fbq
elokuvatChristopher Nolan tekee atomipommidraaman Universalille
Christopher Nolan tekee atomipommidraaman Universalille

Maailman vaikutusvaltaisimpiin elokuvantekijöihin kuuluva Christopher Nolan on vaihtanut studiota 20 vuoden jälkeen. Pitkien neuvottelujen lopuksi Nolanin uudeksi kodiksi on varmistunut Universal Pictures, joka rahoittaa ja levittää ohjaajan seuraavan elokuvan. Vielä nimeämätön projekti kertoo atomipommin luomisesta ja sen keksineestä J. Robert Oppenheimerista (1904-1967). Ennakkotietojen mukaan 100 miljoonaa dollaria maksavan elokuvan pääosaan on haussa Cillian Murphy, joka on esiintynyt ohjaajan Yön ritari -trilogiassa, Inceptionissa ja Dunkirkissa.

Nolanin päätös hylätä Warner Bros. -studio on merkittävä, sillä Warner on rahoittanut ja levittänyt kaikki ohjaajan elokuvat vuoden 2002 Insomniasta viime vuonna julkaistuun Tenetiin saakka. Välirikon takana vaikuttaa etenkin Warnerin päätös julkaista jatkossa kaikki elokuvansa yhtä aikaa teattereissa sekä HBO Max -suoratoistopalvelussa. Nolan on puolestaan intohimoinen teatterikokemuksen puolustaja, joka ilmaisi julkisesti tyrmistyksensä kuultuaan studion päätöksestä.

Toinen kivi kengässä on Tenet, joka julkaistiin ohjaajan vaatimuksesta keskellä koronapandemiaa viime vuoden elokuussa. Nolan halusi elokuvan rohkaisevan ihmisiä palaamaan teattereihin, mutta se floppasi Yhdysvalloissa ja aiheutti Warnerille mittavat tappiot. Yli 200 miljoonaa dollaria maksaneen elokuvan tulos jäi kotimaassa alle 60 miljoonaan.

Oppenheimer-elokuvan kuvaukset alkavat keväällä 2022, jonka jälkeen sen jälkituotannon arvioidaan kestävän vuoden loppuun saakka laajojen digitaalitehostejaksojen vuoksi. Elokuvan odotetaan tulevan ensi-iltaan vuoden 2023 lopulla. 

Studion sisäpiiriläiset kertovat Nolanin vaatineen Universalia antamaan elokuvalle kolmen-neljän kuukauden teatteri-ikkunan ennen kuin se voidaan julkaista kotikatsomoissa. Vielä ei tiedetä mihin Universal on suostunut, mutta näyttää todennäköiseltä, että kyseessä on joka tapauksessa pitempi ajanjakso kuin 45 päivää, josta on tullut standardi koronan jälkeisessä maailmassa.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
15.09.2021 11:52 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa