fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: Ray Donovan on vuoden 2022 ensimmäinen mestariteos
Elokuva-arvostelu: Ray Donovan on vuoden 2022 ensimmäinen mestariteos

Ray Donovan *****

Ray Donovanin seitsemäs kausi päättyi jäätävästi, kun Ray teloitti tämän sisaren aikoinaan raiskanneen ja itsemurhaan ajaneen Jim Sullivanin. Samalla Smitty kuoli tulitaistelussa, kun Mickey ja Darryl yrittivät saada rahojaan Sullivaneilta. Päätös sarjan lopettamisesta tähän tuli yllätyksenä niin tekijöille kuin etenkin yleisölle, joka protestoi voimakkaasti. Reaktio sai aikaan päätöksen, että sarjalle tuotetaan viimeisen kauden sijaan täyspitkä elokuva viemään tarinakaari loppuun. Ja sellainen Ray Donovan -elokuva juuri on, vajaan kahteen tuntiin puserrettu ”päätöskausi”, joka vie mestarillisen sarjan pelottomasti maaliin.

Pääosaa esittävän Liev Schreiberin ja ohjaaja-showrunner David Hollanderin käsikirjoittama elokuva käynnistyy suoraan Smittyn hautajaisten jälkeen. Bridget (Kerris Dorsey) makaa sängyssä surun murtamana ja Ray yrittää selvittää, missä Mickey (Jon Voight) liikkuu Sullivanilta saatujen rahojen kanssa. Kun jäljet johdattavat Rayn Donovanien kotikulmille Bostoniin, on edessä sukellus menneeseen, joka lopulta paljastaa mitä Rayn ja Mickeyn välillä tapahtui vuosikymmeniä sitten.

Ray Donovan -elokuva lunastaa valtavat odotukset rakentamalla hätkähdyttävän rajun ja ravistelevan kliimaksin seitsemän kauden aikana kehittyneelle tarinalle. Sarjan pääteemat isien synneistä, toksisesta maskuliinisuudesta ja menneisyyden traumojen luomista tunnelukoista viedään upeasti päätökseen.

Kyseessä on synkän sarjan erittäin synkkä finaali, jossa on myös yllättävää toiveikkuutta. Tämä on mestaritason kerrontaa, joka ennen kaikkea muistuttaa, ettei parhaita elokuvia tehdään enää nykyisin vain teatterilevitykseen.

Draama. O: David Hollander. N: Liev Schreiber, Eddie Marsan, Dash Mihok, Katherine Moennig, Pooch Hall, Kerris Dorsey, Kerry Condon, Jon Voight. (USA 2022). 100 min.

Ray Donovanin kaudet 1-7 ja Ray Donovan -elokuva Paramount+-palvelussa 15.1. lähtien.

Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Paramount+