fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: Rinnakkaiset äidit on tyypillisen komeaa Almodóvar-draamaa, joka jää sisältä ontoksi
Elokuva-arvostelu: Rinnakkaiset äidit on tyypillisen komeaa Almodóvar-draamaa, joka jää sisältä ontoksi

***

Pedro Almodóvar on tehnyt jo vuosia elokuvia, jotka ovat kuin muistutuksia hänen parhaista ajoistaan. Ne ovat pääosin upeasti sommiteltuja melodraamoja, joissa on aina vahvat ja karismaattiset naisnäyttelijät. Niiden tarinat ovat kuitenkin epäyhtenäisiä ja käsikirjoitukset raakileita, joiden ongelmat Almodóvar verhoaa taiturimaisen ohjauksensa alle.

Rinnakkaiset äidit ei ole poikkeus. Oscar-ehdokkuuden saanut Penélope Cruz ja Milena Smit ovat erinomaisia kahtena naisena, jotka tapaavat raskautensa loppumetreillä synnytyssairaalassa. Toinen on keski-ikäinen ja onnellinen, toinen katuvainen ja peloissaan oleva teini. Kohtaamisesta kehittyy ystävyys, joka monimutkaistaa molempien elämän.

Rinnakkaiset äidit on parhaimmillaan keskittyessään naisten suhteeseen ja sen yllättäviin käänteisiin. Almodóvar on kuitenkin halunnut sotkea mukaan irrallisen ja tärkeilevän sivujuonen Francon aikaisista sotarikoksista ja niiden yli sukupolvien ulottuvasta henkisestä painolastista. Löysän siteen tarinoiden välille rakentavat dna-testit paljastavat kipeän mutta tarpeellisen totuuden niin nykyhetkestä kuin menneisyydestä.

Viimeiset kuvat ovat osoittelevuudessaan lähes sietämättömiä, jonka jälkeen Almodóvar vielä alentuu käyttämään mahtipontista loppusitaattia. Tuntuu kuin joku toinen olisi kaapannut alun perin kiinnostavan elokuvan ja sabotoinut sitä tietoisesti.

Draama. O: Pedro Almodóvar. N: Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Rossy de Palma. (Madres paralelas, Espanja 2021). 122 min.

Elokuvateattereissa perjantaina 4.3.

27.02.2022 11:24 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Scanbox

Seuraa meitä somessa