fbq
UutisetBuffy, vampyyrintappaja -tähti Sarah Michelle Gellar myöntää sarjan myrkyllisen työilmapiirin: "Se oli vaikeaa aikaa"
Buffy, vampyyrintappaja -tähti Sarah Michelle Gellar myöntää sarjan myrkyllisen työilmapiirin: "Se oli vaikeaa aikaa"

The Graham Norton -keskusteluohjelmassa vieraillut näyttelijä Sarah Michelle Gellar paljasti takavuosien Buffy, vampyyrintappaja -hittisarjan olleen hänelle työyhteisönä haastava. 

 

– Tulin Hollywoodiin aikana, jolloin se oli vaikeaa nuorille näyttelijöille. Ei se vieläkään ole täydellinen, mutta voin omalta osaltani auttaa turvallisen työympäristön luomisessa, Sarah Michelle sanoo. 

Lue myös: Sisu-elokuva syntyi Jalmari Helanderin turhautumisesta: ”Kun vitutti tarpeeksi paljon…”

Vuonna 2021 julkisuuteen vuoti tieto Buffy, vampyyrintappajan -kulissien myrkyllisestä ilmapiiristä. Erityisesti syytökset kohdistuivat sarjan luojaan Joss Whedoniin.

Joss Whedon
Vielä vuonna 2006 Joss Whedon palkittiin Hollywoodin feminismin "eturivin miehenä", mutta viime vuosina häntä on syytetty naisvihasta. 

 

Näyttelijä Charisma Carpenter väitti Twitterissä miehen nimitelleen häntä kuvauksissa läskiksi ja tappaneen tarkoituksella tämän roolihahmon, koska Charisma sai lapsen. 

Vuosien ahdistus pomosta

Kolme kautta Buffy, vampyyrintappaja -sarjassa näytellyt Charisma ilmoitti avautuneen ikävistä kokemuksista solidaarisuuden eleenä kollegaansa Ray Fisheria kohtaan.

Charisma Carpenter
Charisma Carpenterin mukaan Joss Whedon on narsisti pomo, joka ei osaa pyytää anteeksi käytöstään.

 

Ray oli muutama vuosi aiemmin Justice Leaguen kuvauksissa syyttänyt Jossia asiattomasta käytöksestä, jota hän kuvaili karkeaksi, loukkaavaksi ja epäammattimaiseksi. 

Lue myös: Tässä ovat uudet Sohvaperunat – mukana myös Jarnon miesystävä

– Parikymmentä vuotta olen pitänyt suuni kiinni ja jopa keksinyt syitä tietyille tapauksille, joiden traumat ovat vaikuttaneet minuun näihin päiviin asti. Joss Whedon käytti useasti valtaansa väärin, Ray paljastaa. 

Ray Fisher
Brittisyntyinen Ray Fisher on nykyään tuttu supesankarielokuvista. 

 

Rayn mukaan Jossia itseään hänen toimintansa lähinnä huvitti, mikä lisäsi entisestään näyttelijässä ahdistusta. 

"En halunnut mukaan Buffyyn"

Buffy, vampyyrintappajan työilmapiiriongelmat vaikuttavat siihen, että Sarah Michelle vaatii nykyään työyhteisöltään tekijöiden keskinäistä kunnioitusta. 

Lue myös: Emmerdale-legenda jättää rakastetun saippuasarjan: "On ollut mahtavat kuusi vuotta"

 

Viimeisimmässä työssään Wolf Pack -draamasarjan kulisseissa hän pyrki luomaan turvallisen ympäristön tiimilleen.

– Minulle on tärkeää, että pystyn suojelemaan ennen kaikkea näyttelijöitä, tähti toteaa. 

Lue myös: Suomen pankkikriisistä tv-sarja Rosvopankki – traileri julki

Buffy, vampyyrintappajaa esitettiin vuosina 1997-2003. Sarja teki päänäyttelijästä Sarah Michellesta maailmanlaajuisen tähden. Graham Nortonille hän paljastaa, ettei alkuun halunnut mukaan teinidraamaan. 

– En edes aikonut lukea koko käsikirjoitusta, mutta sitten kävimme syvällisempää keskustelua mielenterveydestä, mikä on hyvin ajankohtaista. Sarjan ihmissudethan ovat vertauskuva teini-ikäisten ahdistukselle. 

Buffy, vampyyrintappaja
Sarah Michelle on jälkikäteen kuvaillut Buffy, vampyyrintappaja -sarjan kuvausilmapiiriä jännittyneeksi.

 

Edelleen ihmiset muistuttavat Sarah Michellea hänen nuoruuden roolistaan, vaikka Buffy, vampyyrintappajan päättymisestä on vierähtänyt jo 20 vuotta. 

– Rakastan sitä, että sarjaan yhä viitataan, mutta en kaipaa kuulla päivämääriä ja ajankulua, koska silloin kaikki tajuavat, kuinka vanha olen, näyttelijä vitsailee. 

Lue myös: Pamela Anderson joutui lapsena naispuolisen lapsenvahdin hyväksikäyttämäksi – synkkä toive kävi toteen: ”Luulin, että tapoin hänet”

28.01.2023 12:15 | Teksti: Sari Nurmo | Kuvat: All Over Press ja YouTube

Seuraa meitä somessa