fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: Lady Gaga hallitsee House of Guccia
Elokuva-arvostelu: Lady Gaga hallitsee House of Guccia

The House of Gucci ****

Italialainen muoti ja murha sekoittuvat tunnetusti erinomaisesti elokuvakameroiden edessä. Tästä on todisteena muun muassa kymmeniä huipputyylikkäitä giallotrillereitä, joiden puvustus on kuin suoraan catwalkilta. House of Gucci ei ole kuitenkaan trilleri, vaan psyko- ja saippuadraaman välillä herkullisesti tasapainoileva satiiri erään muotisuvun sisäisestä rappiosta. Samalla se onnistuu kertomaan yllättävän riipaisevan rakkaustarinan.

Poptähti Lady Gaga on ilmiömäinen Patrizia Reggianina, joka murhautti miehensä Maurizio Guccin 1995 ja sai siitä liki 30 vuoden vankeustuomion. Maurizion murha on Gucci-tragedian pihvi ja pääsyy, miksi tarina on haluttu kertoa. Kyseessä on kuitenkin vasta jäävuoren huippu, jolle ohjaaja Ridley Scott kiipeää käyttämällä apunaan niin antiikin tragedian kuin modernin saippuaoopperan sääntöjä. Käsikirjoitus perustuu entisen muotitoimittajan Sara Gay Fordenin 2000 julkaistuun tietoromaaniin, joka tarjoaa intohimorikosten lisäksi kiehtovan kuvauksen Succession-tyylisestä perhetaistelusta.

Elokuvassa Patrizian ja Maurizion kohtaamisen kuvataan olleen rakkautta ensisilmäyksellä. Suhde ei kuitenkaan miellytä sulhasen isää Rodolfoa, joka lämpenee liitolle vasta lapsenlapsensa myötä. Tätä ennen Maurizio lähentyy setänsä, Guccin liiketoimintaa New Yorkissa johtavan Aldon kanssa, ja hyväksyy tulevaisuutensa yhtiön riveissä. Aldolle Maurizio on se poika, jonka hän olisi aina halunnut idioottimaisen Paolon sijaan.

Patrizialle annetaan Maurizion muutosprosessissa iso rooli. Alusta lähtien Guccin bisneksestä ja perinnöstä kiinnostunut nainen kuvataan ahneeksi ja vallanhaluiseksi mutta myös uskolliseksi ja suojelevaksi vaimoksi, joka uskoi miehensä mahdollisuuteen nousta yhtiön johtoon ja omaan paikkaansa tämän vierellä. Sitä julmemmalta tuntuu tapa, jolla Maurizio sysää Patrizian syrjään uuden rakkauden tieltä. Muutos verisesti loukatusta vaimosta kostonhimoiseksi murhaajaksi on orgaaninen ja ymmärrettävä.

Lady Gaga on roolissa häikäisevän briljantti ja saa siitä lähes varmasti uransa toisen Oscar-ehdokkuuden. Tyrmäävän ulkonäkönsä ohella Gaga kykenee jalostamaan hahmosta traagisen ja jopa myötäelettävän, mikä on itsessään huima saavutus.

Adam Driver tekee Mauriziona hallitun roolityön, joka tuntuu kuin laskelmoidulta vastavedolta Jeremy Ironsille, Al Pacinolle ja varsinkin Jared Letolle. Näiden suoritukset Rodolfona, Aldona ja Paolona ovat osin irvokkaan karrikoituja, Leton esityksen vyöryessä jopa campin puolelle.

Vaikka House of Guccin ytimessä on tarina rappiosta, ahneudesta ja murhasta, on Scottin elokuva tehty ennen kaikkea viihdyttämään. Ja tässä se onnistuu vaivatta. Scifin, kauhun ja historiallisen toiminnan taiturina tunnettu ohjaaja muistuttaa pystyvänsä kertomaan minkä tahansa tarinan hyvin, kunhan se on vain itsessään kertomisen arvoinen. Ja House of Gucci on.

Draama. O: Ridley Scott. N: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek. (USA/Britannia 2021). 164 min.

House of Gucci elokuvateattereissa perjantaina 3.12.

26.11.2021 08:04 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: MGM

Seuraa meitä somessa