fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: Lasten leikit johtavat pimeyteen norjalais-suomalaisessa kauhudraamassa The Innocents
Elokuva-arvostelu: Lasten leikit johtavat pimeyteen norjalais-suomalaisessa kauhudraamassa The Innocents

****

Oslolaisen lähiön pihapiiri muuttuu valon ja pimeyden taistelukentäksi norjalaisen Eskil Vogtin kiehtovassa kauhudraamassa. Pieni Ida muuttaa vanhempiensa ja autistisen isosiskonsa Annan kanssa uuteen kotiin. Alue tulvii lapsia, joiden joukosta Ida ystävystyy samanikäisten Benin ja Aishan kanssa. Ben osaa tehdä hämmästyttäviä temppuja ja Aisha pystyy kuulemaan Annan ajatuksia. Kun lasten salatut kyvyt paljastuvat myös heille itselleen, viattomat leikit saavat pimeän käänteen.

The Innocents on kuin yhdistelmä ruotsalaista kauhusensaatiota Ystävät hämärän jälkeen ja M. Night Shyamalan -elokuvaa. Vogt luo lasten välille pelottavan selviytymistrillerin, joka tapahtuu päivänvalossa aivan aikuisten silmien alla. Vain lapset tietävät totuuden toisistaan, ja tuo totuus suodattuu näiden mielikuvituksen kautta. Tämä ei silti tarkoita, että tapahtumat olisivat kuviteltuja. Päinvastoin, elokuva toimii juuri niin hyvin, koska Vogt käsittelee tarinaa yhtä todellisena kuin se näyttäytyy nuorille päähenkilöille.

The Innocents on kiehtova sukellus lapsuuden kauhujen syvään päätyyn, josta pinnalle noustessa viattomuus on menetetty. Etenkin siksi, että mörkö on yksi omista, toinen lapsi, mikä pakottaa tarkastelemaan pahuutta puhtaimmalla ja samastuttavimmalla tasolla.

Vogt tunnetaan lahjakkaana käsikirjoittajana, joka on työskennellyt tiiviisti ohjaaja Joachim Trierin kanssa. Kaksikko sai vastikään Oscar-ehdokkuuden elokuvan The Worst Person in the World käsikirjoituksesta. The Innocents on kuitenkin todiste ennen kaikkea Vogtin kyvyistä ohjaajana, joka on onnistunut löytämään elokuvaansa myös poikkeuksellisen hyvät lapsinäyttelijät.

Elokuvassa on mukana ilahduttava määrä suomalaista osaamista. Erinomaisesta musiikista vastaa Pessi Levanto, foley-äänistä alan veteraani Heikki Kossi ja maskeeraussuunnittelusta Salla Yli-Luopa. Yhteispohjoismaiseen tuotantoon ovat osallistuneet kotimainen tuotantoyhtiö Bufo ja sitä ovat olleet rahoittamassa Yle ja Suomen elokuvasäätiö.

Kauhudraama. O: Eskil Vogt. N: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Mina Yasmin Bremseth Asheim, Sam Ashraf. (De uskyldige, Norja/Ruotsi/Tanska/Suomi 2021). 117 min.

Elokuvateattereissa perjantaina 8.4.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Pahanhautoja on modernin kauhun uusi klassikko

Lue myös: Elokuva-arvostelu: The Twin – Paha kaksonen jalostaa äidin surusta psykologista kauhua

Lue myös: Pahanhautojan ohjaaja Hanna Bergholm: "Kauhu antaa rajattomat keinot kuvata tunteita"

Lue myös: The Twin -ohjaaja Taneli Mustonen iloitsee: "Kotimainen kauhu leviää nyt vauhdilla maailmalle"

Artikkeliin liittyvät aiheet:
07.04.2022 14:42 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: B-Plan

Seuraa meitä somessa