkaa tuntojaan päiväkirjaan, jonka sivut täyttyvät katumuksen ja yksinäisyyden monologista.

William saa mahdollisuuden lunastukseen, kun tämän itsemurhan tehneen armeijakaverin poika ottaa yhteyttä ja kertoo suunnitelmastaan tappaa isänsä ja Williamin entinen komentaja. Samalla kortinlaskija saa yllättävän sponsorin tutusta mutta arvoituksellisesta La Lindasta, joka mahdollistaa tämän osallistumisen vuoden tärkeimpään pokeriturnaukseen.

Oscar Isaac (Dune, Väkivallan vuosi) on loistava valinta pääosaan, joka jatkaa Schraderin bressonilaisten erakkojen perinnettä briljantisti. Rooli paljastaa Isaacista näyttelijänä uuden psykologisen ulottuvuuden, josta saatiin jo hieman esimakua erinomaisen HBO-sarjan Scenes from a Marriage kautta.

Tyrmäävän upea Tiffany Haddish (Keanu, Girls Trip) kehittyy puolestaan Williamin tasa-arvoisesta liikekumppanista potentiaaliseksi rakastajaksi ihailtavan orgaanisesti ja ilman turhaa selittelyä. Sama pätee Schraderin kerrontaan niin kameralla kuin kynällä, jonka niukka ja elegantti proosa kietoo syleilyynsä ensiminuuteillaan päähenkilön kertojanäänen muodossa.

Draama. O: Paul Schrader. N: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe. (USA/Britannia 2021). 112 min.

The Card Counter elokuvateattereissa perjantaina 26.11.

19.11.2021 12:56 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Scanbox

Seuraa meitä somessa