fbq
TVUutuusdokumentti: Tommi Mäkinen lataa suorat sanat vuoden rallimestaruudestaan: ”Se ei ollut mikään lohdutus”
Uutuusdokumentti: Tommi Mäkinen lataa suorat sanat vuoden rallimestaruudestaan: ”Se ei ollut mikään lohdutus”

Ylen uudessa neliosaisessa The Flying Finns -dokumenttisarjassa pureudutaan suomalaisille rakkaan ralliurheilun maailmaan. 

Maanantaina 1.8. TV2-kanavalla julkaistavassa ensimmäisessä jaksossa käsittelyssä ovat suomalaiset rallin maailmanmestarit. Yksi heistä on Tommi Mäkinen, joka voitti urallaan maailmanmestaruuden neljästi. Vuoden 1998 mestaruus tuli kuitenkin tavalla, josta ei voitonriemua herunut. 

Lue myös: Jäteshokki: Norjassa uudenkarheita sähköautoja viedään surutta romuttamolle – taustalla erikoinen syy: "Ei järin ympäristöystävällistä"

Tuolloin kahden pisteen johtoasemasta kisaan lähtenyt Mäkinen joutui keskeyttämään ajonsa osuttuaan tien pinnassa olleeseen öljyläikkään, jonka seurauksena hän ajoi ulos ja auton takapyörä taittui auton alle.

– Se oli ihan käsittämätön loppu sille pitkälle kaudelle, että sä olet koko vuoden ajanut ja kamppaillut siitä mestaruudesta ja sitten sulta potkaistaan jalat alta yhtäkkiä, Mäkinen muistelee The Flying Finns -dokumentissa.

Tommi Mäkinen
Tommi Mäkisen auto oli Mitsubishi Lancer Evo V.

Keskeytyksen seurauksena ilmiselväksi voittajakandidaatiksi vaihtui Espanjan Carlos Sainz, jonka tarvitsi käytännössä vain päästä maaliin saadakseen MM-kultaan tarvittavat pisteet.

Lue myös: Antero Mertaranta paljastaa Leijonien ikimuistoisimman MM-kullan: ”Suomalaisen urheiluhistorian kovin suoritus”

Kohtalo puuttui peliin. Pari sataa metriä ennen maalia Sainzin auto syttyi tuleen. Samaan aikaan toisaalla Mäkinen antoi tv-haastattelua.

Kun Mäkisen kännykkä soi kesken haastattelun, hän päätti vastata siihen. Soittaja oli hänen veljensä Tuomo, joka kertoi Sainzin auton syttyneen tuleen, mikä tarkoitti, että Mäkisestä olisi sittenkin tuleva maailmanmestari. 

Carlos Sainz
Rallissa paloi paitsi Sainzin auto myös kartturin hermot. Kuvassa hän potkaisee autoa suutuspäissään.

Lue myös: Televisiossa poikaystäväänsä pettänyt tosi-tv-kaunotar teki massiivisen elämäntapamuutoksen – ajeli päänsä kaljuksi ja muutti pakettiautoon

– En tiedä, onko tämä nyt mikään paras mahdollinen tapa varmistaa jotain maailmanmestaruutta tällainen. Mutta onhan se nyt kumminkin historiankirjoissa ja pysyy, Mäkinen kommentoi tuolloin maailmanmestaruuttaan.

The Flying Finns -dokumentissa rallilegenda muistelee vuoden 1998 mestaruutta edelleen melko katkeraan sävyyn. 

– Se, että Sainz keskeytti sitten loppuun, niin se ei ollut ollenkaan mikään lohdutus sille jutulle. Se koko maailmanmestaruus oli sen jälkeen ihan tyhmä, Mäkinen sanoo. 

Lue myös: Muistatko, miltä Helena Ahti-Hallberg näytti TTK-opettajana? ”Nämä vuodet ovat koulineet minusta suorien lähetyksien naisen”

Menestyksekkäiden vuosien jälkeen Mäkinen lopetti ammattiuransa vuonna 2003. Ralli tosin jatkui, sillä Mäkinen on sittemmin ollut otsikoissa ylinopeussakoistaan. 

The Flying Finns TV2-kanavalla maanantaista torstaihin klo 21.00. Kaikki jaksot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

01.08.2022 19:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Yle, CHRISTOS GOULIAMAKIS / AOP, AOP

Seuraa meitä somessa